Todorić dužan? ‘Dajte-najte’, ‘kupa’ se u 9,5 milijardi u Nizozemskoj, a gdje je Panama i ostalo…

0
11751

DA VIDIMO KAKAV “CRNI SCENARIJ” ČEKA IVICU TODORIĆA?

Za prisilni odmor od godinu dana Todorić ima spremljene milijarde u Panami i u Nizozemskoj pa će se nakon godinu dana vratiti odmoran I nasmijan. Tu će ga čekati dvorac bez hipoteke i bez tereta, u uvali jahtica, a helikopter će mu biti parkiran na nekom malom aeorodromu.
U medjuvremenu, dok se on prisilno odmara, otpisati će mu 50% dugova na štetu malih dobavljača, a ostatak dugova će reprogramirati na dvadeset godina uz min kamatu.
Povjerenik će naravno bit i pouzdana osoba.

746 radnika Borova koji neće imati za blagdanski stol ni plaće za Uskrs, isto traže da se donese LEX BOROVO!

A EVO KAKO JE IVICA TODORIĆ CIJELU HRVATSKU POVUKAO ZA NOS I NAMAGARČIO VLADU RH

Ivica Todorić (Agrokor) ima tvrtku Poliklinika Aviva u kojoj je suvlasnik tvrtka THYROIDEA d.o.o. – koja je u 100% vlasništvu akademika Zvonka Kusića, predsjednika HAZU – kojeg plaća Republika Hrvatska,

Ivica Todorić i Agrokor kupili su i tvrtku Zagreb plakati d.o.o. u kojoj imaju 49% udjela, dok 51 % udjela ima Zagrebački Holding.

Od gubitka do dobiti kroz povezana poduzeća, do gotovog novca koji se isplaćuje vlasniku

Odakle društvu Agrokor projekti d.o.o. koje je poslovalo sa gubitkom, koje nije imalo zaposlenih, i koje tijekom 2014. godine nije uopće poslovalo, 9,5 milijardi kuna za kupnju udjela u društvu Adria Group B.V. u Nizozemskoj?

Prema Zakonu o trgovačkim društvima dobit koje neko trgovačko društvo postigne tijekom poslovne godine, može se isplatiti jedinom članu društva, odnosno, pripada vlasniku. Financijskom analizom petnaestak poduzeća koja su vlasnički povezana sa Agrokorom d.d. vidljivo je da je velik broj trgovačkih društava poslovalo sa enormnim gubicima, npr: A007 d.o.o., Adria Retail d.o.o., Plodovi podravine d.o.o., Agrofructus d.o.o., Adriatica.net d.o.o. i dr., dok su, druge tvrtke koje imaju vrlo mali broj zaposlenih ili ni jednog, i koje nisu imale značajn promet, iskazale su dobit u milijunima, a neke i u milijardama. Npr. tvrtka KHA četiri d.o.o, Kor – Broker d.o.o., Karisma Hotels Adriatic d.o.o., Roto ulaganja d.o.o. i dr.

Na ovaj način je u dijelu tvrtki koje posluju u sklopu koncerna Agrokor prikazan enormni gubitak pa su te tvrtke bile godinama pošteđene i plaćanja poreza, dok se u drugim tvrtkama kumulirala enormno visoka dobit, koja prema Zakonu može biti isplaćena vlasniku.

Odlična metoda za izvlačenje i pranje novca, zar ne?

Todorić nije prvi poduzetnik u Hrvatskoj koji je osmislio ovakav način prelijevanja novca iz društva u društvo, a potom na račune offshore kompanija – Karisma Resorts International S.A. Panama, Adria Group Holding B.V. Nizozemska, ali je Todorić imao veliku podršku u sadašnjem ministru Zdravku Mariću, koji je sve do 2016. godine bio zaposlenik Agrokora.

Zdravko Marić, aktualni ministar financija u Agrokoru d.d. bio je zaposlen na funkciji izvršnog direktora Agrokora za strategiju i tržišta kapitala. Marić je doktorirao 2008. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu upravo na temu „Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća“, pa mu je izvoz novca u offshore kompanije i prelijevanje istog natrag u kompanije u Hrvatskoj očigledno odlično išao. Nesumnjivo je da je upravo Zdravko Marić bio izvršni direktor Agrokora za strategiju i tržište kapitala, i da je bio zaposlenik u periodu kada je novac iz tvrtki koje sačinjavaju Agrokor koncern, „ulaganjem kapitala“ izvučen u kompaniju Adria Group Holding B.V. Nizozemska i to u iznosu od 9.5 milijardi kuna.

N.Landeka

HOP