Trio koji je opljačkao virske vikendaše za oko 48 milijuna DM, danas vlada Virom

0
10483

Pročitvaši u 7Dnevno  divan, istinit i izvrsno opremljen napis o načelniku općine Vir Kristijanu Kapoviću, čudi me što ništa nije napisano o njegovom ocu Davoru Kapoviću, njegovom stricu Rudiju Kapoviću i njhovom bivšem zetu i vlasniku zloglasnog Zadarkomerca Anti Jurjeviću. To je trio koji je opljačkao virske vikendaše za cca 48 milijuna DM. Naime, vikendaši su uplatili, nakon referenduma  1987. godine, na račun MZ Vir cca 48 milijuna DM tijekom 1988. i 1989. godine, što znači 8.5 tisuća DM po vikendici.

Zbog toga ću se osvrnuti na jednu konferenciju za tisak načelnika Kapovića koju je prenosila WOX  televizija u Zadru nakon izbora 2009. godine. Kada ga je HDZ optuživao za izbornu krađu, on je izjavio je da njemu novac ne treba jer ima bogate roditelje koji su vrijedni 12 milijuna eura i koji su taj novac zaradili u Njemačkoj. Njemu, dakle,  novac nije trebao već, kako je izjavio,  želi od Vira stvoriti grad i pomoći svima – vlasnicima zemljišta i vikendašima.

Istina je, međutim, da je njegova obitelj sve do izbora 2001. godine izgledala jako siromašna. Kada je dobio izbore uz pomoć Jose Gržete, pradjeda Josipa Bašića i do tada najvećeg neprijatelja Davora Kapovića, Kristijan Kapović je načelničku funkciju podijelio sa stricom Rudijem Kapovićem zbog služenja vojnog roka. Već nakon drugog mandata zabranio je Josi Gržeti ulazak u zgradu općine Vir. Zašto?

Prije njegovog izbora za načelnika, obitelj Kristijana Kapovića je živjela skromno dok je on studirao u Rijeci gdje je propao kao student. Naime, kako nikada nije dao uvjete za drugu godinu studija u Rijeci, vratio se u Vir gdje ga je otac gurnuo u virsku politiku, a ova činjenica nikad nije spriječila načelnika da se virskoj i inoj javnosti predstavalja kao diplomirani ekonomist.

Činjenica jest da mu je otac Davor Kapović nakon 5 ili 6 godina boravka u Njemačkoj počeo graditi pansion Katarina u Viru. Izgradio ga je najviše jugoslavenskim kreditima i prevarom svih poduzetnika – najmanje zarađenim novcem u Njemačkoj. Pričalo se također da je bio suradnik zloglasne udbe u Berlinu, a kada je izgradio taj objekt, postao je člana SKH u Viru. Prije toga je bio najmlađi direktor hotelske firme u Pagu.

Tijekom rata Davor Kapović je osnovao tvrtku Capocommerc u Viru koja se bavila turizmom i bila je vlasnik pansiona Katarina i restorana Capo. Međutim, godina 1993. će se pokazati kobna za sve vikendaše otoka Vira, o čemu će biti riječi kasnije. Naime, te godine je MZ Vir postala općina Vir i tako je nestao novac koji je trebala naslijediti općina Vir.

No, kada je Davor Kapović gradio svoj supermarket u Prezidi u Viru, pansion Katarina je lažno procijenjen na 400.000 eura zbog kredita,  a to je navodno bilo sve bogastvo koje su načelnikovi  roditelji imali 2001. godine. Toliko je vrijedila njegova obitelj. Na račun pansiona Kataraina, te terena za supermarket, dobio je kredit od cca 1.1 milijuna eura od Erste banke, ali nije poznato na koji rok.

Sličan kredit je podigao i Rudi Kapović kad je kupio autobusnu postaju. Što mu je bila hipoteka? Možda novac koji je nestao iz MZ Vir dok je bio u njenom Savjetu? Najprije je od štalice izgradio veliku kuću iako tada nigdje nije radio. Tijekom  rata je izgradio mali market i teško je povjerovati da je to bilo dovoljna hipoteka za kredit od cca 1.3 milijuna eura.

Kako su dva rođaka mogla iplaćivati tolike kredite?

Naime, 2003. godine  se Kristijan Kapović vratio iz vojske i zamjenio svog strica  Ruda Kapovića na poziciji načelnika sa kojim je podijelio mandat po dogovoru.  Nisam siguran je li te godine ili malo kasnije sa radom započeo supermarket u kojem je Davor Kapović imao i restoran.

Kako je roba u tom supermarketu bila skupa, poslovanje je propadalo pa se Davor Kapović odlučio na uvoz robe iz BiH – cigareta sa krivotvorenim markicama i druge krivotvorene robe sve dok taj šverc nije otkrila i zaustavila policija. Nakon toga poslovanje je još više propadalo, a sve to je zataškao načelnik krim policije u Zadru Antun Novoselović.

Ne  znam ako je ikada pokrenut sudski postupak protiv Davora Kapovića ili njegove tvrtke Capocommerc, ali znam da je načelnik Kapović nakon trećeg mandata osnovao općinsku zaštitarsku firmu i za direktora postavio umirovljenog policajca Antuna Novoselovića. Kako je poslovanje propadalo Davor Kapović je 2011 ili 2012. godine taj supermarket iznajmio Konzumu, najvjerojatnije uz pomoć Milana Bandića, velikog prijatelja načelnika Kapovića.

Ovo nam pokazuje da  načelnikov otac u Njemačkoj nije zaradio 12 milijuna eura nego je do tolikog novca došao u Jugoslaviji kao predsjednik MZ Vir. Legalizirao je tu pljačku vikendaša 1993. godine kad je MZ Vir postala općina Vir, protivno zakonu jer MZ Vir nije imala potreban broj stanovnika. Međutim, to promjena mu je pomoglo da opljačka MZ Vir ili općinu Vir kao njezinu nasljednicu za više od 48 milijuna DM ili 23 milijuna eura.

Toliko novca je imala MZ Vir 1989. godine nakon referenduma 1987. godine. Naime, 1987. godine,  Davor i Rudi Kapović su bili postavljeni u Savjet MZ Vir uz pomoć umirovljenog pukovnika JA Budije – kosovca. Davor Kapović je sve do nastanka općine Vir 1993. godine bio predsjednik MZ Vir. Tako je nestalo 23 milijuna eura vikendaškog novca i tako je Davor Kapović postao milijuner u eurima.

Vikendaši nisu dobili ni struju ni vodu, a za to se kasnije pobrinuo zet Ante Jurjević  i njegova firma Infrastruktura kojoj su vikendaši nanovo uplatili iznos od 4.5 tisuće DM za elektrifikaciju i vodizaciju.  Dobili su struju bez trafostanica, kabeli ukopani bez ikakvog plana i na malu dubinu, pa je nakon toga Elektra iz Zadra sve kabele vadila i postavljala nove. Danas ista Elektra gradi i trafostanice koje je trebala izgraditi firma Infrastruktura.

Nitko se nije mogao priključiti  prije nego uplati 1.5 tisuća DM za vodu, a voda je još bila u Zrmanji i Bokanjskom blatu. Tako za priključak na struju vikendaši su platili 7.0 tisuća DM.

Ovakva pljačka se mogla dogoditi u državi u kojoj vlada bezakonje i korupcija u državnim institucijama i poduzećima. Nema sumnje da se radi o ratnom profiterstvu,  a o svemu su informirani  ŽDO u Zadru i USKOK te tajne službe, ali ništa se nije pokrenulo. Kome građani mogu vjerovati u ovoj državi? Zašto se onda čudimo ako se iz dana u dan događaju nove pljačke svih političara, a štite ih korumpirani sudci, korumpirani tužitelji i korumpirana policija.

Tko štiti lopove na otoku Viru?

Ico Purić pismo čitatelja

HOP