Stranke koje na izborima neće imati dovoljnu kvotu žena na listama, dobiti će kazne do 40 000 kuna

0
3008

Panika pred izbore u svim malim strankama. Vodeće stranke posložile su tako izborni sustav da uz već uobičajno trčanje po sudovima u svezi potvrda o nekažnjavanju kandidata, male stranke s relativno malim brojem članova moraju “izmisliti” i veliki broj žena na svojim listama.

Žene tradicionalno manje se bave izborima, politikom, te su na taj način mnoge stranke zakinute za broj žena. Poglavito je to veliki problem u pravaškim strankama, na čijim listama je malo žena. Prema novim izbornim pravilima žene na listama stranka moraju dobi 40% zastupljenosti, a stranke koje se neće držati takvog omjera zastupljenosti biti će kažnjene na Općinskom nivou sa 20 000 kuna, a na Županijskom i gradskom nivou s čak 40 000 kuna kazne. I tako su stranački čelnici krenuli u “lov” na žensku populaciju. Neki od čelnika se bune zbog toga, jer će kvalitetni kadrovi otpasti zbog kvote žena na listi po njihovom tumačenju.

Koliko će ova situacija pomoći ženama teško možemo pretpostaviti, ali čini se kako je veliki problem malim strankama za ispuniti, što daje veće mogućnosti vodećim strankama.

HOP