HRVAT IZ NEW YORKA: GDJE JE NESTAO VRLO VAŽAN UDBAŠ STJEPAN KRALJ?

0
10379

Tko je bio udbaš Sjepan Kralj? Sjeća li itko više tog udbaša? Krije li se taj udbaš iza imena teksaškog mogula Steven-a Krajl-a, prijatelja George-a Bush-a seniora? Koncem osamdesetih godina prošloga stoljeća njegovom bogastvu se divila  cijela Amerika i onda  odjednom je nestao sa američke mogulske scene nakon agresije JA na Hrvatsku. Kao da je u zemlju propao i nestao.

Po nekim informacijama, Stjepan Kralj  je kao udbaš djelovao u Švedskoj. U Hrvatsku se vratio navodno preko Švedske 1991. godine i postao suradnik Josipa Manolića. Ne znam točno kad je došao u SAD, ali pretpostavljam da je tamo došao 1988. godine kada je SR Hrvatska prodavala obveznice na Wall Street-u. Vrijednost jednog dolara je prodavana za vrijednost od 13 centi. Dakle, netko je te obveznice  kupio za mali novac i obagatio se jer taj dug je naslijedila RH. Međutim, nikada nisam doznao kolika je bila vrijednost prodanih obveznica niti sam doznao tko ih je kupio. Dakle, hrvatski dug od SR Hrvatske  je obavijen tajnama jer nitko ne zna koliko je točno iznosio.

Informaciju o cijeni prodaje mi je slučajno otkrio jedan broker sa Wall Street-a. Dakle, tko je kupio te hrvatske obveznice ne znam, ali neke pojave ukazuju da je iza te kupnje obveznica stao udbaš Stjepan Kralj, dakle, UDB-a. Od drugog izvora sam doznao da je u toj prodaji sudjelovao Dušan Bilandžić uz neke druge političare čijih se imena ne sjećam.  O tome bi više trebao znati novinar tadašnjeg Vjesnika u New York-u Vladimir Drobnjak jer je bio dio tog tima – odan Partiji i Jugoslaviji.

Međutim, prema hrvatskom udbaškom tisku, RH je od jugoslavenske federacije naslijedila dug cca 3.6 milijardi dolara, a dug Londonskom i Pariškom klubu nitko ne spominje,  a taj dug je iznosio izvorno 4.8 milijardi  dolara. Za taj dug je po  pisanju udbaškog tiska  odgovorna HDZ. Međutim, taj dug je nastao nakon 1974. godine kad se RH mogla zaduživati bez Federacije. Kad je započeo rat, dakle, 1991. godine Pariški i Londonski klub su uveli desetogodišnji moratorij na taj dug koji je istekao 2001. godine kad je Račan došao na vlast. Tad je HDZ morao izgubiti vlast po naređenju SAD? Zašto? Nitko Tuđmanovoj Vladi  nije želio ponuditi kredit.

Dakle, 1991. godine dug RH zajedno sa dugom jugoslavenske Federacije navodno je  iznosio 9.2 milijardi dolara,  a kad je Račan izgubio vlast, RH je bila dužna cca 26 milijardi dolara. Nakon 1990. godine, RH se nigdje nije mogla zaduživati jer od nikoga nije mogla dobiti kredit, a jedino je uspjela na njemačkom tržitu plasirati hrvatske obveznice u vrijednosti od o.5 milijardi dolara.

Očito, hrvatski državni dug je u 4 godine povećan za cca 17 milijardi dolara,  a stanje u hrvatskom gospodarstvu se itekako pogoršalo. U što je utrošeno toliki novac, a gospodarsvo je stalno propadalo. Većina poduzeća je bankrotiralo i nestalo. Uz to su još prodana većina hrvatskih banaka,  25 posto Ine i još 25 posto udjela u hrvatskom Telekomu nakon što je HDZ ranije prodao 25 posto, te najbolji hoteli u Hrvatskoj.

Opljačkane hrvatske banke država je  sanirala i prodala u bezcjenje, a ni danas ne znamo koliko je novca išlo u sanaciju i tko ih je kupio. Nisu li možda udbaši otkupili udjele banaka u hrvatskim poduzećima meneđerskim kreditima, što je dovelo banke i mnoga poduzeća do uništenja. Istovremeno su direktori udbaši ili vlasnici na račun tih kredita podigli velike kredite. Te propale banke su sanirane i prodane za mali novac, a poduzeća su odlazila u stečaj.  Nisu li možda bivši udbaši najveći dioničari u saniranim bankama koje su kupljene za mali novac pokradenim novcem iz SR Hrvatske?

Štoviše, tko i zašto je osnovao Glumina banku u Luganu u Švicarskoj 1989. godine i zašto je ta banka otišla u stečaj? Već 1990. godine ona je prenijela sjedište banke u RH. Ovo nam pokazuje da su je osnovala hrvatska poduzeća ili UDB-a. Po nekim izvorima tu banku je osnovala firma Bemex iz Lugana. Međutim, nije li Bemex bio filijala Astre? Ili, nije li možda ta firma bila tvorevina INE jer tamo već dugo živio sin Mike Špiljaka? Pa nije lako bilo osnovati banku u Švicarskoj!

Državni dug za vrijeme Milanovićeve Vlade se još povećao za najmanje 14 milijardi dolara, a gospodarstvo je totalno propalo. Navodno, i Račan i Milanović su se zaduživali da bi vratili dugove koje je učinila HDZ-ova vlada, ali nameće se pitanje: Koliko istine ima u toj komunističkoj podvali javnosti i  nije li iza tih dugova stala UDB-a?

Očito, za vrijeme vladavine SDP-a dug RH je uvećan za najmanje 29 milijardi dolara. Na temelju kojih gospodarskih pokazatelja su strane banke finacirale Račana i Milanovića i zašto? Gdje je nestao toliki novac? Sve navedeno ukazuje kristalno jasno tko je opljačkao hrvatski narod i državu. Nisu li hrvatski poreznici plaćali dug UDB-i, a ne stranim bankama?

Sve ovo su pitanja na koja je trebao odgovoriti hrvatski Sabor, ali ništa nije poduzeto. Ili su neki sabornici sudjelovali u lopovluku ili nisu sposobni da obnašaju svoju dužnost. Zašto nikada nije pri Saboru osnovano povjerenstvo koje bi se bavilo ovim problemima jer hrvatski čovjek je opljačkan, a danas ga lopovi  zbog toga opterećuju velikm porezima i nametima.

Na koncu pitam čitatelje: Tko je opljačao Hrvatsku? Koji udbaš je bio rodom iz mjesta Glumina u Hercegovini?

Sam Pusic

New York