dr.sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović: Korupcija i hiperbirokracija glavni kočničari razvitka u Hrvatskoj

0
2208

Je li dobro u politici determinirati teme na ženske i muške?

Ovisi li to o spolu ili se radi o sposobnostima osobe i nema veze sa spolom?  Najnovija istraživanja pokazuju da participacija žena u politici, vojsci i „sigurnosno nestabilnim zonama“ znatno povećava brže rješavanje problema ili sukoba. Prema istraživanjima žene su manje sklone korupciji, no njihova participacija u političkim sferama je neznatna, a govorimo li o Hrvatskoj onda spadamo u države s nižim postotkom.

Što kažu stručnjaci?

U postkomunističkim zemljama set problema je gotovo identičan. Jedno od pitanja je jesu li postranzicijske zemlje dosegle dovoljnu razinu vladavine prava i adekvatan pravosudni sustav kako bi mogle nesmetano razvijati svoje gospodarske i reformske kapacitete? Sve ove dileme uspje&sca ron;no su se raspravljale u “George C. Marshall Europen Centar for Security Studies” na seminaru pod nazivom „Gender and Security“ na kojem su stručnjaci iz GM Centra, OSCE-a, Europskog parlamenta, US Army Europe, USA konzulata, DCAF-a, USAID-a te članovi parlamenta iz nekoliko zemalja razgovarali o ovim i sličnim problemima te mogućnostima za rješavanje. U zemljama EU prema statistikama razlike u plaći od 5 do 25 posto između žena i muškaraca jer još uvijek nije usuglašeno pravo na jednaku plaću.

Zanimljivi su bili i korisni savjeti bivše predsjednice Kosova koja je u otvorenoj diskusiji dala vrlo praktične upute kako je rješavala probleme s kojima se suočavala tijekom vođenja države unatoč brojnim zaprekama. Mali broj žena koje participiraju u politici i njihov nedovoljan autoritet unutar političkih stranaka idu ruku pod ruku. Što znači uspješna participacija unutar zakonodavne ili izvr&sca ron;ne vlasti? Aktivno umjesto pasivnog sudjelovanja.

Često su žene determinirane mekšom osobnošću koja je nedovoljno odlučna da se odupre dominantnoj liniji. U konačnici, svi ti aspekti su povezani, a u Hrvatskoj su i dalje neriješeni problemi koji se reflektiraju na sve aspekte društva i blokiraju napredak – korupcija, hiperbirokracija i neadekvatan obrazovni sustav.

dr.sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović

HOP