mag. Ingrid Runtić : Portal Dnevno je besramno i nestručno kopirao moj uradak i pokrao moje slike

0
4052

DNEVNO, HOP I GORAN RADMAN!

Članak koji je jučer u 11 sati prijepodne objavljen na HOP portalu u svezi skandalozne promjene tumačenja riječi ustaša i četnik u najnovijem Duden on-line izdanju, šest sati kasnije prepričava Dnevno.hr, dežurni prepisivač HOP portala. Ovoga puta Dnevno čak i spominje HOP portal kao izvor informacije, no ne i kao izvor teksta kojeg (loše) prepričava i (još lošije) nadopunjava. Interesantno je da Dnevno iznosi iste screenshotove u jednakom redoslijedu u kojem ih možete naći i na HOP portalu u tom članku, ali izostavlja ime autorice. Naime, greškom je na samom HOP portalu dva puta ponovljen isti screenshot Dudenove stranice na kojem se nalazi objašnjenje pojma Ustascha iz 2016. godine, a koji je snimljen od autorice originalnog teksta na HOP portalu i to još prije godinu dana. Dakle, Dnevno nije mogao doći do tog screenshota drugačije nego preko urednice kulture HOP portala, a nju nitko nije pitao za objavljivanje tog njezinog screenshota Dudenove stranice koja je u međuvremenu izmijenjena. Drugim riječima, u žaru kopiranja i prepisivanja, Dnevno.hr se „zanijelo“ i prekopiralo čak i pogrešku!

Kako bi svojem tekstu dao na „analitičkoj“ težini, autor članka na Dnevno.hr zaokružio je „svoj“ uradak video-isječkom u trajanju od 6 minuta s Konferencije o političkom revizionizmu u Hrvatskoj, održanoj dan ranije u Novinarskom domu u Zagrebu. Brojni uzvanici zvučnih imena i još važnijih uloga s terena „političke teorije“ iz zemlje i svijeta, u organizaciji Friederich-Ebert-Stiftunga (zaklade) i Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo govorili su na toj uljuđenoj intelektualnoj rapsodiji razbacivanja neupotrebljivim praksama u teoriji, klanjali se jedni drugima, razumijevali se međusobno, uvažavali se i napuhavali vlastiti ego. Uglavnom, autor članka Dnevno.hr koji se inspirirao člankom s HOP portala, zbog nekog je meni nedokučivog razloga trebao „zaokružiti“ svoj većinom ukraden članak ovim prodavanjam pameti u Novinarskom domu.

Među inima je na tom skupu uvaženih stručnjaka i teoretičara (koji bi inspirirao i Monthy Pythonovce) govorio i Goran Radman, ozloglašeni bivši ravnatelj HRT-a i nekadašnji predsjednik Saveza socijalističke omladine Jugoslavije. Radman je sada postao stručnjak za politički revizionizam u svojstvu predsjednika upravnog odbora „Centra Mika Tripalo“. Ovdje ja jako važno istaknuti da je Friederich-Ebert-Stiftung zaklada bliska njemačkoj socijaldemokratskoj partiji. Osnovana je 1925. godine kao svojevrstan fond (udruga) koja je skupljala novčana sredstva za školovanje mladih i nadarenih „proleterera“ na državnim univerzitetima i institutima. Nacionalsocijalisti su zabranili tu zakladu 1933. godine, ali se ona ponovno obnavlja nakon rata i mijenja svoju namjenu u neprofitnu udrugu za „poticanje  demokratskog odgoja naroda“. Zvuči komunistički zar ne? Ne znam je li na toj Konferenciji u bilo kojem obliku dotaknuta skandalozna promjena i revizija značenja pojma ustaša i četnik u Dudenu, ali budući da je Tvrtko Jakovina vodio diskusiju, a u njoj sudjelovao i Goran Radman, vrlo je moguće da su poslije zajedno otvorili šampanjac kako bi proslavili obavijest da je Duden proglasio četnike kralju odanima partizanima, a ustaše zlim fašistima.

Tko god je napisao (od mene prepisani) članak na Dnevno.hr, potpuno je promašio cilj proglasivši ovu konferenciju „interesnatnom“ i bilo kako relevantnom što se tiče Dudenove izmjene značenja pojmova četnik i ustaša. Kao što nije bio u stanju ni izguglati Friederich-Ebert-Stiftung i saznati čime se oni ustvari bave. Naravno, google prevoditelj ne može zamijeniti znanje njemačkog jezika, koje autor iskopiranog članka s Dnevno.hr nema, ali autorica ovih redaka ima. Ona je i ta koja je prevela screenshotove s Dudenovih njemačkih stranica. I taj detalj je pokraden od strane nepoznatog autora članka na Dnevno.hr i stavljen u njegov tekst. Nepoznati autor iz Dnevnog koji je s HOP portala „skinuo“ članak nije dostojan novinarske profesije, već i zbog toga što skup internacionale ljevičara održan u Novinarskom domu iznosi u istom članku kao i Dudenovu reviziju povijesnih činjenica na osnovu pritiska komunističkih antifašista. Znači da se autor članka ustvari slaže i s antifama i sa stručnjacima ovog skupa kojeg bih slobodno mogla nazvati „ujedinjenim proleterima“ na tragu Marxovog lika i djela.

Dnevno.hr je još jednom dokazao svoje lažno desničarenje, višestrukom površnošću i nestručnošću u jednom jedinom članku. No, iluzorno bi bilo očekivati da Saša Leković ili bilo tko iz HND-a reagira na ovakvo dno dna novinarstva i osudi ga. Nisu osudili ni „ugroženog“ Gordana Stojića kada je prostački napao Ingrid Runtić vrijeđajući je kontinuirano na osnovu spola – naprotiv, „etički“ su osudili i nju i glavnog urednika HOP portala zbog iznošenja dokumentirane istine na HOP portalu. Kakva nam je diplomacija i vrh države, takvo je i novinarstvo; pokvareno, lažljivo, neobrazovano i napuhano. Kod dnevnog samo treba dodati, isti kao i njihov vlasnik, on je otimačinom povećavao  bogatstvo, a oni otimanjem sebi priskrbljuju pozornost. 

Ingrid Runtić

HOP

Mag. Ingrid Runtić: Srbi su izborili promjenu naziva ‘ustaša’ u njemačkom rječniku, a naziv četnik se vodi kao suradnik partizana!