Napad na iranski parlament pokrenule SAD i S. Arabija zbog Katara?

0
2612
AppleMark

Naoružani napadači, uključujući i neke prikriveni kao žene,  zapanjili su Iran u srijedu napadima na zgradu Parlamenta i grob  revolucionarnog osnivača Homeinija, u najgorem terorističkom napadu do sad Islamske Republike.

Najmanje 12 ljudi je poginulo, a 46 je ranjeno napadom, koji je trajao satima, zbog nespremnih iranskih elitnih snaga sigurnosti, ISIL je uspio iznenaditi i razbiti  sliku mirnoće u turbulentnoj regiji.

Šest prepoznatih napadača su ubile iranske snage, tvrde službeni mediji, a pet osumnjičenih su u pritvoru. Njihovi identiteti nisu bili objavljeni.

„Mi ćemo osvetiti krv onih mučenika u današnjem terorirstičkom napadu”, rekao je brigadni. General Hossein Salami, zamjenik zapovjednika islamskog Revolucionarnog gardijskog korpusa, moćne vojne snage u zemlji.

U izjavi, revolucionarne garde pojavila se krivnja Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država za napade  sunitske ekstremističke skupine koja je preuzela zasluge za terorističke napade diljem svijeta u posljednjih nekoliko tjedana ,

Ako je tvrdnja Islamska Država istinita, to bi bio njihov prvi uspješan napad na Iran, koji je pretežno šijitski i muslimanski ,a njih suniti militanati kao narodu smatraju hereticima. Iranske snage u Iraku i Siriji pomažu borbu protiv islamske države.

Jedanaest osoba je poginulo u parlamentu , a jedna u mauzoleju ajatolaha Homeinija Ruholaha,  koji je otac revolucije 1979., čije je svetište magnet za posjetitelje. Četiri  napadača ubijena su u zgradi parlamenta, rekao je dužnosnik medijima, a dva u mauzoleju. Petorica su bili muškarci, a jedan napadač u mauzoleju  je bila žena.

 Iranske sigurnosne snage su uhvaćene nespremne – posebno za ono što se činilo kao koordinirani plan dobro zamišljen unaprijed.

„To je vrlo jasno za ovu skupinu da bi mogli montirati takve napade, morali su imati mrežu unutar zemlje, infrastrukturu kojoj je trebalo vremena da se razvije”, rekao je Randa Slim , analitičar za sredini Istok instituta u Washingtonu.

Napetosti na Bliskom istoku već su bile visoke, nakon posjeta predsjednika Trumpa prošlog mjeseca,  koja je ohrabrila Saudijsku Arabiju, čiji je Iran regionalni suparnik. Saudijska Arabija i nekoliko sunitskih saveznica  su na čelu regionalnog saveza kako izolirati Katar , malenu državu Perzijskog zaljeva  koja održava dobre odnose s Iranom.

Izrazi sućuti od svjetskih lidera za žrtve nakon napada stižu sa svih strana. Trumpova uprava  je prozvala Iran kao vodeću državu koja  sponzorira terorizma.

„Sjedinjene Države osuđuje terorističke napade u Teheranu danas”, izjava je iz State Departmenta, dodajući: „izopačenost terorizma nema mjesta u mirnom civiliziranom svijetu.”

Nakon toga, međutim, Bijela kuća kaže: „Mi naglašavamo da države koje sponzoriraju terorizam riskiraju napad i padanje žrtava za zlo koje promoviraju”, navodi se u priopćenju.

Saudijci odbacuju iranske optužbe za suučesništvo. Ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir, govoreći u Njemačkoj, rekao je da ne zna tko je odgovoran i da „mi osuđujemo teroristički napad bilo gdje se pojavi.”

Sata ranije, gospodin Jubeir rekao je” Iran treba biti kažnjen za ono što je nazvao njihovoj smetnje u regiji .”

U svojim javnim izjavama, iranski čelnici pokušali su omalovažiti napadače i njihova djela, ističući da parlamentarna zaštita nikada nije bila probijena.

„Iranska nacija se kreće naprijed i napreduje čak i ove bombice koje su dotonirane danas neće utjecati na našu nacionalnu volju; svatko mora znati „, rekao je ajatolah Ali Khamenei, narod je vrhovni vođa, rekao je na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Predsjednik parlamenta Ali Larijani nazvao je napade „manjim incidentima”, rekavši da su „neki kukavički teroristi”  se infiltrirali u zakonodavni kompleks.

Izvor N. T.

Hop