Preminuo književnik Ivo Runtić

0
4255

U Zagrebu preminuo profesor Ivo Runtić, hrvatski književnik i prevoditelj

U Zagrebu je nakon krake i teške bolesti u 77. godini života preminuo profesor germanistike zagrebačkog Filozofskog fakulteta, komparatist, književnik i prevoditelj Ivo Runtić, otac akademske slikarice i urednice kulture HOP portala Ingrid Runtić.

Po unutarnjem porivu književni prevoditelj, a po pasiji pisac, Ivo Runtić je objavljivao svoju prozu oduvijek; u vodećim književnim časopisima i novinskim podliscima, u periodicima kao i u zbornicima, a pisao je novele, putopise, eseje, kronike i književne kritike.

Bio je član i predsjednik hrvatskog PEN-a, jedne od najstarijih članica udrugeP.E.N. International.

Gostovao je na većini sveučilišta u Hrvatskoj i Austriji, a posebice u Njemačkoj, gdje je 1994. godine bio i profesor na novijoj germanistici Sveučilišta GHS Essen (FB3) s nastavnim i ispitnim obavezama.

Iznimno cijenjen od svojih kolega iz Europe i svijeta, Ivo Runtić je napisao i objavio književna djela u kojima se na jedinstven način isprepleće njegova književna stručnost, germanističko-komparatističko zvanje, ali i pozvanje punokrvnog pisca: Novela od Vrgorca i Tina, Putovanje i pisanje, Refleksna zona i Svenavadni Goethe.

U njegovom prevoditeljskom opusu posebno mjesto zauzimaju izrazito zahtjevni prijevodi pjesama velikih njemačkih pjesnika, kao što je Goethe. U prevođenju stihova na hrvatski (ali i s hrvatskog na njemački) je struka izgubila izuzetno tankoćutnog, strogog ali i nadasve nadahnutog prevoditelja koji je virtuozno uspijevao nemoguće – prevesti poeziju s izvornog njemačkog jezika na hrvatski sačuvavši u potpunosti sjaj, ton i ritam autentičnog pjesnikovog izraza.

Ispraćaj pokojnika će biti uutorak 18. srpnja u 10 sati u krematoriju na Mirogoju. Sveta misa zadušnica služit će se u srijedu 19. VII. 2017. u 8.30 sati u Bazilici Srca Isusova (Palmotićeva).

Počivao u miru Božjem!  

HOP