Srpski navijač i turist provocira pred muralom Vukovaru i Torcidi s uzdignuta tri prsta

0
6000

PROVOKACIJA: Osvanula fotografija muškarca s uzdignuta tri prsta nastala pokraj Torcidinog murala u srcu Biograda

Prije nekoliko mjeseci na Facebooku se pojavila grupa „NK Hajduk Split – Fan klub Srbija“ koja za svoj naziv i objave koristi ćirilično pismo. Riječ je uglavnom o provokacijama upućenom splitskom Hajduku i Torcidi, ali i cijeloj Hrvatskoj.

U akciji „Troprst Čelindž“ koju su nedavno pokrenuli, fanovi se fotografiraju s uzdignuta tri prsta po cijeloj Hrvatskoj, sa zastavama Srbije ili tzv. Republike Srpske Krajine te raznovrsnim amblemima, na raznim lokacijama, a potom te fotografije šalju u inbox administratorima spomenute stranice koji im potom zamagljuju lica da se akteri ne prepoznaju.

Tako je jedna od objavljenih fotografija i ona nepoznatog muškarca s uzdignuta tri prsta, nastala jučer u Biogradu na Moru, pokraj Torcidinog murala kod pošte posvećenog vukovarskoj i škabrnjskoj tragediji, uz popratni komentar „Biograd namoru“ (sudeći po priloženom i lokaciji to je zacijelo ovaj naš).

Jedna od fotografija uz koju su ćirilicom napisali: „Divan dan u Benkovcu, temperatura je oko trideset stupnja Celzija, puše sjeverozapadni vjetrić i Torcida Čikago 1945 patrolira.“, nastala je i na ulazu u Benkovac, a objavljena je u nedjelju, 16. srpnja ove godine.

Benkovac (1)

Objavljene su tamo i neke fotografije na kojima zamagljeni akteri npr. pokazuju srednji prst spomeniku podignutom u sjećanje na prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

No nije na tome stalo, jer su neki prijestupnici s objavljenih fotografija čak urinirali po grafitima hrvatskog i Hajdukovog grba. Neki srpski mediji likuju i navode da je ovdje riječ o uspješno provedenoj akciji članova srpskih navijačkih skupina koji sebe nazivaju “Grobari” i “Delije” te da su im se u tim akcijama pridružili “Lešinari” iz Banja Luke i “Divlja Telad” iz Valjeva.

Biograd-Torcida-mural

Ova naizgled bezazlena provokacija isfrustriranih navijača iz Srbije pobuđuje određene sumnje kad istovremeno pratimo vijesti o ozbiljnim požarima u Biogradu na Moru, zaobalju, zaleđu, ali i cijeloj Dalmaciji. Je li sve ovo bilo slučajno ili nije, pokazat će određeni protok vremena ili temeljita istraga.

G.Š. izvor portal Biograd

HOP