Stjepko Mamić ponovno izlaže u Louvru s povijesnim pariškim Artistes Independants

0
1705

Treća izložba dubrovačkog slikara Capt. Stjepka Mamića u Louvru i osma u Parizu.

U Parizu je 20. listopada 2017. god. otvoren Međunarodni Salon suvremene umjetnosti ( Salon International d’Art Contemporain) koji je zatvorena  večeras 22. listopada. Vernissageu ovog jubilarnog izdanja Art shoppinga, u krasnom galerijskom prostoru Louvra „Carrousel du Louvre“ koji se održava već deset godina, nazočio je veliki broj uzvanika a trajao je od 19 do 22 sata 20. 10. 2017. god., uz velike mjere osiguranja. Na vernissageu u Pavillon des Artistes Independants sa kojima izlaže Stjepko Mamić nazočio je veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj i stalni predstavnik u UNESCO-u Nj.E. Gopodin Filip Vučak.    

Dubrovački slikar  pomorski kapetan Stjepko Mamić izložio je dvije slike na lanenom platnu: 1. Net Paris Edition iz serije Mreža ( Net) s prikazom pogleda s dna mora na ribarsku mrežu bačenu s barke sa feralom ( tradicionalni način ribanje „na fero“ ili „sviću“) i 2. Jellyfishes Armada iz serije „Jellyfishes“ ( Meduze). Obje slike su privukle veliku pažnju te je Mamić za svoj rad dobio brojne pohvale i komplimente od publike i likovnih stručnjaka kao i od članova odbora Societe des Artistes Independants i njegove predsjednice Gospođe Lyliane Merit zahvaljujući čemu su pozvali Stjepka Mamića u članstvo respektabilne La Societe des Artistes Independants, čije sjedište je u Grand Palais.

Inače ova slika „Net“ je jedna od dviju Mamćevih slika izložena na Međunarodnoj izložbi SAM 2017 u organizaciji „WHO’s WHO“ u francuskom Givernyu, mjestu u kojem je živio i slikao veliki slikar i jedan od začetnika impresionizma Claude Monet koji je također izlagao svojevremeno sa istim ovim povijesnim pariškim udruženjem umjetnika La Societe des Artistes Independants s kojima Mamić sada izlaže po drugi put. Ogroman je uspjeh i priznanje jednom umjetniku biti pozvan na izložbu a osobito u članstvo od jednog ovako važnog povijesnog udruženja koje je osnovano davne 1884.god. i na čijim Salonima su kroz povijest izlagali i bili njihovim članom svojedobno skoro svi slikari koji su ostavili veliki trag u svjetskoj  povijesti umjetnosti kao što su: Paule Signac, Georges Pierre Seurat, Henri Matisse, Henri de Toulouse Lautrec, Vincent  Van Gogh i dr.

Inače, Artistes Independants su  suorganizatori ovog 20-og po redu Međunarodnog  Salona  suvremene umjetnosti u Louvru tj. Art Shopping  „Carrousel du Louvre“. 

Na vernissageu nakon  razgledanja Pavillon des Artistes Independants s kojima izlaže Stjepko Mamić naš veleposlanik u R. Francuskoj Gosp. Filip Vučak pogledao je  na štandu francuske organizacije Mecenavie slike  još jednog  hrvatskog  slikara s dubrovačkom adresom Željo Perković,  koji je član dubrovačke Stjepko Art Udruge za likovnu i primijenjenu umjetnost, a koji  je također sa Stjepkom izlagao netom završenoj Međunarodnoj izložbi „Percorsi Visivi“ otvorenoj 07. 10. 2017.god.u povijesnoj Biblioteca Angelica u srcu Rima, nadomak Piazza Navona.                 

Najava: Capt. Stjepko Mamić  izlaže na narednom Art Capital u poznatoj pariškoj Grand Palais od 13.-18. veljače 2018. godine koji se održava pod visokim pokrovitljstvom predsjednika R. Francuske, Ministarstva kulture Francuske i Udruženja Muzeja Francuske.

Pozivamo dubrovačke i hrvatske javne medije da planiraju i nazoče ovom velikom umjetničkom događaju. Naime, najavljena je opsežna rekonstrukcija ovog grandioznog povijesnog zdanja zbog čega se narednih godina tradicionalni Saloni i Art Capital neće moći održavati u Grand Palais.  

S poštovanjem i pozdravima

za Udrugu Stjepko art dr. sc. Dražana Martinović Mamić, dr. med.

HOP