Kaznene prijave protiv sudaca !

0
2642
urednik-Nada Landeka novinar gospodarstva

U Hrvatskoj „pravnoj“ državi jedini zakon koji se primjenjuje  je zakon mafije

Inicijativa građana Oštećenici RBA zadruga, i Udruga Veronika Vere za pomoć i zaštitu žrtvama pravosuđa podigli su u proteklih deset dana više kaznenih prijava protiv sudaca i protiv predsjednika sudova na kojima sude suci koji ne sude po zakonima Republike Hrvaske.

Kaznene prijave podnešene su iz razloa jer suci nisu donosili odluke na način da su imali neovisno sudsko mišljenje i slobodno sudačko uvjerenje, već da su svjesno zaobišli Zakone Republike Hrvatske pri donošenju sudskih odluka i odbili primijeniti Zakone koji su na snazi.

Konkretno, brojni oštećenici austrijskih zadruga godinama su se borili dokazati kako su austrijske zadruge na području Republike Hrvatske poslovale nelegalno, protivno zakonima Republike Hrvatske, i kako su ugovori o kreditu i javnobilježnički akti sklopljeni i sastavljeni protivno domaćim zakonima neustavni, ništetni i nezakoniti.  U prvom pokušaju uspjeli su se izboriti za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim je u člancima 19. j. i 19. k. jasno i precizno objašnjeno da su ugovori koji su sklopljeni sa neovlaštenim vjerovnikom, napose sa neovlaštenim pružateljima financijskih usluga koji nisu imali potrebne dozvole za obavljanje financijskog poslovanja na području Republike Hrvatske – ništetni.

KAZNENA PRIJAVA PROTIV SUDACA OPĆINSKOG SUDA U ZAGREBU I PREDSJEDNICE SUDA026

Bila je to nada i slamka spasa za brojne ovršene koji su ili bili u fazi deložacije ili pred deložacijom. Prodane su im nekretnine putem javnih dražbi, nad njima je vršena prisila i teror, a  cijela priča je jednostavna da jednostavnija ne može biti. Sucima i nije trebao neki novi zakon ni propis, jer su na NIŠTETNOST DUŽNI PAZITI PO SLUŽBENOJ DUŽNOSTI. Ništetnost takvih nezakonitih akata propisuje Zakon, Ustav Republike Hrvatske, međunarodne Konvencije, i sama Povelja EU  i brojne Direktive Europske Komisije.  No to hrvatskim sucima nije bilo dovoljno da sude po zakonu.

Oštećenici RBA zadruga uvidjevši da tvrdokorni suci (vjerojatno iz komunističke ostavštine suci po nalogu) neće donijeti odluke ni po domaćim propisima ni po propisima EU, već se teror nad građanima nastavlja, pokrenuli su novu Inicijativu koju je u Saboru predstavio saborski zastupnik Marin Škibola, prikupio dovoljan broj potpisa za donošenje novog zakona i sve je krenulo u saborsku proceduru.

Zakon popularno nazvan Lex Škibola, baš kao i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju prije, jednoglasno je usvojen 15.07.2017. godine i stupio na snagu danom objave u Narodnim novinama.

Ali, ni to sucima koji su kazneno prijavljeni nije dovoljno da bi donijeli odluke o odgodi ovrhe do okončanja parničnog postupka po pokrenutim tužbama radi utvrđenja ništetnosti ugovora o kreditima i ništetnosti javnobilježničkih akata (a koji su kako smo rekli ništetni po samom Ustavu RH i Zakonu) i na što bi suci morali paziti i po službenoj dužnosti.

Kazneno prijavljeni suci ne samo da ne primjenjuju Zakon o ništetnosti ugovora s međunarodnim obilježjem sklopljenim sa nelegalnim vjerovnicima, već ne primjenjuju ni odredbe Ovršnog zakona koji propisuje nekoliko  razloga za odgodu ovrhe. Ni jedan hrvatskim sucima nije dovoljno dobar, već se ponajviše upuštaju u ocjenu je li ovršenik u dovoljno teškoj situaciji da bi provedbom ovrhe pretrpio tešku i nenadoknadivu štetu, iako je nepoznato na koji način to suci mogu procijenjiti i što je nenadoknadiva šteta. Gubitak doma zbog nezakonite sudske odluke po njima nije težak i nenadoknadiv gubitak.

U nekoliko navrata oštećenici su se pisanim putem obratili predsjednicima sudova, pa i samom predsjedniku Vrhovnog suda  Đuri Sessi, koji je predsjednik suda zaduženog za nadzor i provedbu zakonitog rada sudaca, no uzalud.

Zato su se oštećenici RBA ali i drugi oštećeni, pa i Udruga Veronika Vere odlučili podnijeti Kaznene prijave protiv sudaca koji ne sude po zakonu, i podnositi će ih sve dok se u hrvatsko pravosuđe ne uvede Zakon Republike Hrvatske, a ukine zakon MAFIJE.

Nada Landeka

 

HOP