HPC:’Bog je toliko ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina, da onaj tko vjeruje u Njega ne propadne, nego ima život vječni’

0
1261

BOŽIĆNA POSLANICA 2022.

„Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin.” (Lk. 2 : 10-11)

Screenshot_20221226-083151_Samsung Internet

Ljubljeni u Gospodinu djeco naše svete Crkve,danas je dan radosti! Na onu neizrecivu radost o kojoj je anđeo Gospodnji svojedobno propovijedao betlehemskim pastirima, a kroz njih cijelom čovječanstvu: “Spasitelj nam se rađa, koji je Krist Gospodin” (Lk. 2 : 17). Riječi božanskog evanđelista odjekuju do kraja svijeta: „Bog je toliko ljubio svijet da je dao svoga jedinorođenog Sina, da onaj tko vjeruje u Njega ne propadne, nego ima život vječni” (Ivan 3 : 16).

Na slavni dan Kristovog rođenja dogodio se događaj koji su stoljećima očekivali potomci starog Adama, kojima je sam Bog obećao da će ih izbaviti od moći zla i smrti. I tu je Bog, koji je “vjerni Bog” (Ponovljeni zakon 7 : 9) i u kojem “nijedna riječ ne će ostati nemoćna” (Luka 1 : 37), “za nas ljude i za naše spasenje sišao je s neba, i utjelovljen je od Duha Svetoga i Djevice Marije, i postao čovjekom” (Vjerovanje).

Screenshot_20221226-083212_Samsung Internet

Kristovo Rođenje je ulazak vječnosti u vrijeme, života u područje smrti. Ono donosi obnovu i spasenje cjelovitom stvorenju i osobno svakome od nas. To je suvereno očitovanje Božje ljubavi prema svijetu i čovjeku, nepogrješiva nada za beznadne i vjera za razočarane. Krist dolazi k nama, ulazi u život vlastitog stvorenja i u punini ljudske prirode, otkupljuje sve od moći tame i očaja, i pokazuje nam put prema životu. Više se nemamo čega bojati, jer “Bog je s nama” (Izaija 8 : 10), zato danas Crkva u svojoj radosti pjeva: “Tvoje rođenje Kriste, Bože naš, osvijetlio je svijet svjetlom znanja” (Tropar gl. 4).

Screenshot_20221226-083230_Samsung Internet

Braćo i sestre,

Krist se rodio kako bismo mi mogli živjeti, kako bismo imali “život u izobilju” (Ivan 10 : 10). Zato recimo danas s mnoštvom anđela u našim umovima i srcima: “Slava Bogu na visini, na zemlji mir, ljudima dobra volja!” (Luka 2:14).

U našoj radosti postoji nešto tužno, ali i nešto stvarno i opravdano. Žalosno je što još nismo uspjeli dostići u životu naše Crkve i društvu ono, što je bitna postaja na putu naših obveza – upis u Evidenciju vjerskih zajednica. Stvarno i opravdano je to da se prema neslužbenim podatcima Popisa stanovništva 2021. broj naših vjernika udvostručio, da smo mi jedina pravoslavna crkva koja održava redovite liturgije u Zagrebu te da Hrvatska pravoslavna crkva postaje čimbenik koji se ne može zaobići. Sve to pokazuje da smo na pravom putu, što će na kraju prihvatiti i državna vlast u Hrvatskoj te nas registrirati. Nadamo se da će se to dogoditi u novoj 2023., kako bismo mogli uzdignuti obnovljenu Hrvatsku praoslavnu crkvu u njenom punom sjaju u Božjem imenu i na dobrobit blagovjernog hrvatskog naroda.

Screenshot_20221226-083259_Samsung Internet

Ispunimo svoja srca radošću i naše dane vrlinom, tako da na kraju naših zemaljskih dana možemo s apostolom reći: „Dobar sam boj bio, trku završio, vjeru sačuvao.”(2. Tim. 4 . 7). Imamo kao zvijezdu vodilju na našem zemaljskom putu danas rođenog Boga-Čovjeka i nalikujmo Njegovoj bezgraničnoj ljubavi, božanskoj poniznosti i vjernosti te poslušnosti Božjoj svetoj volji, kako bismo zaslužili krunu otkupljenja!

Hristos se rodi!

Blagodat i mir rođenog Bogomladenca i radost Svetoga Duha neka budu sa svima vama,

Hrvatski arhiepiskop †Aleksandar

 

HOP

HOP na Telegramu

https://t.me/hopportal