Indijanci Croatan nemaju veze sa Dubrovnikom, već su hrvatski misionari diljem svijeta širili riječ Božju

0
2043

Jedan naš intelektualac se u jednom lokalnom dnevniku upustio u razglabanje   o narodu Croatan u Sjevernoj Americi. Puno priča i nagađanja, ali bez ikakvog zaključka ili neke nove spoznaje.
Indijansko pleme Croatan iz američkih država North Carolina, Merryland i Wirginia, kako mi se čini , nije priča o dubrovačkim mornarima već je to priča o haravačkim  misionarima i o iskonskom naseljavanju Amerike.

Misionari su u Ameriku stigli najvjerojatnije preko Aljaske i ne radi se o Vikinzima nego se radi o misionarima iz Azije, najvjerojatnije sa prostora današnjeg Afganistana i današnje kineske pustinje Gobi u Kini gdje su pronađene sačuvane mumije cijelih obitelji slične ponekim Skandinavcima i Afganistancima. Te mumije su bile visoki ljudi, potpuno mumicifirani sa cijelom obitelji, imale su plave oči i crvenkastu kosu. Kako su misionari bili malobrojni, slijedio ih je narod koji je bio mješavina Mongola i Eskima.

U Americi sam se često susretao sa bijelim Indijancima i oni su imali takve odlike. Neki od njih imaju i kose oči.
Slično su Eskimi kasnije naselili Japan i mješali se sa autohtonom grupom AINU. Kad bi samo analizirali japanska imena i prezimena sve bi nam bilo jasno. Tako su nastali moderni Japanci koji imaju eskimsku put i stas te lice žute rase, najvjerojatnije Mongola. Bijeli Indijanci su dosta slični bijelcima jer se ta misionarska grupa se zaustavila na obalama Atlantika. Misionari su nazvani Wissake Yunoki što jasno pokazuje da su misionari bili viši od Eskima. Dakle, davno prije Japana mješavina Mongola i Eskima je naselila Ameriku.
Sada bih se osvrnuo na Vejske Povede koje spominje hrvatski intelektualac jer to je iskrivljeni izraz ”Veče po Vede”, što bi u današnjem prevodu značilo ”priče po Vedi”.

U ovom slučaju riječ vede je značila znanje. Ovdje vidimo da je glas Č napisan slovom Y koji se izgovara kao J. Isto tako vidimo da je u riječi vede glas Č napisan slovom D, što je najvjerojatnije semitska inačica glasa T. Dakle, krčanski Veji su najvjerojatnije bili civilizacijski Hrvati, a na ove prostore su došli sa Levanta bježeći pred Semitima i to iz Mezapotamije gdje je glas M zamjenjivao izvorni glas V. Primjerice, grčka riječ OMEGA je nastala od riječi AMAČA, dakle, hr – AMAČA. OMEGA je ispuštanjem početnog samoglasnika O postala MEGA. Veyi su bili pismeni ljudi, a bili su stočari koji su pratili zvijezde na temelju vedskog  znanja. To je razlog zašto Hrvati imaju imena zvijezda i zviježđa na svojem jeziku. Povijest Veye naziva Liburni.
Dakle, oni su bili Vedi i bilježili su gotovo sve događaje na nebu. Razlog tomu je što su dobro poznavali mnoga zviježđa, dakle, astrologiju, tada jedinu znanost. Međutim, dok su živjeli u Mezapotamiji, imali su drugo pismo i pravopis, a zbog tog se njihov govor razlikuje od drugih hrvatskih govora. Po jeziku i običajima su slični Celtima ili Keltima, dakle, civilizacijskim Hrvatima koji su pred silom rimske vojske bježali prema Britaniji jer se nisu htjeli pokoriti Rimljanima. Ako razumijemo starija pisma i pravopise, vidjet ćemo da naziv Celt znači Hrvat, a u novijem latinskom jeziku su bili poznati kao Helveti. Nekad su bili poznati kao i Cer-veni ili Veni, očito, bez glas Č, što znači da su sami sebe zvali Cer-Večeni, zbog toga znamo da je sunce vječno.
U tekstu se spominje neki vejski nazivi koji se ne mogu povezati sa Kroatanima. Naziv Tohor možemo povezati sa skandinavskim divom Thor, koji je bio sin vrhovnog boga Odina, dakle, ovozemaljac. Sve pokazuje da naziv Tohor znači ”zaleđena zemlja”, a odatle nazivi za Island i Grenland koji se nazivaju Mića i Vela Tohor. Slično se Labrador zvao Arta Tohor. Riječ skopje je značila otok, a odatle i čakavska riječ škoj. Kako vidimo, izvorna riječ za škoj je bila izraz ”as čava”. Ovo još jednom potvrđuje da su Veye došli sa semitskih prostora, jer umjesto prijašnje riječi hara za sunce, oni su koristili riječ čava, a od riječi čava+an je nastala današnja riječ za sun-ce. Očito, riječi sun je dodan sufiks CE koji također stoji za riječ čava be sloga VA. Sun na engleskom označuje sunce, a riječ za sina je son. Ovo nam pokazuje da je sunce bilo simbol muškosti. Otvoreno more ili ocean se zvalo kulap, pa imamo naziv za Azore  Skopje Kulapne. Meksički zaljev se zvao Semerne mori. Sjeverna Amerika se zvala Zgorna Semera, dakle, ”az gorna Čemera”. Atlantic se zvao Semerna Kulap. Dakle, riječ gorna je označavala sjever, a riječ semerna zapad.
Iz ovoga možemo zaključiti da Kroatani nemaju nikave sveze ni sa dubrovačkim pomorcima niti pomorcima općenito. Isto tako možemo zaključiti da su Hrvati bili samo civilizacija čiji misionari su širili znanje diljem globusa i većinom su nakon toga bili progonjeni zbog svojih civilizacijskih dostignuća. Stoga tu civilizacuju često nazivam izgubljenom civilizacaijom jer su danas ostali samo njeni ostaci na prostoru danjašnje Hrvtske, BiH i Crne Gore u arheološkom i jezičnom smislu i možda u nekoj legendi. Na prostor Albanije nalazimo dosta arheoloških ostataka, a jezik se promjenio dolaskom Vlaha i Cincara nakon prodora Osmanlija u Europu koji su koristili latinsku inačicu izvornog jezika.

Srećko Radović