Engleska flota potopila je nepobjedivu španjolsku armadu 19. srpnja 1588, a John White se nakon bitke vratio na negdašnju hrvatsku koloniju Croatoan u Sjevernoj Karolini

0
4407
Engleska flota potopila je nepobjedivu španjolsku armadu 19. srpnja 1588. a John White se nakon bitke vratio na negdašnju hrvatsku koloniju Croatoan u Sjevernoj Karolini
Ujutro, 27. kolovoza 1587. godine John White je otputovao natrag u Englesku. Dan ranije, Simon Fernandez je također isplovio svojim brodom na put natrag u Englesku. Nakon velikih poteškoća, 16. listopada 1587. John White je stigao do obala Irske. Tek 1. studenog uplovio je jednim drugim brodom u luku Plymouth. Pri ulasku u London doznao je da se Simon Fernandez još prije mjesec dana vratio u London i da je izvijestio kraljicu da su kolonisti sretno stigli u svoju novu koloniju, u ” svoj raj” u zaljevu Chesapeake. I John White je dobio priliku da ispovijeda svoju istinu o mukama kolonista. Šokirani Sir Walter Raleigh je slušao dok je John White pripovijedao istinitu priču. Odmah je naredio novu ekspediciju i pomoć kolonistima. Na nesreću, opet su počele kružiti glasine o mogućem napadu Španjolske na Englesku. Nova ekspedicija je kasnila. Ipak, iduće zime, Sir Raleigh je opremio brodove i u civilne i u vojne svrhe. Došlo je opet do zastoja, brodovlje je po naređenju Walsinghama, kraljičinog sekretara obrane i prvog čovjeka kraljičine špijunske mreže, određeno za obranu od napada Španjolske. Ovi brodovi, navodno, nisu nikada bili upotrebljeni za obranu od Španjolaca, jer je kraljica imala dovoljno drugih vojnih brodova. Konačno, 22. travnja 1588. godine 30 tona težak brod “Brave” i John White s 15 kolonista i kapetan broda isplovili su na otvoreno more. Zla sreća! Napali su ih francuski gusari i uništili svu robu, koju su prevozili kolonistima. John White je bio ranjen, kapetan je bio ubijen, onesposobljeni brod “Brave” vratio se u London. Dana 19. srpnja 1588. ujutro, španjolska nepobjediva mornarica zauzela je položaje na otvorenom moru: 130 ratnih brodova, 20 000 vojnika, 8 350 mornara i 2 630 topova. Svijet nije nikada prije vidio tako veliku pomorsku silu. Shvativši da se engleski brodovi ne mogu suprotstaviti španjolskim, Sir Raleigh nagovara kraljicu da usavrši englesku flotu. Kraljica odobrava njegov prijedlog, engleska mornarica je transformirana u bržu vojnu mornaricu. Engleska mornarica je izvojevala trijumfalnu pobjedu! Uništeno je 55 španjolskih galija, a Španjolska je izgubila više od pola svoje vojske. Kraljičin trijumf je bio potpun.
Iduće dvije godine John White nije uspio iznajmiti brodove za pomoć skoro zaboravljenim kolonistima u novoj koloniji. Konačno, 20. ožujka 1590. godine John White se popeo na palubu broda “Hopewell”. Ovom španjolskom brodu za istraživanje podvodnog blaga i kapetanu Cocke nije se žurilo na Karibske otoke. Španjolske vlasti doznale su preko španjolskih gusara da se John White vraća u novu koloniju i da “Hopewell” tjera gusare u bijeg. Kod Jamaice su uslijedile borbe između “Hopewella” i galija španjolskih gusara koje je potpomagala španjolska mornarica. Španjolski gusari su pretrpjeli velike gubitke. Tek 1. kolovoza “Hopewell” je uplovio u vode Hatterasa. Jedini znak života bio je požar u jednoj obližnjoj šumi. Međutim, ispostavilo se da je munja prouzrokovala požar. Nigdje traga ljudskim bićima. Nakon velikih poteškoća u plovidbi kroz plitke vode i kroz bure na moru u kojima je izginula većina mornara, John White i njegova posada s novim kolonistima stigli su do otoka Roanoke. Nitko ih nije dočekao. “Izgubljenoj koloniji”, u kojoj je bila i Virginia Dare, unuka Johna White i prvo englesko dijete rođeno u prvoj engleskoj koloniji u Americi, nije bilo ni traga, ni glasa.
Na pješčanoj obali otoka Roanoke John White je naišao na jednu slomljenu dasku, otrgnutu sa vrata razrušene kuće, u koju je bilo urezano velikim slovima CRO. Nedugo iza toga, u jednoj šumi, naišao je na razrušeno naselje i na drvo u koje je bila urezana riječ Croatoan ( Croatan ). Nigdje urezanog križa. Znači, kolonisti nisu bili napadnuti. Konačno, kolonisti iz izgubljene kolonije su živi! John White e radovao! Croatoan je bio otok na kojem se Manteo rodio. Ljudi iz Manteovog naroda bili su mu prijatelji. Zašto ga nisu dočekali? Kuda su otišli? Jesu li još živi? Sjetio se da su pred njegov odlazak u Englesku kolonisti govorili da će možda krenuti 50 milja u unutrašnjost na kopno, a ne uz obalu otoka Croatoan… Ushićen i istovremeno pun bojazni, John White se vratio na “Hopewell”. Mora pronaći “izgubljenu koloniju” Naišlo je veliko nevrijeme. More se uzburkalo i odnijelo “Hopewell” istočno od otoka Roanoke i od indijanske Secotan zemlje. Konačno, 24. listopada 1590. “Hopewell” je uplovio u zaljev Plymouth u Engleskoj. Je li time završena saga o “izgubljenoj koloniji”?
Izvori:
Lee Miller: Roanoke – the Mystery of the Lost Colony, 2007.
Susan E. Haberle: The North Carolina Colony, 2006.
Jean Fritz: The Lost Colony of Roanoke, 2004.
Forth Raleigh national Historic Site National Park Service
John Lawson: A New Voyage to Carolina, London, 1709.
Dragan Ilić
HOP