Helikopter koji je prevozio vatrogasce na gašenje kobnog požara na Kornatu od svibnja do kraja kolovoza 70 % vremena nije bio u voznom stanju!

0
3207

Nepravomoćno je oslobođen Dražen Slavica, bivši zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i županijski vatrogasni zapovjednik, javlja N1. Presuda je izrečena danas oko 11 sati.

Podatak koji je zanimljiv svezi ove tragedije;

Helikopter koji je 30.08.2007. prevozio vatrogasce na gašenje kobnog požara na Kornatu od svibnja do kraja kolovoza 70 % vremena nije bio u voznom stanju, i to prema službenoj knjižici kobnog helikoptera tipa MI8 MTV1, evidencijskog broja H-202 koji je toga 30.08.2007. prevozio stradale vatrogasce na Kornat. Ovaj dokument, bio je i sastavni dio spisa na šibenskom Županijskom sudu, a sadržavao je sve važne podatke o održavanju i servisu letjelice u razdoblju od konca svibnja do trenutka tragedije. Mišljenje mehaničara koji su iz tjedna u tjedan knjižicu popunjavali dok su radili na održavanju letjelice, šokantno je. Prema njemu, helikopter H-202 od svibnja do kraja kolovoza 60 % vremena nije bio u voznom stanju! Premda je ugrađen tek 19. ožujka te godine, u motoru stalno dolazi do prodora goriva u sustav ulja za podmazivanje turbine, pa se bilježi povećana razina ulja u rezervoaru što, nije zanemariv kvar. Osim toga, kako je vidljivo iz dokumentacije, uzrok problema nije nikada detektiran, a sam kvar nije otklonjen. Naime, 22. kolovoza, sedam dana prije tragedije na Kornatu, navodi se u knjižici, helikopter je prizemljen jer je uočen VATRENI JEZIČAC DUG POLA METRA koji je šikljao iz desnog motora (PREVEDENO KVAR NA SISTEMU DOVODA GORIVA) . Naputak mehaničara kratak je i jasan: „Helikopter je neispravan za letenje!“