Kering proslavio “Woman in Motion” u starom Cannesu, Kristen Stewart filmska “Pepeljuga” u mini haljini

0
1610

U slavu žena i njihovih zahtjeva

 Poznata  luksuzna grupa “Kering”, u vlasnisšvu supruga Salme Hayek, milijunaša Françoisa Henri Pinaulta održala je u starom dijelu Cannesa raskošnu svečanost dodjele priznanja, “Women in Motion” koji uzdiže i velića ženske djelatnosti u sedmoj umjetnosti. Trofej je  dobila režiserka “Wonder woman”, Patty Jenkins koja se može pohvaliti kako je prošle godine snimila najrentabilnije ostvarenje Hollywooda, vrativši boje svjetskoj prijestolnici filma. Jednovremeno je pridonijela doprinos “ženskim nastojanjima i zahtjevima jednakosti i slobode izbora”.

Da bi pomogle ostvarivanju “ženskih pitanja”, brojne zvijezde su došle na prelijepi trg  Castra u starom dijelu Cannesa, uprkos najavljenom nevremenu. Cate Blanchet u predivnoj, veoma privlačnoj haljini Iris Von Herpen i njezin žiri predvođen Kristin Stewart i Léom Seydoux, Catherine Deneuve, u Cannesu radi snimanja zadnjeg film André Techiné se pojavila ruku pod ruku sa svojom 46 godišnjom kćeri, Chiarom Mastroianni. Obje odjevene u oprave Yvesa Saint Laurenta. Viđena je Isabelle Huppert, prelijepa princeza Charlotte Casiraghi i novi čovjek njezina života, producent Dimitri Rassam i jedini naslijednik galske glumice Carole Bouquet. Nije ni izostala  ni  40 godišnja Laetitia Casta, zaštitno lice branda Boucheron. Došao je i Matt Dillon što je predstavio zadnje, ostvarenje Larsa Von Trirera, prikazano izvan konkurencije. Direktor festivala, bivši novinar Pierre Lescure i Thierry Frémaux glavni delegant festivala i programator su također učestvovali u slavlju.
Salma Hayek odjevena u zanimljivu lila haljinu sa dijamantima i znalački ostvarenoj pundji, imala je dobru ideju uposliti pjevača Yurija Buenavanturu i njegov orkestar, nakon večere sa sredozemnim specijalitetima. Prve su zaplesale Séydoux, Golshifteh Farah rediteljica Rebecca Zlotowski koja je bila među organizatorima  “Manifestacije 82 žene”.
Američka zvijezda Kristen Stewart izgleda žuljala visoka Louboutinova cipela?Možda je umorna od festivalskih događaja ili se jednostavno uplašila da ne padne, na strmim i visokim stepenicama Palace festivala u vrtoglavo visokim potpeticama, koje su savršeno odgovarale njezinoj futurističkoj haljini, kreaciji pariške marke Chanel?
Dvadeset osmogodišnja, veoma uspješna glumica iz Californije nije objasnila razlog svog neočekivanog gesta,  prije prikazivanja ostvarenja kojeg je režiser Spike Lee nazvao “Blackkklansman”. Ipak, glumica, kojoj nije smetao mokar crveni tepih jer je padala kiša je najvjerovatnije htjela na inteligentan način, protestirati protiv nepisanog zakona manifestacije, koja od zenških učesnica zahtijeva nošenje visokih peta. Već je to činila na američkim filmskim smotrama, protestirajući protiv odjevnih kodova, nametnutim glumicama. Prošle godine u Cannesu je izrazila osobno neslaganje sa zastarjelim obićajem. Prije nekoliko godina, Julia Roberts se  pobunila protiv istog, nepisanog zakona, hrabro skinuvši cipele što su dobro pristajale dugoj, crnoj haljini koju je nosila.
Džana Mujadžić