Ilegalni putevi imigranata- istražili smo rute kretanja izbjeglica na Banovini

0
9469

Put imigranata- istražili smo rute kretanja izbjeglica na Banovini.

Put počinje preko  Velika Kladuše,   prijelaz preko rijeke Glinice, lako se prelazi, a  koja je granica između BiH i Hrvatske,  prijelaz vodi u sela Crni potok,  Katinovac, Staro selo, općinsko središte tih sela je Topusko.

Iz tih sela kroz šumu i cestama pravac kretanja izbjeglica je  Vrginmost -Pisarovina.

Njačešće rute su  Velika Kladuša- prijelaz plitke rijeka Glinice, prijelaz  Crni potok -Bublen- Mali Petrovac  i točno se izbijaja kroz šumu Petrove gora u Klučar , selo Utinja -Skakavac- Popović brdo -Karlovac i  u Sloveniju sa karlovačkog područja.

Druga ruta je Velika Kladuša prelazak Glinice , ulazak u Staro selo- ulazak u Topusko i onda putem za Čemernicu, u dolazak u  Vrginmost, dalje preko Brnjavca- Mala trepče- Lasinjskog sjeničaka izbijaju u Lasinju i Pisarovinu, prolazak u Jastrebarsko i pravac prema slovenskoj granici ,

Treća ruta kreće preko  Velike kladuše- prelazak kod Cetigrada- pravac Slunj – poligon i dočepati se rijeke Korane i preći  oko Duge rese dalje prema slovenskoj granici.  Najviše se koriste šumu i sela gdje borave u napuštenim kućama, obnovljenim srpskim kućama,   kreću se u grupama 10  pa više osoba. Obavezno prilikom susreta sa starim stanovništvom viču ‘Sirija’ – put Slovenija- Njemačka’- prenose nam svjedoci svakodnevne situacije na Banovini.

Teren je toliko veliki za kontrolu da bi cijela policijska uprava sisačka treba izaći na teren kako bi ga pokrila, a vjerojatno i taj broj policajaca ne bi bio dovoljan. Šumski putevi idealno prikrivaju izbjeglice iz Sirije. Šume su posvuda vrlo guste, idealno prikrivaju izbjeglice, za razliku od slavonskih ravnica.

HOP