Dior pokazao pred 800 uzvanika liniju Prêt-à-porter “Croisière”-predstavljena knjiga “Zadnji život Romy Schneider”

0
2066

U svijetu poznatim stajama kraljevskog gospodarstva Chantilly, udaljenog 40 km od Grada svjetlosti, talijanska kreatorica i umjetnička direktorica čuvenog branda Dior, pokazala je pred 800 uzvanica liniju Prêt-à-porter “Croisière”/The Cruise/.

Nakon raskošnog slavlja 70 rođendana marke, proslavljenog u Californiji, aktualno predstavljanje oživljava prestiž i eleganciju domena Chantilly. Predivan ugođaj nije slučajno odabran jer simbolizira istinski povratak izvorima mode.Maria Grazia Chiuri je upriličila poseban hommage Christianu Dioru koji je za drugu osobnu kolekciju : jesen-zima 1947/1948 ostvario prekrasnu balsku haljinu od čuvene čipke Chantilly.
Istovremeno, nadarena Talijanka daje prednost konjskim trkama često prakticiranim u Parizu pa njegovoj eleganciji i istančanom, modnom ukusu stanovnika. Usprkos kiši i glasnoj grmljavini bile su prepoznatljive nanovo neodoljiva i rekonstruirana Isabelle Adjani, Melanie Thierry, Paris Jackson ali i Natalie Dyer te Charlie Huton, zvijezde popularne serije “Stranger Things”.
Nesvakidašnja smotra bila je nadahnuta mexicanskim rodeom pa je show i započeo ulaskom najslavnije prvakinje ovog sporta, Marie Sara praćene s osam istinskih “escaramuzas”, tradicionalnih jahačica, odjevenih u Diorovu odjeću. Pozdravile su brojnu publiku počasnom šetnjom na bijelim konjima, ostavivši ubrzo mjesto manekenkama sto su pokazivale predivne suknje sa širokim pojasima i kosu skupljenu u “repove” ukrašene jahačkim “bombama”. Čuveno Jouy platno je upotrijebljeno za cijelu liniju, printano “divljim” motivima tigrove ili zmijske koze.
Poznato je da Maria Grazia Chiuri obožava suknje. Ostvaruje prava modna remek djela sto na poseban način odgovaraju slavnom blazeru “Bar” sto ističe žensku vitkost. Nije izostala ni torbica “Selle”/Sedlo/ pa reinterpretacije odjeće “escaramuza” ali i antičkih jahačica, koje su objavljivale suvremenu žensku slobodu i jednakost, napokon glasno izražene. Bezvremenske jahačice su pored pomalo muževnih hlača pokazivale til i čipku, sto odaju zenu Dior.
Zaobilaženje sreće

Nezaboravna, u svijetu poznata, glumica Romy Schneider koja je preminula 29 svibnja 1982 godine u 43 godini je tema još jedne biografije, nedavno objavljene na 280 strana kod Editions du Rocher.

L'actrice Romy Schneider (1938-1982) vers 1955 --- Actress Romy Schneider (1938-1982) c. 1955
L’actrice Romy Schneider (1938-1982) vers 1955 — Actress Romy Schneider (1938-1982) c. 1955

Autor, galski novinar Bernard Pescuito je svoje djelo nazvao “Zadnji život Romy Schneider”. Knjiga, napisana kao flash-back, objašnjava prošlost velike umjetnice počevsi od tragičnog izčeznuća. Naglašeno je postojanje koje se stvarno ostvarivalo pod svjetlom kamera.
-Možda se to traži cijeli život : velika bol sa kojim se poistovjećujemo neposredno prije smrti?Sa tragičnom vizijom Célineovog “Putovanja u dubinu noći”, Bernard Pascuito je započeo biografiju posvećenoj jednoj od najzanimljivijih i najnadarenijih glumica, prošlog stoljeća. Nastojao je pronaći uzroke i razloge tragične sudbine predivne osobe, sto je otišla prije 36 proljeća.
Anna – pobjeda nad zlom sudbinom

Deset mjeseci prije smrti 13 godišnji sin David je umro nesretnim slučajem. Glumica se nikako nije mogla oporaviti od izčeznuća francuski novinar je kronološki opisao nesreće, sto su slijedile Romy Schneider od ranog djetinjstva :
-Najnadarenije glumice su veoma osjećajne-ističe autor knjige – i moguće je da su se proživljene tragedije odražavale u likovima koje je magistralno tumačila i dočaravala, na poseban način!
Wolf Albach Retty, glumac i otac velike glumice je rano otišao iz njezinog postojanja a za sedam godina provedenih u pansionu, majka Magda Schneider je posjetila, dva puta. Nakon udaje za Harryja Mayena i rođenja sina glumica je razumijevala kako suprug sistematski nastoji, onemogućiti snimanja. Završetak života je strašan, Romy se nije mogla pomiriti sa gubitkom Davida.Naglašeni su i dvojni odnosi majke Magde Schneider sa nacističkim režimom ali Bernard Pascuito odbija da je manjak smisla za sreću, time uvjetovan. Kao i brojne osobe osjećaj krivice je osjetila kao odrasla osoba.Okolnost sto je kao četverogodišnja djevojčica glumila u Hitlerovoj kući Barchtesgaden, nije je mogla traumatizirati. Ali nagomilavanje tužnih događaja prouzročilo je strepnju i osjećaj krivice. Poslije sinovljeve smrti, nije joj se živjelo. Nije počinila samoubojstvo ali je sve učinila da napusti postojanje.

Pariška glumica i kćerka Romy Schneider, 40 godišnja Sarah Biasini sto briljira u teatru, rodila je 11 veljače djevojčicu Annu, čiji je otac galski redatelj i koreograf Gil Lefeuvre.

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP