Jedina Tomašić normalna: Protiv cenzure, za slobodni internet!

0
4423

Protiv cenzure, za slobodni internet!

Odbor za pravne poslove Europskog parlamenta 20. lipnja je, unatoč brojnim prosvjedima, usvojio Direktivu o autorskim pravima. Budući da nisam članica tog odbora, nisam mogla glasovati, ali da jesam, glasovala bih protiv. Dvojica članova odbora iz moje grupe Europskih konzervativaca i reformista (ECR) bila su suzdržana uz napomenu da bi o ovoj odluci odbora prije trijaloga trebala odlučivati plenarna sjednica. Tako će i biti! Svi će zastupnici 5. srpnja imati priliku izjasniti se o stajalištu odbora, a ako bude odbijeno, prijedlog direktive vratit će se na doradu. Glasovat ću protiv stajališta odbora jer smatram da ovakva direktiva ozbiljno udara na slobodu govora, potiho uvodi cenzuru, znanje i informacije čini teže dostupnima i ugrožava potencijal interneta kao pogonskog goriva za novi veliki ekonomski rast.

Dva su članka najproblematičnija – 11. i 13. Jedan štiti velike izdavače, a drugi industriju zabave.

Člankom 11. uveo bi se tzv. ‘porez na linkove’, odnosno digitalni mediji morali bi plaćati licencu velikim izdavačkim kućama da bi od njih mogli preuzimati informacije i stavljati poveznice na njihove priče. Google si to, naravno, može priuštiti, ali manji digitalni igrači sigurno ne mogu. Da ne govorim kako je u prijedlogu ostalo vrlo nedefinirano koji bi to sadržaj bio zaštićen, a tumačenja glavnih zagovaratelja direktive idu u prilog tome da sve informacije koje objave medijske kuće treba zaštititi. Tako bi informacija “Europski parlament usvojio izvješće Ruže Tomašić o Programu potpore strukturnim reformama” mogla postati zaštićena kao autorsko djelo medija, što ona ne može biti jer je riječ o činjenici, informaciji o nečemu što se dogodilo, a ne o posebnoj medijskoj kreaciji. O licencama i naknadama svaka bi država članica trebala odlučivati za sebe, što će unijeti dodatni kaos na tržište koje bi trebalo biti jedinstveno.

Članak 13. društvenim medijima (Facebook, Twitter, Instagram, Youtube itd.) preporučuje da filtriraju sav sadržaj koji su korisnici učitali kako bi se otkrilo kršenje autorskih prava. Budući da bi platforme i same prema direktivi bile podložne plaćanju kazni ako njihovi korisnici krše autorska prava, vjerojatno će sav takav sadržaj brisati da bi se zaštitile. Pa i ono što je korišteno u nekomercijalne svrhe poput raznih šaljivih memeova, gifova, satiričnih videaitd. To je ozbiljan udarac na slobodu govora i ne ide u prilog nikome osim industriji zabave koja koristi sve svoje lobističke kapacitete da bi progurala ovakav prijedlog.

Autorska prava treba zaštititi, ali moramo pronaći razumnu mjeru. Ako netko koristi tuđe intelektualno vlasništvo u komercijalne svrhe, jasno je da mora platiti odštetu. Ako netko samo objavi informaciju od javnog interesa koju je prije njega objavio neki veliki medij, ne bi trebao plaćati ništa. Kao ni onaj koji scenu iz nekog filma ili serije pretvori u meme kojim nasmijava ljude na društvenim mrežama.

Prijedlog je evidentno loš, štiti interese velikih na štetu malih i zato ga u ovom obliku neću podržati na plenarnoj sjednici. Aktivno ću raditi na tome da ga ni ostali kolege iz ECR grupe ne podrže i da se vrati na doradu.