Skandal za skandalom u MVP-u, a DORH još uvijek ne reagira!

0
7697
14.06.2014., Sveti Martin na Muri - U hotelu Golfer odrzan je treci regionalni team building HNS-a. Vesna Pusic. Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Poštovani gospodine ministre Bošnjaković,

drazen_bosnjakovic

dostavljam Vam u e-formi prijavu na rad Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) koja se odnosi na odugovlačenje postupka pokretanja istrage i podizanja optužnica protiv počinitelja višegodišnjih protupravnih isplata u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu sredstvima iz Državnog proračuna RH. Prijavu i priloge dostavljam i hrvatskim sredstvima javnog priopćavanja radi informiranja hrvatske javnosti, promoviranja odgovornosti na najvišim dužnosničkim položajima i vraćanja protupravno isplaćenog novca u Državni proračun RH.

S poštovanjem,

Damir Sabljak
—————————————————————————————————–

MINISTARSTVO PRAVOSUĐAgospodin Dražen Bošnjaković, ministarUlica Grada Vukovara 49, 10 000 Zagreb Marija-Pejčinović-Burić13062017 

 

PRITUŽBA

 

na rad Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH)

koja se odnosi na odugovlačenje postupka pokretanja istrage i podizanja optužnica

protiv počinitelja protupravnih isplata u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Washingtonu

sredstvima iz Državnog proračuna RH

 

 

 

Poštovani gospodine ministre Bošnjaković, 20. prosinca 2017. hrvatska sredstva javnog priopćavanja izvijestila su da su u Izvješću Ureda državne revizije za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH u 2016. (Izvješće) razotkriveni višegodišnji protupravni angažmani dviju osoba kojima su godinama isplaćivani novci hrvatskih poreznih obveznika (Prilog 1).

 

            – prvoj osobi je protupravno iz Državnog proračuna RH isplaćeno ukupno 1.700.000 kuna

                        razdoblju rujan 2013.- lipanj 2016., uz sklapanje protupravnih ugovora;

            – drugoj osobi je protupravno isplaćeno ukupno 199.000 kuna u razdoblju kolovoz 2016.-

                        svibanj 2017., bez sklapanja ugovora.

Prilog 2 - MVEP
 

U Izvješću je razotkriveno da je protupravne isplate počinio gospodin Joško Paro, tadašnji veleposlanik RH u Washingtonu. U Izvješću je također utvrđeno da je protupravni ugovor s prvom osobom više puta produljivan “…uz suglasnost Glavnog tajništva Ministarstva. Ugovor je posljednji put zaključen u siječnju 2016. …”. Gospođa Vesna Cvjetković, sadašnja veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji, upravljala je Glavnim tajništvom MVEP-a u razdoblju od rujna 2013. do srpnja 2015., nakon čega je Vlada RH ovlast za obavljanje glavnog tajnika MVEP-a dala gospodinu Hrvoju Cvitanoviću.

Prilog 3 - VLADA
 

Hrvatska sredstva javnog priopćavanja izvijestila su 20. prosinca 2017. da će nepravilnosti razotkrivene u Veleposlanstvu RH Washington “češljati DORH”. Od tada je prošlo 240 dana.

 

Skrećem pozornost da je DORH u roku od 5 dana pokrenuo istragu protiv gospodina Tomislava Sauche nakon što su hrvatska sredstva javnog priopćavanja razotkrila protupravne isplate u Vladi RH u iznosu od 307.000 kuna – dakle jednoj petini (1/5) iznosa protupravno isplaćenog u Veleposlanstvu RH u Washingtonu (Prilog 2). Razlika između protupravnih isplata u Vladi RH i Veleposlanstvu RH u Washingtonu ne odnosi se samo na višestruko većem protupravno isplaćenom iznosu, uz neusporedivo sporije pokretanje istrage DORH-a, nego i u činjenici što je u kaznenom postupku protiv gospodina Sauche trebalo vještačenjem provjeriti identitet službene osobe koja je potpisivala protupravne isplate u Vladi RH, dočim je Državna revizija RH u Izvješću za MVEP već utvrdila da je gospodin Paro, tadašnji veleposlanik RH u Washingtonu, potpisao protupravne isplate u Veleposlanstvu RH u Washingtonu – pa nije trebalo vještačiti.

 

U kontekstu ove usporedbe smatram korisnim istaknuti da se Republika Hrvatska – prema podatcima  Europske komisije iz svibnja 2018. (Prilog 3) – po političkoj korupciji u pravosuđu učvrstila na zadnjem mjestu u odnosu na sve ostale države članice EU tijekom mandata Vlade RH pod predsjedanjem gospodina Andreja Plenkovića. U tom smislu ilustrativno je javno uključivanje gospodina Plenkovića, predsjednika Vlade RH, u kazneni postupak protiv gospodina Sauche – nakon čega je gospodin Saucha u Hrvatskom saboru naglo počeo podržavati političku strukturu vođenu gospodinom Plenkovićem, a nadležni je sud potom u postupku protiv gospodina Sauche nekoliko puta odbio proširiti istragu (prilog 2).

 

Također smatram korisnim u kontekstu ove prijave upozoriti na politički pritisak koji je gospodin Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, javno izvršio na DORH 29. svibnja 2018. izjavom: Ja sam radio u državnoj upravi i znam da je takvih slučajeva jako puno i vrlo često završavaju na način da se to odbije.” (Prilog 3). Ističem činjenicu da, sudeći prema javno objavljenim životopisima, gospodin Jandroković (kao, uostalom, i gospodin Plenković) – upravo iz razdoblja svog rada u državnoj upravi poznaje službene osobe koje su prema Izvješću Državne revizije sudjelovale u izvršavanju protupravnih isplata u Veleposlanstvu RH Washingtonu.

  

Zaključno: Na javnim e-stranicama Ministarstva pravosuđa RH politička korupcija je definirana kao: “utjecaj na pravni sustav države da neučinkovito procesuira i time štiti kaznena djela korupcije.” Poštovani gospodine ministre Bošnjaković, sukladno Vašoj odgovornosti i zakonskim ovlastima, molim izvršite nadzor nad radom DORH-a u postupku utvrđivanja kaznene odgovornosti za višegodišnje protupravno isplaćivanje novca hrvatskih poreznih obveznika u Veleposlanstvu RH Washington. Molim odgovorite mi u roku od 30 dana, po članku 5. Zakona o državnom odvjetništvu.

 

Napomena: Ovu prijavu dostavljam i hrvatskim sredstvima javnog priopćavanja – važnim čuvarima demokracije, pravne države i hrvatske javnosti od političke korupcije u pravosuđu – štetnog fenomena ukorijenjenog u Republici Hrvatskoj do te mjere da smo se – po podatcima Europske komisije iz svibnja 2018., tijekom mandata aktualne političke strukture koja je gospodina Jelenića postavila na položaj Glavnog državnog odvjetnika RH – prema političkoj korupciji u pravosuđu učvrstili na zadnjem mjestu u odnosu na sve ostale države članice EU. Europska komisija nije uspoređivala politički korumpirano pravosuđe Republike Hrvatske u odnosu na afričke države.

Gospođa Marija Pejčinović Burić, potpredsjednica Vlade RH, 25. lipnja 2018. u Strasbourgu, u svojstvu predsjedavateljice Odbora ministara Vijeća Europe, u kontekstu isticanja borbe protiv korupcije kao prvog prioriteta Republike Hrvatske tijekom predsjedavanja, ukazala je na “ključnu ulogu medija u promoviranju transparentnosti i odgovornosti” (Prilog 3). Stoga u svjetlu ove prijave smatram svojom dodatnom obvezom potaknuti hrvatske medije na preuzimanje ključne uloge u transparentnom izvješćivanju hrvatske javnosti i na promoviranje konkretne odgovornosti putem individualnog sankcioniranja svih počinitelja, kao i svih njihovih korumpiranih zaštitnika na visokim dužnosničkim položajima u izvršnoj, zakonodavnoj i pravosudnoj vlasti. Konkretne informacije iz ove prijave nude odgovornim ljudima u hrvatskim medijima preuzimanje njihovog dijela društvene odgovornosti u zaštiti javnog interesa od korumpiranih službenika i dužnosnika.

 

S poštovanjem,

 

 

Damir Sabljak

hrvatski porezni obveznik

 

 

Prilozi: kao u tekstu