Finski investitor upozorava kako je Končar loše rješenje za Uljanik zbog malverzacija u Finskoj!

0
5685

Danko Končar kaže da nije mogao izabrati sam Ivana Jakovčića na odbor Afarka, jer on (Kermas) posjeduje samo 29% dionica Afarka. To je vjerojatno laž. U Finskoj se provode istrage i ovdje su vijesti iz finske državne televizije YLE vijesti iz prošle godine:

“Paradise Papera otkrila je više detalja o nekim od najčudnijih vlasničkih struktura i transfera novca u povijesti finske burze. Ranije rudarsko poduzeće nekada se nazivalo Ruukki, a sada se zove Afarak.
Dokumenti iz podataka Paradise Papers-a otkrivaju mjere tko je najveći vlasnik Afarak grupe, koji je kotirao na Helsinkičkoj burzi. U provedbi istrage struktura, glavni dioničar tvrtke Danko Končar možda je počinio financijska kaznena djela.

Afarak Grupa, ranije poznata kao Ruukki Group, kotira na burzama u Helsinkiju i Londonu.

Nacionalni istražni ured Finske (NBI) istražuje Danka Končara, bivšeg predsjednika Uprave i sada glavnog operativnog direktora, zbog sumnje na insideraciju. Končar je zanijekao bilo kakve zloporabe.

Dokumenti dobiveni Yleom, međutim, otkrivaju Končarovu upitnu praksu. Hrvatski poslovni čovjek iskoristio je nekoliko tvrtki registriranih u poreznim utočištima, prema objavljenim dokumentima koje je dobilo Süddeutsche Zeitung i podijeljeno s drugim medijskim organizacijama, uključujući Yle preko Međunarodnog konzorcija istražnih novinara (ICIJ).
Najveći udio u trgovačkom društvu Afarak ima najveći hrvatski biznismen Danko Končar.
U proteklih je mjeseci intenzivna borba između Končara i finskih malih ulagača, dioničari su zahtijevali da Končar ponudi da ih kupi po cijeni koja je daleko iznad trenutne razine trgovanja. Istraživanje u okviru Zajma otkriva  iako Končar službeno posjeduje samo 27 posto tvrtke, u stvarnosti kontrolira oko 70 posto dionica.

Kad dioničar stekne 30 posto tvrtke, dužan je kupiti svaki drugi dioničar po cijeni koja nije niža od najvišeg plaćanja u proteklih 12 mjeseci.

Prema riječima Timo Rothoviusa, koji predsjeda finskom udrugom dioničara, upletanje je “rijetko” u finskom smislu.

“Ovi tokovi novca mogli bi narušiti ugled cijele burze [Helsinkija]”, rekao je Rothovius.

Velike dionice kupuje se pomoću hrvatskog vlasničkog novca
Istražiteljski program MOT-a za javnost dobio je interne izvještaje o Afaraku i bankovnom računu koji otkrivaju zamršene kupnjene udjela.

Dokumenti pokazuju da je Končar odobrio udjele milijunima eura u zajmove kako bi mogli kupiti dionice Afarak.
Oko 60 posto dionica Afarka vode anonimni dioničari. Rothovius kaže kako je neuobičajeno da se takav veliki udio dionica malih poduzeća održava anonimno.

“Nedostatak znanja o stvarnim vlasnicima skriva rizike”, rekao je Rothovius.

Vlasnička staza vodi do Paname.
Milijunaš Končar žestoko je zaštitio svoju privatnost, ali je poznato da vrijedi stotine milijuna eura. Uz Afarak posjeduje i udio drugih rudarskih tvrtki, kuće za odmor u Hrvatskoj i primjerice, tvrtke uključene u obnovljivu energiju.

MOT je prijavio svoju ulogu u 2010. godini kao dio svojeg ‘Ruukki pljačke’ programa.

Ti izvori sugeriraju da Končar koristi složene vlasničke strukture vlasništva ili kontrolu nad tvrtkama u Caymanima, Britanskim Djevičanskim Otocima, Malti i Bermudima.

afarak kuvakaappaus

afarak kuvakaappaus (1)

 

Istraga kriminala još uvijek ide i finska financijska supervizorska agencija ima vlastitu obvezu, jer Danko Končar posjeduje više od 30% dionice Afarak:

“FIN-FSA obvezuje Danka Končara da pokrene ponudu za preuzimanje dionica Afarak Group Plc – provodi se izvršavanjem uvjetne novčane kazne
Financijsko nadzorno tijelo (FIN-FSA) je odlukom od 21. veljače 2018. godine obvezalo Danka Končara da pokrene ponudu za preuzimanje za dionice Afarak Group Plc i izrekne uvjetnu novčanu kaznu radi provođenja obveza navedenih u odluci. Osnovni iznos uvjetne novčane kazne iznosi 40.000.000 eura, a dopunski iznos 10.000.000 eura po svakom punom mjesecu tijekom kojeg se ne poštuje obveza.

Končar mora objaviti obveznu ponudu navedenu u Zakonu o tržištu vrijednosnih papira u roku od mjesec dana od datuma dostave odluke FIN-FSA. Končaru još nije dostavljen odluka sukladno zakonu, pa stoga još ne traje razdoblje. Ponuda prodecure mora biti pokrenuta u roku od mjesec dana od objavljivanja ponude, a ponuda mora biti izvršena u skladu s njegovim uvjetima i odredbama.

Svrha izricanja uvjetne novčane kazne je prisiljavanje obveznika da poštuje glavnu obvezu. FIN-FSA je odredio iznos uvjetne novčane kazne proporcionalno ukupnom minimalnom iznosu ponude. Prilikom određivanja uvjetne novčane kazne i određivanja iznosa, FIN-FSA je također uzeo u obzir da Končar nije udovoljio jednoj od ključnih odredbi Zakona o tržištu vrijednosnih papira koji štiti manjinske dioničare koji je služio za narušavanje povjerenja na tržišta vrijednosnih papira ,

Obveza pokretanja ponude jedna je od ključnih odredbi Zakona o tržištu vrijednosnih papira koji štiti manjinske dioničare. Svrha obveze je zaštita ostalih dioničara društva u situaciji kada je kontrola u društvu koncentrirana na jednog dioničara ili skupinu dioničara sporazumom ili drugim oblicima zajedničkog razumijevanja.

FIN-FSA smatra da su Končar i njegovi subjekti zajedno s Hino Resources Co Ltd, Finaline Business Limited i Končarevim suprugom Jelenom Manojlović, djelovali kako bi imali kontrolu nad Afarakom. Ovo ponašanje je dugo i sustavno, a investitori koji djeluju na tržištima nisu svjesni toga. Biračka prava osoba koje djeluju zajednički prekoračuju prag obvezne ponude barem od 22. listopada 2009. Njihova zajednička glasačka prava u Afaraku iznose približno 41,56 posto.

FIN-FSA je nametnula obvezu pokretanja ponude za Končar, budući da je bio aktivan sudionik u zajedničkom djelovanju i imao je najveći interes za ostvarivanje kontrole u Afaraku. Prema mišljenju FIN-FSA, procjenjuje se u cjelini, namijenjeni aranžman namijenjen je između ostalog za skrivanje dionica dodjeljivanjem dijela posjeda Hinu i Finaline barem kako bi Končar izbjegao pojavu obveze pokretanja ponuda. Zbog djelovanja u dogovoru, učinkovita kontrola u Afaraku koncentrirana je bez pokretanja obvezne ponude za druge dionicre Afarak, kako to zahtijeva zakon.

U skladu s Zakonom o tržištu vrijednosnih papira, ponudbena naknada mora biti najmanje najviša cijena koju je stranka platila pod obvezom pokretanja ponude ili osobe koja je surađivala s obveznikom tijekom šest mjeseci prije nastanka obveze pokrenuti ponudu. Ako stranka koja je obvezna podnijeti ponudu ili osoba koja u dogovoru s obveznikom, nakon nastanka obveze pokretanja ponude i prije zatvaranja obveznog razdoblja ponude, kupuje dionice ciljnog društva pod uvjetima koji su povoljniji od ponuđenih ponuda, ponudu za ponudu podiže se na odgovarajuću kupnju po povoljnijim uvjetima. U tom slučaju najviša cijena za Afarijeve dionice bila je 2.50 eura po dionici koju je Finaline platila za 2011. godinu. Stoga, u skladu s Zakonom o tržištu vrijednosnih papira, ponudbena naknada u obveznoj ponudi mora iznositi najmanje 2,50 eura po dionici.

Odluka FIN-FSA još nije pravno obvezujuća. Končar ima pravo žalbe na odluku od 21. veljače 2018. Helsinskom Upravnom sudu u roku od 30 dana od dana dostave rješenja. Informacije o datumu dostavljanja Končara o odluci io pravnoj valjanosti odluke dostupne su na web stranici FIN-FSA.

Daljnje informacije
Sari Helminen, voditeljica odsjeka (odsutna u 9. tjednu) i Ville Kajala, viši savjetnik za politiku.”

 

Ja sam samo mali investitor  i manje  sam od Jakovčića dobio u mjesecu od Afaraka. Prosudite sam koliko je ovaj čovjek dobro rješenje za Uljanik.

Jouli Pukki iz Finske za HOP

HOP