Zakon o službenicima i namještenicima mijenjan 14 puta!

0
3986
Ministarstvo uprave priprema novi Zakon o službenicima i namještenicima
 

ZAKONODAVNA (HIPER)AKTIVNOST

Ministarstvo uprave priprema novi Zakon o službenicima i namještenicima

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2018/09/tracnice.jpg

Ministarstvo uprave zakone mijenja kao stroj za izmjenu tračnica – u vožnji
(SDLSN, 13. rujna 2018.)

Jučer je na portalu e-Savjetovanja otvoreno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu plana zakonodavnih aktivnosti Ministarstva uprave za 2019. godinu, kojim je ovo Ministarstvo za treće tromjesečje predviđeno predvidjelo uputiti u proceduru Vlade Republike Hrvatske novi Zakon o službenicima i namještenicima.

http://www.sdlsn.hr/wp-content/uploads/2014/07/sdlsn_www220.jpgOvaj bi zakon trebao zamijeniti dva postojeća zakona – Zakon o državnim službenicima i Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Zakon o službenicima i namještenicima, kako se navodi u dokumentu, donosi se zbog toga što postojeći zakoni iste ili slične institute koji reguliraju radnopravni status državnih i lokalnih službenika i namještenika to čine na različit način, čemu su doprinijele i nekoordinirane izmjene jednog zakona koje nije pratila izmjena drugog zakona.

Republika Hrvatska tako nakon donošenja Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi 2008. godine, ponovno napušta uređenje statusa lokalnih službenika i namještenika posebnim zakonom i pokazuje da je jedina konstanta službeničkog zakonodavstva stalna razgradnja i napuštanje rješenja zacrtanih važećim propisima, što područje javne uprave pretvara u socijalni laboratorij u kojem su zaposleni svakih nekoliko godina podvrgnuti testu izdržljivosti na rad u novim uvjetima.

U 28 godina povijesti Republike Hrvatske, na službenike i namještenike u državnoj i lokalnoj samoupravi primjenjivao se Zakon o upravi, Zakon o državnim službenicima i namještenicima i o plaćama nositelja pravosudnih dužnosti, Zakon o državnim službenicima i namještenicima, Zakon o državnim službenicima i Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, pri čemu se uz postojeći Zakon o državnim službenicima paralelno primjenjuju odredbe Zakona o državnim službenicima i namještenicima iz 2001. godine, kojima je uređen sustav plaća i to kao „privremeno“ i „prijelazno“ rješenje koje je na snazi od 2005. godine.

U prosjeku službenički zakoni „drže vodu“ nešto više od pet godina, dok majstori koji su ih napravili ne odu, no i za svoga kratkotrajnoga trajanja zakoni se neprestano mijenjaju i dopunjuju uz paralelno važenje pojedinih odredbi prethodnih zakona pa je tako samo Zakon o državnim službenicima dosad mijenjan 14 puta i to na način da je promjenama obuhvaćena većina njegovih odredbi, od kojih ih je veći broj brisan i istovremeno su dodavane nove, koje se od postojećih razlikuju tako da se broju članka doda još i slovna oznaka.

Državni i lokalni službenici i namještenici još će se jednom naći u „bubnju“ zakonodavnih promjena koje će se, tako barem povijest pokazuje, pokazati promašene nakon nekoliko godina, kada će vrli zakonodavci posegnuti za novim-starim rješenjima i još im jednom zakomplicirati život.

Budući da se uskoro planira donijeti i Zakon o plaćama državnih službenika i namještenika i njime uvesti platni razredi koje smo imali kada je na snazi bio Zakon o državnim službenicima i namještenicima i o plaćama nositelja pravosudnih dužnosti iz 1994. godine te da je u lokalnoj samoupravi od 2010. godine na snazi Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, jasno je da zakonodavni stroj za polaganje tračnica u bolju budućnost nikada neće stati. S. Kuhar

 

Pročitajte još…

 

 

 

Siniša Kuhar, glavni tajnik

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika

sdlsn_www220