HRM šlepa svoje raketne topovnjače kao stare kante

0
5518

Šibenčani su u ponedjeljak ostali u čudu nad nesvakidašnjim prizorom kojeg su zatekli ispred grada. Dvije raketne topovnjače doslovno su konopima dotegljene do gradske luke. Da to nije jedinstven slučaj nego praksa, pokazuju i ekskluzivne fotografije kolege Dragana Zrnčevića koje donosimo, a priču je za portal Morski.hr potvrdilo više Šibenčana. Je li nemogućnosti dostojanstvenog i samostalnog ulaska u šibensku luku doprinijelo nikad više vojnih vježbi zbog kojih se mnogima čini kao da će sutra izbiti rat?

Desantni brod ‘Cetina’ najprije je doteglio topovnjaču ‘Dmitar Zvonimir’. Stali su ispred Remontnog brodogradilišta Šibenik, da bi se nakon par minuta ispred remonta pojavio brodospasov tegljač. Tegljač preuzima topovnjaču ‘Petar Krešimir IV.’, koju izvlači i ostavlja na sredini zaljeva ispred Šibenika da pluta. Remorker potom odlazi i u tegalj uzima ‘Dmitra Zvonimira’ kojeg je prethodno doveo desantni brod HRM-a i odvodi ga u remont. Desantni brod ‘Cetina’ zatim odlazi po ‘Petra Krešimira’ iz remonta, uzima u tegalj i odlazi izvan Šibenika, doznaje Morski.hr. 

Raketna topovnjača ‘Petar Krešimir’ dakle bez pogona napušta šibensku luku. Od ljudi bliskih struci, Morski.hr saznaje kako kritično nedostaje majstora, pogotovo onih koji su u stanju kvalitetno održavati ovakve ratne strojeve.

‘Petar Krešimir IV.’  je stavljen u službu 1992. godine, a ‘Dmitar Zvonimir’ je sestrinski brod koji je projektiran u Brodarskom institutu u Zagrebu i u pogonu je od 2001. godine. Je li nemogućnosti dostojanstvenog i samostalnog ulaska u šibensku luku doprinijelo nikad više vojnih vježbi zbog kojih se mnogima čini kao da će sutra izbiti rat? Istina, vojska treba vježbati, no ostaje pitanje mogu li se brodovi čije vrijeme istječe, koristiti ovoliko često i intenzivno bez posljedica?

Morski piše da su topovnjače tegljene konopima već tri puta ove godine, a o cijelom incidentu čekamo očitovanje Ministarstva obrane.

Izvor Šibenik in

HOP