Otkrivamo detalje londonske optužnice protiv srpske crkve

0
11252
 Za skandal pedofilije tužena je i zakonski odgovorna cjelokupna Srpska pravoslavna crkva, a ne samo izopačeni i nastrani pojedinici unutar nje same
U povodu pedofilnoga skandala SPC što poprima svjetske razmjere, prenosimo sad u cijelosti potanko pisanje srpskoga portala na tu temu. O tome  i o ekskluzivnoj obavijesti što ju je zaprimila izravno iz Londona piše slijedeće opširno i iscrpno izvješće s nizom vrlo zanimljivih pojedinosti:
Britanski odvjetnik Mladen Kesar potvrdio je da je podnio tužbe protiv Srpska pravoslavne crkve ( SPC ) za šest klijenata zbog seksualnog zlostavljanja od strane svećenika SPC. Kako je Kesar objasnio, tužbe su podnijete Višem sudu u Londonu i trenutačno se zavode u registar, nakon čega će sud odlučiti kada će početi sudska parnica. Niti jedan svećenik neće biti tužen pojedinačno, već cjelokupna SPC, s obzirom na to da kao vjerska zajednica ima odgovornost za postupke onih koji je predstavljaju. Zlostavljanje se dogodilo u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, ali je šest oštećenih, dva đakona i dvije žene, kao i obitelj 19 – godišnjega polaznika sjemeništa, koji j preminuo 1999. godine, a za čiju smrt njegova majka okrivljuje sam umirovljenoga vladiku Vasilija Kačavendu, pravdu zatražilo u Londonu, jer smatraju da je ne bi bilo pred domaćim srpskim sudovima.
– Mi ne smatramo da je ovo u javnome interesu, ne samo zato što je žrtvama onemogućena pravna zaštita u matičnim zemljama. Broj pedofila u SPC je nepoznat, ali sigurno nije mali. Oni su zaštićeni, a svećenike često premještaju iz jedne eparhije u drugu, uključujući i one u inozemstvu. Mislimo da  nije isključeno da su svećenici skloni takvom ponašanju dobili premještaj u zapadne zemlje ili da mogu biti prebačeni u budućnosti, ističe odvjetnik i zastupnik obrane oštećenih Mladen Kesar.
Svećenik SPC Bojan Jovanović, jedan od šest tužitelja, izašao je u javnost 2015. s navodima protiv Kačavende, tvrdeći da ga je seksualno uznemiravao i tražio mu da dovodi dječake. Kačavenda je tužio Jovanovića za klevetu i taj postupak je i dalje u tijeku. Jovanović je prije nekoliko mjeseci izjavio da je o tužbi protiv SPC obavijestio i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić i da im je dostavio svu prateću dokumentaciju.
Vasilije Kačavenda je umirovljen 2013. godine i to nakon što se u javnome prostoru i to elektonički putem međumrežja, pojavila internetska snimka, na kojoj je prikazan kako ljubi mladića. Majka studenta sjemeništa Milića Božinovića, koji je preminuo 1999. godine tvrdi da je njen sin ubijen nakon što je izričito odbio seks sa Vasilijem Kačavendom. Prema službenom izvještaju srpske redarstvene službe, on se ubio tako što je aktivirao bombu u manastiru u Šekovićima u Podrinju u istočnoj Bosni.
Tu je i slučaj vladike Eparhije Vranjske Pahomija Gačića, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje četvero teenagera tijekom 1999. i 2000. godine. Pahomije je poslije četiri godine suđenja proglašen nevinim, da bi Općinski sud u Nišu potvrdio izrečeni prvostupanjski sudski pravorijek. Vrhovni sud Srbije je 2007. proglasio ove dvije sudske presude protuzakonitim, ali nije mogao narediti ponovno suđenje zbog pravila da jednoj osobi ne može biti suđeno dva puta za isti zločin. Jedan 24 – godišnjak je 2013. godine izjavio za “Vranjske novine” da ga je Pahomije seksualno zlostavljao u periodu od devet godina.
Tu je i slučaj svećenika Ilariona, koji je 2001. godine uhićen zbog sumnje da je seksualno zlostavljao maloljetnike u manastiru Hopovo. Njega je SPC netom smijenila, da bi u listopadu 2006. bio osuđen na deset mjeseci zatvora. Kazna mu je kasnije povećana na jednu godinu. Tijekom prošle godine Vrhovni sud Srbije je naredio ponovno suđenje, ali predmet nikada nije došao do suda zbog zastare, očito smišljene i sračunate s nakanom i ciljem da se neviđena i nezapamćena pedofilska afera SPC zataška i gurne pod tepih.U Engleskoj na Višem sudu u Londonu SPC se neće moći nagoditi kombinacijama ucjena, prijetnji, zastrašivanja svjedoka i oštećenih ili metodama davanja novčanoga mita dogovoriti s korumpiranim srpskim krivosuđem, kao što je to godinama činila,uveliko pod utjecajem lobija pedera u samome vrhu srbijanske politike vladajućega zločinačkoga režima srbijanskoga fašističkoga diktatora Aleksandra Vučića. To jamči da SPC nema nikakvih izgleda izbjeći posve zasluženu i dugo čekanu osudu pred očima cijeloga svijeta.
Dragan Ilić
HOP