Za crkvu sv. Marka na internetu piše da je srpska!

0
10661

Službene informacije o crkvi Sv. Marka započinju ovim podacima: “Osamostaljenjem župe 1261. godine osnovana je župa sv. Marka. Crkva sv. Marka izgrađena je vjerojatno sredinom 13. stoljeća, s obzirom da se spominje sajam povodom blagdana sv. Marka 1256. godine, koji je po srednjovjekovnom običaju vjerojatno bio smješten u blizini crkve.” Nakon ovog uvoda slijede podaci o popravku, ponovoj izgradnji i mnogim restauriranjima postojeće crkve.
Međutim, na istoj web stranici se pod rubrikom ‘informacije’ nalazi i ovi lažirani podaci: “Monumentalna srpska pravoslavna crkva u srednjovjekovnom stilu izgrađena između 1931. i 1940.”
Tko je namjerno podmetnuo ovu besramnu laž o jednoj od najstarijih hrvatskih župa i crkava kao “pravoslavnoj”?! I zašto službena katolička crkva nije reagirala na ovakvo prozirno podmetanje koje turisti mogu shvatiti kao istinito?

 

Rijetko kada se dogodi da je jednostavno sve savršeno, upravo čarobno na sam Božić. Od okružja i topline najbližih, sve do večernje mise u crkvi sv. Marka – crkvi koja upravo odiše plemenitošću, posvećenošću Bogu i Hrvatskoj, posebnom ljepotom, savršenim spojem tradicije, stapanjem stilova s djelima vrhunskih hrvatskih umjetnika (kipovi i reljefi Ivana Meštrovića, freske Joze Kljakovića, slike u sakristiji Ljube Babića) koji su posebno pomno i s ljubavlju darovali ovu crkvu svojim talentom i dali joj svoj umjetnički pečat.
Ovaj užitak za dušu i oko bio je upotpunjen najljepšom božićnom glazbom na svijetu: hrvatskim božićnim pjesmama, onima koje svi znamo, onima koje nam svima zbog svoje neizmjerne ljepote, jednostavnosti i iskrenosti (koja nas obuzme kad ih pjevamo) – stisne srce u iščekivanju radosti Božjeg blagoslova. Nije bilo u crkvi sv. Marka nikakvog dodvoravanja konzumerizmu, dopadanja širokim masama, ili njihovim trendovima, nikakvih električnih gitara ili pjevanja koja bi podsjećala na ona oko logorske vatre, nikakvih suvišnih zvukova, ukrasa ili efekata.
Svećenik je na kraju mise svima nama skrenuo pažnju na “hrvatske jaslice” koje je u reljefu izradio Ivan Meštrović, a koje su isklesane na postolju na kojem se nalazi Majka Božja s malim Isusom (također djelo Meštrovića). Ova Majka Božja će sve zasigurno podsjetiti na poznatu Majku Hrvata (čiji se odljev nalazi ispred sveučilišta u Zagrebu – a kamena originalna verzija nažalost još uvijek u Beogradu). Desno od “hrvatskih jaslica” nalazi se košara s jabukama – po starom božićnom običaju na Božić se u nas nisu poklanjali silni pokloni – nego crvene jabuke. Zbog vječnih, u kamen uklesanih Meštrovićevih hrvatskih jaslica, ova crkva ne postavlja neke druge prigodno kićene jaslice, jer jaslice u reljefu velikog hrvatskog kipara ionako zauvijek i u svako doba godine rese desni oltar crkve. Iznad glavnog oltara se nalazi raspeti Krist, a na lijevom oltaru je Pietá – sve Meštrovićeve skulpture. Crkva sv. Marka, jedna je od najstarijih hrvatskih župnih crkava i ujedno jedna od najstarijih zagrebačkih građevina. Svakako je jedna od najljepše obnovljenih i očuvanih. Njezina ljepota je satkana od hrvatske povijesti i prepuna čarobnih i istinitih pripovijesti i detalja.

Ingrid Runtić

HOP