Grad Split i Dalmacija pred ekološkom katastrofom zagađenja pitke vode zbog smetlišta!

0
2035

Danas  pred sudom u Splitu, vodi se sudski postupak protiv centra za otpad u Lećevici, koji će zagaditi rijeke Cetinu i Jadro bude li otvoren,  te druge pritoke, a županija je već ishodila neke dozvole za gradnju tog centra unatoč što sudski postupci nisu završeni. Što se zapravo događa?

3855149 1-1

Smetlište regije na principu mlađeg kamenog doba seli se na višu lokaciju, ali na isti način ugrožava pitku vodu kao što je to se događa i danas.

Split niti Hrvatska ne žele zaštiti izvore pitke vode kako to predlaže znanstvenik  Stanko Uršić, po uzoru na Austriju i druge zemlje, a kojim bi se otvorilo i zapošljavanje, drugim riječima odurna smetlišta prvenstveno opasna za okolinu tada bi bila kompletno sanirana.

Njega se ne sluša iz sitnih privatnih razloga, jer onda lokalni moćnici ne bi dobili ogroman dio ovog novčanog kolača u svezi zbrinjavanja otpada.

U kratkom telefonskom razgovoru Uršić jasno govori, otvaranja odlagališta otpada na Lećivici je zločin.

-U Lećivici bi trebao stizati otpad iz 100 km udaljenog Imotskog?! Ocjedne vode iz smetlišta Lećevica bi prodrijele u podzemne špilje u koje stane veličinom zagrebačka katedrala i u  kojima su rezerve pitke vode za ovaj dio Jadrana. – objasnio nam je znanstvenik Uršić.

HOP