Skandal: Klasić, Lj. Dimić i episkop Jovan relativizirali zasluge bl. Alojzija Stepinca u dok. filmu kojeg je producirao M. Letica, nećak Slavena Letice!

0
13902

Odgledavši naknadno i s posebnom pažnjom dokumentarni film o životu, djelu i smrti hrvatskog kardinala, blaženom Alojziju Stepincu, film koji je bio prikazan jučer na HRT-u, mogu sa tugom ustvrditi da se medijski odigralo još jedno (ovoga puta filmsko) montirano suđenje Stepincu, nakon onog montiranog komunističkog Titovog procesa kojeg je morao doživjeti hrvatski blaženik. Gledatelji ovog filma bi valjda trebali biti porotnici, no svi oni koji su imali interesa pogledati ovaj film ionako znaju i osjećaju Stepinca kao sveca, bez obzira na papu Bergogliu i njegovo zavlačenje kristalno pravednog, požrtvovnog i nadasve svetačkog života Alojzija Stepinca u godinama strahovitih iskušenja za cijelu Europu i svijet, a u kojima je nažalost zakazala i sama Sveta stolica i katolička crkva.

Kao da se u ovom filmu htjela ponovno stvoriti situacija ´za´i ´protiv´ proglašenja blaženog Stepinca svetim, jer je popis onih koji govore o hrvatskom nadbiskupu Stepincu s “optužujuće i sumnjajuće” strane jednako dug ili čak duži od popisa onih koji u ovom filmu dokazuju Stepinčeva nebrojena dobra djela, njegovo zauzimanje za dostojanstvo i očuvanje SVAKOG života, slobode vjeroispovijesti i prava na slobodu svakog čovjeka za vrijeme (a i prije i poslije) II. svjetskog rata. Naročito je u svojim sumnjama zlonamjeran i uporan “Gospodin Jovan, episkop pakračko-slavonski”, kako ga se predstavlja u filmu. Pojavljuje se u nekoliko navrata, a posebno bode u uho kada iz čupave bradurine kaže kako Stepinac nikada nije izričito spomenuo ugrožene Srbe i Židove, što je odurna laž. Više o nekadašnjem niškom specijalcu i srpskom obavještajcu Jovanu Ćulibrku, danas episkopu SPC u Hrvatskoj i glavnom kočničaru proglašenja svetim Alojzija Stepinca pisali smo još davno upravo u ovom kontekstu:

Srpski obavještajac, terorist, episkop Ćulibrk je glavna kočnica oko proglašenja Stepinca svetim!

Još gori od njega je Hrvoje Klasić, povjesničar neznalica i cinik, kojemu je gotovo najčešće dana riječ u filmu. Tako Klasiću kao pravom komunističkom povjesničarkom aparatčiku niti jedno Stepinčevo dobro djelo i spašavanje tisuće ljudskih života nije dovoljno za “sumnju” u blaženog hrvatskog kardinala, pa mu zamjera Jasenovac, izmišlja “propuste”, pa čak i tvrdi da je Stepinac imao povlašten položaj kao zatvorenik jer je “imao veću ćeliju i bolji smještaj”! Naravno, Klasić bahato opovrgava bilo kakve osnovane sumnje da je Stepinac preminuo zbog posljedica trovanja (a što iznimno visoki postoci olova, arsena i drugih tvari pronađeni u njegovim kostima potvrđuju), te tvrdi da za to nije ni bilo potrebe jer je “Jugoslavija u to vrijeme bila sovjetski satelit br. 1”. Ne znam je li Klasić doista toliko pun sebe da misli kako nitko neće provjeravati istinitost njegovih tvrdnji ili je jednostavno povijesna neznalica – ali govorio je o drugoj polovici 50-tih kada je Stepinac nasmrt obolio, a Staljin je raskrstio s Titom još 1948. godine. Zaista mi nije jasno tko tog tipa uopće može smatrati mjerodavnim u svezi Stepinca ili npr. Jasenovca?! Uostalom, Klasiću je javno puno bolje i stručnije odgovorio mr.sc. Stjepan Lozo, o čijoj knjizi i mišljenju o Klasiću ovdje stavljam tekst kojeg smo objavili na našem portalu prošle godine:

Povjesničar mr. sc. Stjepan Lozo: Klasić je šarlatan koji zastupa četnički interes

Nevjerojatno je da se u ovom filmu o Stepincu dopušta Klasiću da u ISTOJ rečenici izgovori ime blaženog Stepinca i četničkog vojvode Draže Mihailovića, tobože kako bi naglasio da su obojica bili jednaki neprijatelji Tita. Na ovakav način tako nešto ne bi smio izgovoriti niti jedan povjesničar u današnjoj Hrvatskoj!

Upravo stravično je da u ovom filmu vrlo često govori “srpski akademik i istoričar SANU (=Srpska akademija nauka i umetnosti)” Ljubodrag Dimić, inače zagovaratelj svih oblika Jugoslavije “koja nije bila greška” i čije su održanje i nastajanje “Srbi platili krvlju”! Takav čovjek nastupa u hrvatskom dokumentarnom filmu o Stepincu?!

ljubomir dimić

U filmu inače vrvi od “srpskih istoričara”, kao da se još uvijek nalazimo u Jugoslaviji, ili kao da je Stepinac njihovo pitanje i njihov blaženik, a ne katolički i hrvatski. Što o Stepincu ima reći sadašnji ravnatelj Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković, osim još jednom ponoviti sada smanjenu komunističku laž o čak 80.000 ubijenih u Jasenovcu? Zašto u ovom filmu nema Esther Gitman koja se posebno bavila proučavanjem Stepinca? Zašto se umjesto nje poziva frfljavog mrzitelja Hrvata i notornog lažljivca Ivu Goldsteina s političkog rasadnika komunjara FFZ, koji je pozvan samo kako bi relativizirao Stepinčevo spašavanje 60-tak starijih Židova iz staračkog doma Lavoslav Švarc? Koji se usuđuje pokvareno ustvrditi da je Pavelić pustio te Židove samo kako bi “ugodio” Stepincu?!

Međutim, sjaj Stepinčeve žrtve, dobročinstva, mučeništva i svetosti neće prestati sjati, ni u ovom filmu u kojemu je pokušano baciti sjenu na njegov sveti život i njegova djela. Neće mu se ponovno suditi, jer narod dobro zna što je Stepinac učinio za Hrvate, katoličku crkvu i tisuće i tisuće spašenih ljudskih života. Kako ga je štovao za života i nakon smrti kada je usprkos UDBA-i 6.000 Hrvata ispratilo ovog sveca na vječni počinak u zagrebačkoj katedrali, tako ga hrvatski narod štuje i danas, i nakon ovog filmskog uratka koji relativizira njegovu svetost.

Za sam kraj – zašto je producent ovog filma upravo Mate Letica, nećak Slavena Letice, nekadašnjeg obožavatelja lika i djela zločinca Tita koji je dao ubiti i Stepinca, a koji jučer u svojoj fb objavi čestita nećaku spominjući Boga s velikim slovom na početku riječi? Treba li ovaj film o Stepincu pripomoći njegovoj snahi Daliji Orešković na njezinom putu prema političkom vrhu?! Ako je tako, molim našeg blaženog i uskoro svetog Alojzija Stepinca da nas zaštiti od svih zala, laži i manipulacija i da nam podari snage da se od tih laži obranimo…

Slaven Letica ‘ne vidi’ rodnu ideologiju u Istanbulskoj konvenciji kao i Plenković

slaven letica

Ingrid Runtić, mag.art.

HOP