Predsjednica odlikovala povjesničarku Esther Gitman za promicanje istine o Hrvatskoj, Goldstein ostao praznih ruku

0
13638

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je danas odlikovanje “Red kneza Branimira s ogrlicom” povjesničarki Esther Gitman za osobite zasluge stečene istraživanjem, dokumentiranjem i promicanjem istine o hrvatskoj povijesti 20. stoljeća, kao i zbog produbljivanja razumijevanja između hrvatskoga i židovskog naroda.

Tom prilikom predsjednica je naglasila: “Posebno smo zahvalni što ste svoje znanstveno umijeće uložili u istraživanje jednog od najtežih dijelova hrvatske povijesti, o kojem se, nažalost, danas više govori u dnevnopolitičkim raspravama kojima nije cilj utvrđivanje povijesne istine već ideološke podjele, nego u krugovima povjesničara. Posebno smo ponosni što ste kao ugledna povjesničarka posvetili svoj rad istraživanju hrvatsko-židovske povijesti i disertacijom pod nazivom “Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.” svratili pozornost svjetske javnosti na tu iznimno važnu temu”

Osvrnula se i na ulogu bl. Stepinca u spašavanju života Židova u tadašnjoj Hrvatskoj: “Kada hrabrost prevlada“ – znakovit je naslov vaše knjige koju ste objavili prije sedam godina, a u kojoj ste svjedočili o spašavanju i opstanku Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u kojoj ste posebno istaknuli humanitarnu ulogu blaženog kardinala Alojzija Stepinca”. Predsjednica je podsjetila kako je prošle nedjelje, 10. veljače, bilo Stepinčevo. “Ispunjene crkve diljem naše Domovine, kao i u hrvatskim misijama i župama diljem svijeta svjedoče koliko je taj naš blaženik, gotovo 60 godina nakon svoje smrti blizak svome narodu i koliko hrvatski narod štuje njegova djela, moleći mu se kao mučeniku i blaženiku, očekujući proglašenje njegove svetosti”, rekla je. Povjesničarka Esther Gitman je, zahvalivši na odlikovanju, istaknula da će ga u mislima podijeliti sa kardinalom Stepincem s kojim je, kako je rekla, provela mnogo godina i poznaje ga možda bolje nego mnogi ljudi.

Predsjednica je na ovaj način vrlo mudro istakla ozbiljna istraživanja i promicanje istine od strane E. Gitman i iskazala joj dužno štovanje, ali je tako pokazala i prijezir prema promicanju laži o Jasenovcu iz usta i pera Ive Goldsteina koji se svojevremeno izrazio vrlo uvredljivo i snishodljivo o radu ugledne američke povjesničarke Gitman.

HOP