VIDEO: Dodik na početku političke karijere zločin u Srebrenici smatrao je genocidom-danas govori drugačije!

0
1826

-Današnja odluka konačna je presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. velike Srbije.

Presuda ne može vratiti u život desetke tisuća žrtava i ublažiti bol njihovih obitelji i preživjelih, no mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike.-predsjednica Kitarović.

 

Profesor filozofije i studija za proučavanje holokausta i genocida na Državnom univerzitetu Southern Connecticut, te član Upravnog odbora na Univerzitetu Yale David Pettigrew o RS;

– Priznanje RS-a u Daytonu bilo je legitimiranje zločina kroz koje je nastala, i nagrada za počinjeni genocid. Poricanjem genocida i glorifikacijom ratnih zločinaca u RS-u nastoji se postići cilj – etnička homogenizacija kroz psihičko zastrašivanje – ocjenjuje Pettigrew.

Kao jedan od upečatljivijih neuspjeha naveo je i slučaj Vojislava Šešelja, jednog od vodećih, kako kaže, srpskih ideologa mržnje.

– Prije kraja suđenja, Šešelj je pušten iz „zdravstvenih razloga“. Vratio se u Srbiju i činilo se da je doživio čudesan oporavak. Kasnije je izabran u parlament Srbije, gdje nastavlja promicati ideju „Velike Srbije“ – ističe Pettigrew.

Nadalje kazuje da su neki počinitelji, uključujući Momčila Krajišnika, osuđeni, ali potom i ranije pušteni na slobodu, te su se vratili kao junaci sa dobrodošlicom u Srbiji.

– Značajno je da Tribunal, također, nije uspio postići osuđujuću presudu za genocid za zločine počinjene na cijelom teritoriju RS-a, pogrešno tumačeći osnivačku genocidnu namjeru RS-a – konstatira Pettigrew.

O svemu tome Milorad Dodik ima dva stava. Na početku političke karijere zločin u Srebrenici za njega je bio genocid, danas on tvrdi drugačije …