Na Banovini ubijen agent CIA-e koji je radio za Srbe ‘preoubučen’ u švicarskog humanitarca

0
4338

Bivši načelnik DB-a Radomir Marković nepravomoćno je osuđen na 30 godina, nekadašnji čelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić na 30, a bivši operativac Ratko Romić i pripadnik pričuvnog sastava te službe Miroslav Kurak na po 20 godina, odlučilo je većinom glasova (2:1) tročlano sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu. Miroslavu Kuraku, koji je u bijegu i nedostupan je srbijanskom pravosuđu, presuda je izrečena u odsustvu, dok su ostala trojica bila prisutna izricanju presude.  Na današnju nepravomoćnu presudu, donesenu dva desetljeća nakon ubojstva Ćuruvije, mogu se žaliti i odvjetnici obrane i tužiteljstvo, koje je za svu četvoricu optuženih u završnoj riječi tražilo maksimalne kazne od po 40 godina zatvora. Zamjenik tužitelja za organizirani kriminal Milenko Mandić je, zastupajući optužnicu, naveo da je  novinar S. Ćuruvija stradao „u borbi za istinu“ te da nije nije imao šanse preživjeti jer je tadašnja vlast na čelu sa Slobodanom Miloševićem vidjela u njemu „opasnog protivnika“.- piše Večernji list.
Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/za-ubojstvo-novinara-slavka-curuvije-cetvorici-ukupno-100-godina-zatvora-1311364

Ono što Večernji list nije objavio je činjenica kako je BBC presude objavio još jučer, a danas su tek objavljene u Srbiji. Znači li to da je engleska služba vodila zapravo istragu?

Za nas je zanimljiv Miroslav Kurak, koji je zločinac iz rata u Hrvatskoj. Kurak je za vrijeme rata djelovao na Banovini, gdje je i danas jak četnički lobij .  U Vojniću je ovaj lik bio vozač i instruktor za specijalne operacije, nekada je bio u legiji stranaca. Baza mu je bio grad Topusko, točnije kod izvjesnog N. Vorkapića. Kum ovog zločinca je F. Simatović, jedan od najvećih srpskih zlotvora. Kada je trebala pomoć muslimanskom zločincu F. Abdiću, koji je tada vodio nekakvu državicu muslimana oko Velike Kladuše ( taj je danas gradonačelnik V. Kladuše) u vrijeme rata, Kurak je bio uz Simatovića, J. Stanišća, D. Sliškovićem. 

Kurak se bavio likvidacijama na terenu Banovine. Najpoznatija likvidacija koju je napravio Kurak je ubojstvo agetna CIA, koji je za CIA radio u Švicarskoj. Četnici su ga za vrijeme rata zvali “švicarac”, a vodio se imenom i prezimenom kao Jovo Pavlović u SAO Krajini. U dokumentima švicarske konfederacije vodio se kao Christian Schwarzinger.

On je nabavljao sofisticiranu opremu za prisluškivanje snagama F. Simatovića, i specijalnu opremu sa zapada , dok se na Banovini vodio kao humanitarac. Svojim kanalima on je opskrbljivao srpsku stranu.

Na kraju je ubijen od strane srpskih specijalnih jedinica kako ne bi išta svjedočio protiv njih, u svojoj vikendici, sa 17 metaka u tijelu. Ubijen je jer vidio što njegovi iz jedinice za specijalne namjene rade u BiH, od dilanja droge, oružja do ubojstava. Ubijen je u prisustvu njegova kuma, crnogorca V. Mijovića. Ubijen je u zaseoku Rodići.

U cijeloj igri je sudjelovala i švicarska “humanitarka” Wegner, djevojačkog prezimena Matić, rođena u Varešu, koja je kasnije prebačena u Sarajevo. 

Milošević je poslao jednu četu za specijalne namjene u Vojnić na 6 mjeseci, pod komandom Simatovića i Stanišića, te su bili smješteni na Petrovu goru, lokacija Magaričevac. Bavili su se kriminalom i ubojstvima, a novac su odnosili Miloševiću. Kurak je bio dio te jedinice.

I.Drenjančević

HOP