SKANDAL -Borovo: Policija ‘oskvrnula pijetetno’ grobnicu pokojnika stavljajući na nju oružje i eksploziv iz druge grobnice

0
8037

Na mjesnom groblju u Borovu prilikom otvaranja grobnice osobe koja je preminula 1945. godine, na dubini od 20-75 cm, pronađena je veća količina oružja.

Foto: PU vukovarsko-srijemska

Screenshot_20190524-112108_Chrome

Screenshot_20190524-112013_Chrome

Na mjesnom groblju u Borovu, jučer, 23. svibnja, u jutarnjim satima, prilikom otvaranja grobnice osobe koja je preminula 1945. godine, na dubini od 20-75 cm, pronađena je veća količina oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih naprava.
Djelatnik komunalne tvrtke dojavio je policiji, a policijski službenik za protuekspolzijsku zaštitu na mjestu pronalaska iskopao je sljedeće:

4 automatske puške(„kalašnjikov“)
3 poluautomatske puške
2 puške M-48
ručni raketni bacač
17 ručnih bombi
36 komada vojnog eksploziva TNT od 200 g
500 g plastičnog eksploziva
3 protuoklopne mine
9 upaljača za protuoklopne mine
20 m sporogorećeg štapina
nekoliko tisuća komada različitog streljiva
uređaj za detekciju radioaktivnosti
više komada nabojnika za automatske i poluautomatske puške

Oružje, streljivo i minsko-eksplozivne naprave izuzeli su djelatnici protueksplozijske zaštite te će naknadno biti uništeni.
O događaju je izvješćeno Državno odvjetništvo u Vukovaru.-piše policijska uprava Vukovarsko srijemska

Screenshot_20190524-112108_Chrome

Screenshot_20190524-112048_Chrome

Ono što smo primjetili na fotografijama je fotografiranje ovog arsenala na grobu osobe koja očito nema veze sa ovim slučajem. 

Osim što je bezobrazno i krajnje bez pijeteta prema mrtvima vjerojatno policija nije imala dozvolu stavljati eksploziv na nečiji grob bez dopuštenja obitelji preminuloga. Grob preminule osobe poslužio je kao stol za eksplozive pronađene u susjednoj grobnici.

Da se nešto od tih eksplozivnih naprava  aktiviralo, bilo bi jako zanimljivo objašnjenje policije toj obitelji. Na slici se vidi da su neka oružja konzervirana, ne treba reći što taj konzervans može učiniti mramornim dijelovima.

Nije jasno zašto su sve ručne bombe otvorene iz svojih pakiranja i kao takve stavljene na grobnicu koja nema veze sa slučajem.

U zakonu o grobljima jasno piše da je oskvrnjavanje nečije grobnice kazneno djelo. To znači da ne mora to nužno značiti da je uništen fizički dio grobnice. Oskvrnuće grobnice može biti i pijetetno. Zamislite da je to grobnica neke obitelji koja je stradala u ratu i sada stavljate oružje suprotne strane. To je primjer koji ne mora imati veze sa ovim slučajem. Ovo sigurno nije niti sa pijetetom niti zakonito ponašanje policije– objasnio nam je pogrebnik iz Zagreba Z.Ž.

Ovdje se radi očito o teškoj povredi radne dužnosti, a treba svakako vidjeti i Zakon o grobljima kako on tumači ovakve situacije, jer se radi o neprofesionalnosti policajaca, opasnom ponašanju jer se radi o vrlo opasnom minsko eksplozivnom arsenalu, koji je odmah trebalo ukloniti sa groblje, a ne slikati na nečijoj grobnici i tako ponižavati preminule osobe.– bio je komentar policijskog službenika iz policijske uprave Zagrebačke.

Umjesto što hitnijeg uklanjanja minsko-eksplozivnih sredstava sa groblja, policija isto fotografira na ploči grobnice koja sa slučajem nema veze kao da je skladište oružja.

Zanimljivo da Index koji se potrudio prvi objaviti ovu vijest  sa stranice policije to nije primijetio.

HOP