Novi GUP grada Zagreba ugrožava zdravlje građana elektromagnetskim zračenjem!

0
1999

 

HUZEZ_Logo

Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetnog zračenja

Zajedno za bolje zakone i zdraviji život.

Poštovani,

neke jedinice lokalne samouprave, među njima Zagreb i Sesvete, u svojim su prostorno planskim dokumentima propisali određene kriterije za postavljanje baznih stanica. Činjenica je, nažalost, da ih operateri ne poštuju, ali postojanje kriterija preduvjet je moguće uvođenje reda na ovom području.

Upravo je u proceduru upućen prijedlog KONAČNE Odluke o izmjenama GUP-a Zagreb, koji sadrži jednu UŽASNU promjenu:

U članku 44. mijenja se stavak koji glasi:
“Antenski prihvat mora biti NAJMANJE 12 METARA VIŠI od svih građevina u krugu 100m.”
u
“Antenski prihvat mora biti VIŠI od svih postojećih građevina u krugu 100m.”
(može biti viši i samo 1 cm, ne treba više biti barem 12 m iznad..)

U praksi to znači:

  • legalizaciju svih krovnih prihvata postavljenih protivno GUP-u (odnosno onih koji nisu 12 m iznad svih zgrada u krugu 100 m)
  • mogućnost “spuštanja” infrastrukture najmanje 12 metara, dakle još bliže stanovima
  • mogućnost postavljanja antena na zgrade niže od okolnih (postolje za stup je cca 4 m, ako je sam stup 10 m, to bi značilo da može doći na zgradu 3 kata nižu od susjedne).

Mislimo da ne moramo objašnjavati što će to značiti kad HAKOM uskoro odobri komercijalnu upotrebu 5G (umjesto dosadašnjih 2,4 GHz, imat ćemo 3,8 GHz i 26 GHz). Samo za primjer, u regiji Bruxelles je zaustavljeno uvođenje 5G (ministrica zažtite okoliša je izjavila “građani Bruxellesa nisu pokusni kunići čije zdravlje mogu prodati za profit“), a isto su napravili kantoni Geneva, Vaud i još neki u Švicarskoj. Dodatna informacija je da je dozvoljeno zračenje u Bruxellesu 24 mW/m2, a u Hrvatskoj na javnim površinama 8,9W/m2, u stanovima 1,6 W/m2 (gustoća snage elektromagnetskog polja). U Zagrebu je GUP-om granica snižena na 66mW/m2 (kao u Švicarskoj), ali Ministarstvo zdravstva to ne priznaje – iako u njihovom pravilniku piše da se granice zračenja mogu odrediti i posebnim propisom.

Predložena izmjena GUP-a Zagreb nikako ne bi smjela biti prihvaćena u Gradskoj Skupštini jer predstavlja nasilje nad Zagrebom i zdravljem njegovih građana.

O ovom prijedlogu nije bila provedena javna rasprava.

Postojeći kriteriji u GUP su uneseni 2016 g., nakon što su građani u javnoj raspravi 2014 g. dali nekoliko tisuća primjedaba kojima su tražili reguliranje načina postavljanja baznih stanica.

Molimo vijećnike Mjesnih odbora i Vijeća Gradskih četvrti da ODBIJU Prijedloga Izmjene GUP-a.

potpis Molimo sve građane da potpišu peticiju kako bi se spriječila ova štetna izmjena GUP-a (čak i ako nisu iz Zagreba).