Faktograf razmišljana Igora Vukića o Romima u Jasenovcu proglasio lažima !

0
5452

Faktograf glumi facebook policiju koja određuje da li je neki tekst laž ili istina. Na našu objavu koja je vezana za profil istraživača Jasenovca Igora Vukića Faktograf se oglasio da je lažna vijest,  te je skinuta  objava, dok sa njegova zida  nije skinuta iako Faktograf tvrdi da je lažna vijest?!

  1. Faktograf nema specijaliziranu osobu za istraživanja logora Jasenovca.
  2. Faktograf vjeruje saborskom zastupniku Kajtajziju koji nema niti osnovna znanja o svemu tome.
  3. Faktograf se koristi podacima koji su netočni, pozivajući se na reviziju povijesti. Koliko sam upoznat do 1990. godine komunisti su tvrdili da je u Jasenovcu ubijeno 750 000 osoba srpske nacionalnosti, te preko milijun žrtava. To znači da je Vukić tada rekao bilo koju brojku manju od toga, to bi bila lažna vijest! Koliko svi sada znamo nije ubijeno 750 000 osoba i komunisti su branili lažne vijesti. Branili li sad Faktograf lažne vijesti da se ne sazna istina?
  4. U Auschwitzu je do 1990. godine bila brojka ubijenih- 4 milijuna. Danas se tvrdi da je ubijeno milijun ljudi… Znači brojke za Auschwitz i Jasenovac su bili lažne. Da je Faktograf postojao tada- te laži se ne bi smjele osporiti.
  5. Čime garantira Faktograf da je ovo lažna vijest? Opet lažnim brojkama ?
  6. Prema Faktografu ne smije Igor Vukić razmišljati svojom glavom?
  7. Da li je Faktograf iznad zakona? On je sud bez suda kao i HND, a njihove diletantske prosudbe bez osnovnog sudskog znanja poslije sudovi koriste za dokaze?! Znači li to da su laži od prije devedesetih mogli isto pojedinci  koristiti kao dokaze  na sudu?

 

Dajemo još jednom tekstu na prosudbu, a isto tako treba reći da isti tekst nije uklonjen sa profila Igora Vukića.

“I romska komemoracija poziv je na istraživanje Jasenovca

Screenshot_20190806-113937_Facebook

U petak 2. kolovoza u selu Uštici kod Jasenovca obilježeno je stradanje Roma u drugom svjetskom ratu. Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske manjine, naveo je među ostalim da je u jasenovačkom logoru ubijeno 16.173 Roma, od toga 5608 djece.
Iznošenjem tih brojeva pokvario je svečanost komemoracije, ali nehotice je skrenuo i pozornost na potrebu intenzivnijeg istraživanja jasenovačkog fenomena.
Činjenica je da su od svibnja 1942. skupine Roma iz hrvatskih mjesta smještenih uglavnom sjeverno od rijeke Save, bile internirane u jasenovački logor.
Ne treba zaboraviti (kao što to mahom zaboravljaju i mediji i političari) da Romi iz bosanskohercegovačkog dijela Nezavisne Države Hrvatske pri tome nisu bili dirani. Država ih je zaštitila zbog islamske vjere i nekih drugih razloga.
Što se dogodilo s onima koji su internirani u Jasenovac, nije posve jasno. Postoje pojedini svjedoci koji tvrde da su bili masovno ubijani: no za to nema materijalnih dokaza (posmrtnih ostataka), a ni drugih svjedoka koji bi to potvrdili. U Jasenovcu nije bilo plinskih komora, krematorija ni nekakvih „drobilica za kosti“.
Postoje podaci da je dio Roma iz Jasenovca proslijeđen u Njemačku. To bi svakako trebalo podrobno istražiti. Nacistička Njemačka organizirala je deportacije Roma, kao i Židova, iz svih zemalja u kojima je imala utjecaj, i to u logore u Trećem Reichu i okupiranim područjima na istoku.

Screenshot_20190806-113949_FacebookScreenshot_20190806-113959_Facebook
Povijest odnosa prema romskom pitanju u Hrvatskoj starija je od NDH. Još u vrijeme Austro-Ugarske poduzimane su policijske i druge mjere prema romskom stanovništvu, a to se nastavilo i u Kraljevini Jugoslaviji pa i kad je osnovana Banovina Hrvatska. Rome se popisivalo, fotografiralo, nadziralo, ograničavalo njihovo kretanje i slično. No donošenje tzv. rasnih zakona i deportacije u drugom svjetskom ratu u bitnome je bilo rezultat pritiska nacističkih predstavnika.
U jasenovačkom logoru nisu bili ubijani ni aktivni protivnici NDH, koji su oružjem ustali protiv nje ili su špijunirali za partizane, tako da je teško prihvatiti da bi bez osobita razloga bili ubijani baš pripadnici romske populacije.
Postoje još živi svjedoci iz tog vremena po kojima u Uštici uopće nije postojao romski logor, kako je to tvrdila komunistička historiografija. Groblje u Uštici na kojem se održala komemoracija također je suspektno: bez ikakva forenzičkog istraživanja govori se o 21 grobnici na relativno malom području, i o tisućama žrtava…
Jugoslavija je 1964. provela popis žrtava rata u kojem je nastojala povećati brojeve stradalih do krajnjih granica. Prema tom popisu u Jasenovcu je bilo oko 1500 Roma. A sada, u samostalnoj Hrvatskoj, broj je narastao na 16.173.
Sve su to samo dodatni poticaji da se napokon prione sveobuhvatnom istraživanju jasenovačkog logora. Sudbina Roma u drugom svjetskom ratu, kao i ostalih skupina stanovništva, zaslužuje primjereno prisjećanje, a ne preuveličavanje i političke manipulacije.-napisao je na svome profilu istraživač Igor Vukić.

urednik Igor Drenjančević

HOP