Blanka M. Matković: Ti nisi to što pišu nepismeni novinari koji zarađuju samo na skandalima

0
2295

Pratim ovih dana dogadjanja u vezi Elizabete Madjarevic. Beta, kako je zovem već 20 godina, moja je studentska kolegica s novinarstva. Upoznale smo se kada se kao 19-godisnjakinja pojavila u redakciji studentskog magazina “Puls” u kojemu sam tada bila urednica rubrike Res Publica. Teme Res Publice bile su društvene i političke teme, vrući krumpiri kojima se mali broj studenata htio baviti. Beta se isprofilirala u mog najboljeg člana ekipe i po mom odlasku iz Pulsa postala glavna urednica.

Screenshot_20190820-090257_Facebook

Zaslužila je to svojim radom, trudom, marljivošću i ozbiljnom pristupu svakoj temi. Dodatno se školovala u Njemačkoj, završila magisterij u Engleskoj i godinu dana radila u njemackom parlamentu. Nije mi poznato je li ulaskom u diplomaciju imala kakvo političko zaleđe, no ostaje činjenica da je marljiva, školovana i uporna osoba koja je znala nešto postići vlastitim trudom. Upravo joj se to ponajviše osporava ovih dana, pa čak i proziva da je u Berlin poslana bez znanja njemačkog. U Betine osobne stavove ne ulazim jer smatram da svi imamo pravo misliti što želimo i nijedan zakon nikada to neće moći zabraniti. S njom se može netko slagati ili ne slagati, ali pokrenuti medijski linč s ciljem da se jedna osoba, bilo koja osoba, doslovno liši svega što je osobom čini neprihvatljivo je u demokratskom društvu. Na pisanje ovog osvrta potaknula me izjava Nevena Mimice da je Beta morala otići iz Bruxellesa jer je bila “neprilagodjena”.

S obzirom da sam Betu upoznala u tinejdjerskoj dobi kad bi neprilagodjenost bila očekivana, mogu reći samo to da je ona bila upravo suprotno. Stoga mi se čini da je “neprilagodjenost” ustvari bila spoznaja nadležnih da Beta nije glupa lutka za kuhanje kave i klimanje glavom.

FB_IMG_1566297612724

Uostalom, jesu li neprilagodjeni diplomati oni koji kradu Hrvatsku umjesto da je dostojanstveno predstavljaju? Čini se da oni bivaju nagrađeni, no uostalom, oni su alfe u muškom svijetu. Beta nije i to je njezin najveći crimen!

FB_IMG_1566297549092

Beta, ako ovo imaš priliku pročitati (a možda me Index prenese), moja poruka ti je: ti nisi ono o čemu pišu nepismeni “novinari” koji samo skandalima znaju zaraditi svoj kruh. Ti si ona osoba koja je usetala u redakciju Pulsa i zainteresirala se za teme koje život znače. To ti nitko ne može oduzeti!

Blanka Matković profil

 

HOP