Ruski interferon imao je tisuću jedinica aktivnosti u mililitru, dok je hrvatski doktor Šooš uspio doći do sto tisuća

0
3926

U 88. godini života umro je dr. sc. Eugen Šooš, pokretač i dugogodišnji voditelj proizvodnje prirodnog humanog leukocitnog interferona (HLI) u zagrebačkom Imunološkom zavodu.
Živio je u Kloštar Ivaniću, gdje je s velikim zanimanjem pratio sve što se zbiva oko Imunološkog zavoda u nadi da će se ponovno pokrenuti proizvodnja prirodnog interferona po kojoj je Hrvatska nekada bila poznata i priznata u svijetu, budući da se interferon iz krvi dobrovoljnih davatelja pokazao učinkovit kod nekih teških oboljenja.

Dr.sc. Eugen Šooš – Geno bio je vrhunski virolog koji je dugo godina bio zaposlen u „Imunološkom zavodu“ u Zagrebu. Radio je na mjestu voditelja istraživanja i proizvodnje humanog leukocitnog interferona (HLI), dostupnog i visoko djelotvornog u prevenciji i liječenju virusnih bolesti, svih vrsta gripe, raka grlića maternice uzrokovanog humanim papiloma virusom, raka dojke, mozga i druge vrste raka za koje su krivci virusi.

„Imunološki zavod“ je proizvodio vlastiti prirodni humani leukocitni interferon sve do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća, no odlukom akademika Vlatka Silobrčića, koji je 1992. godine preuzeo mjesto ravnatelja Zavoda, njegova je proizvodnja prekinuta.

Krajem šezdesetih godina (1969.) doktor Šooš iz tadašnjeg „Higijenskog zavoda“ prešao je raditi na „Imunološki zavod“, odakle je poslan u tadašnji SSSR izučavati na „Moskovskoj medicinskoj akademiji“ cjepivo protiv krpeljnog encefalitisa. Osim toga i učiti o interferonu, za čiju je proizvodnju bio zainteresiran utemeljitelj i tadašnji direktor „Imunološkog zavoda“ Drago Ikić, poznati imunolog.

Doktoru Šoošu mentor je bio akademik Valentin Dimitrijevič Solovjev, koji mu je po odlasku iz Moskve rekao kako se nada da će on lijek interferon koji su Rusi koristili za tadašnjeg predsjednika, maršale, generale i specijalne jedinice još više usavršiti i učiniti djelotvornijim.

Ruski interferon imao je tisuću jedinica aktivnosti u mililitru, dok je doktor Šooš uspio doći do sto tisuća. Sedamdesete i osamdesete godine prošlog stoljeća bile su zlatno doba za „Imunološki zavod“. Uz proizvodnju vrhunskih vakcina i izvoza u cijeli svijet djelatnici zavoda bili su i ludo dobro plaćeni. Svi su kao jedan disali, nije bilo važno tko je na kojoj poziciji, pa je nerijetko i doktor Šooš pakirao vakcine za izvoz.

Nećemo u ovoj priči ulaziti detaljnije u djelotvornost domaćeg prirodnog leukocitnog interferona, već samo navesti da na osnovu rađenih studija i kliničkih ispitivanja se moglo govoriti o brzom djelovanju ovog lijeka na viruse, uključujući i one mutirane, gotovo bez nuspojava.

Svakom od vas ostavljamo na slobodno razmišljanje zašto je propao „Imunološki zavod“ koji se nalazio u svijetu jedne od najmoćnijih industrija na planetu – farmaceutske industrije.

Doktor Šooš za života pokušao je ukazati onima „gore“ o važnosti zavoda, ali bez uspjeha. Ostati će zapamćena njegova rečenica:

„Samostalnost neke zemlje čine vojska, policija i Imunološki zavod !!!“

Majka dr. Šooša imala je rak dojke. To je njemu bila posebna motivacija da se obnovi proizvodnja „HLI-ja“. On se tim lijekom nikad nije prestao baviti. Zajedno s profesorom Bratkom Filipičem iz Ljubljane patentirao je pripravak ojačan holocenskim mineralom, koji je time dobio čak četristo do petsto tisuća jedinica aktivnosti u mililitru. Radilo se o mineralu koji je sadržavao velik broj raznih minerala (natrij, kalcij, magnezij, …) u različitim omjerima. Doktor Šooš bio je zahvalan još jednom Izvrsnom pojedincu, profesoru Marijanu Joštu iz Križevaca, koji mu je otkrio postojanje holocenskog minerala.

Osim što je do kraja vjerovao u spas zavoda i ponovno poketanje proizvodnje „IHL-ja“, kojeg danas proizvode još samo Japan, Kuba, Švedska, Egipat, Italija, Mađarska i Rusija, bio je veliki protivnik proizvodnje GMO hrane. Cijeli svoj život posvetio je znanstvenom radu, bio je i politički aktivan, a nije zapostavio niti humanitaran rad, a sve za željom za boljim i pravednijim društvom.

Još jednom za sve vas koji ste pročitali cijelu priču da pojasnimo što je PRIRODNI INTERFERON.

Prirodni interferon je dio obrambenog mehanizma čovjeka i toplokrvnih životinja, protein koji ima veliku ulogu u obrani organizma od virusnih infekcija. Prirodni interferon čim uđe u organizam čisti sve viruse na koje naiđe i vraća prirodno stanje imuniteta. Korišten je za prevenciju i liječenje svih vrsta virusa gripe, životinjskih gripa, infekcije HPV-om, (rak grlića maternice), mjehura, dojke i svih drugih takvih oboljenja virusnog uzročnika, te protiv hepatitisa B.

Proizvodio se u obliku masti, ulja, ampula i vaginaleta koje nije proizvodio nitko osim „Imunološkog zavoda“ u Zagrebu. Cijena im je dok su još bile dostupne, za pakiranje od 21 vaginalete iznosila oko 2100 kuna. Po nama vrijednost ovog superlijeka koji djeluje na sve mutirane viruse je neprocjenjiva, kao što je i naša glupost nemjerljiva što smo dopustili da se zaustavi proizvodnja.

oluja_ozana_basic_najbolja_voditeljica_i_novinarka_hrvatske

O ovim temama razgovarala je jedino novinarka Ozana Bašić u svojoj emisiji Oluja.

 

HOP