U Srbiji serijske prijetnje smrću redakcijama antirežimskih medija

0
2766

U Srbiji serijske prijetnje smrću redakcijama antirežimskih medija a fašistička SNS vlast šutnjom daje znak odobravanja prijetnjama ubojstvom novinara
Nastavlja se nevjerojatni horor nad medijima u šumadijsko pomoravskoj državi. Tijekom izvanrednog stanja pojedini mediji odvažili su se hrabro i nikad otvorenije istupiti serijom oštrih i britkih komentara na račun aktualnog režima srbijanskoga tiranina Aleksandra Vučića. U tome su posljednjih tjedana osobito prednjačili nedavno pokrenuti internetski portal Nova.rs kao ispostava neovisne Televizije Nova.rs, te međumrežna postaja Direktno.rs. Oni su uz regionalnu N1 ne samo trn, nego i balvan u oku pobornika svih srpskih balvan revolucija Aleksandra Vučića i njegove SNS kamarile. Prekjučer su na mail redakcije portala Direktno.rs poslate dvije poruke prijetnjom ubojstvom članova redakcije na čelu s uredništvom toga portala. Premda je prijava prijetnji smrću pravodobno prijavljena policiji, ni nakon dva dana od poslatih prijetnji na adresu redakcije i uredništva portala Direktno.rs, policija pod nadzorom Vučićeve desne ruke i ministra policije Nebojše Stefanovića nije otkrila počinitelje, a kamoli naručitelje prijetnji fizičkom likvidacijom poslenicima javne riječi.

Reagirale su novinarske udruge obznanjujući da se njihovim članovima prijeti. Unatoč tome, kriminogena vlast ne kani ništa ozbiljno poduzeti u zaštiti novinara koji svojim izvješćima i komentarima nisu po njihovoj volji. U zemlji u kojoj je tijekom izvanrednog stanja Vučić zaveo otvorenu diktaturu, novinari su se među prvima našli na meti razularenih i raspomaljenih manijaka pod zaštitom političke mafije u samome vrhu srbijanske vlasti.

 

Tragikomična premijerka Srbije Ana Brnabić svojim je huškaškim izjavama protiv antirežimskih medija na posljednjoj presici samo dala dodatni i neskriveni poticaj navodno “anonimnim” slobodnim strijelcima u ulozi političkih egzekutora i prenositelja prijetnji novinarima da nastave verbalnu agresiju. Samo je onda pitanje trenutka kad s riječi mogu prijeći na djelo. I srbijansko krivosuđe, točnije državno odvjetništvo i sudstvo u sprezi s organiziranim kriminalom mudro šuti. Ne očituju se u povodu ovog najnovijeg slučaja prijetnji smrću novinarima jednoga neovisnog i antivučićevskog medija, čime samo stavljaju do znanja da se u zemlji bezakonja Srbiji uopće ne može napraviti niti najmanja razlika između mafije iz podzemlja i one mafije iz političkog nadzemlja. Odavno su srasli u pravu simbiozu i to samo slijep kod zdravih očiju ne vidi.

Glavna meta nasrtaja vlasti u ovome trenutku je glavni i odgovorni urednik portala Direktno.rs Igor Velimirović. Taj iskusni novinar, što već sedam mjeseci obnaša dužnost prvog čovjeka spomenutoga portala dugi niz godina je bio sportski novinar, najprije u dnevnom listu “Sport”, onda i urednik sportske redakcije dnevnog lista “Blic.” Tematski je pisao najviše o nogometu, košarci, rukometu… Velimirović, kome je 51. godina života, nije rodom iz Srbije, nego dolazi iz crnogorskog mjesta Mojkovca. Sve do prije sedam mjeseci, otkako je pokrenut portal Direktno.rs, on se bavio sportskim novinarstvom i izuzimajući neke novinarski uobičajene i povremene neprilike s pojedinim ljudima iz uprava sportskih klubova radi njegovog otvorenog pisanja o sportskim problemima, nije imao ozbiljnijih političkih nevolja. Čim je dospio u vode političkog novinarstva i oštricu novinarskog pera usmjerio ka srži svih gorućih problema u srbijanskoj državi, oličenih u diktatoru Aleksandru Vučiću, netom je i Igor Velimirović stigao u političku nemilost. Njemu je sad utoliko teža situacija što je Vučićevom političko promidžbom Velimirovićev portal Direktno.rs predstavljen kao medij Vučićeva poznatog političkog oponenta Dragana Đilasa, te su i svi novinari tog medija tim više izloženi nasilju i osveti srbijanskih vlasti. Vučićev SNS pravi znak jednakosti između portala Direktno.rs i Dragana Đilasa.

Velimirovićeva sadašnja pozicija je neminovna i neizbježna sudbina svakog tko se osmjeli javno progovoriti o teroru Vučića i njegove SNS razbojničke i pljačkaške bande protiv svakoh iole normalnog građanina Srbije. Prije tri dana hajku na Velimorovića je, očito, po naputku vlasti, otvorila stanovita novinarka petparačkog i “pištoljaškog” i “puškaraškog” glasila zvanog “Kurir.” Ona je na očigled svih nazočnih na tiskovnoj konferenciji u povodu borbe protiv koronavirusa, izjavila da je “Velimirović na radnom mjestu seksualnu uznemiravao jednu neimenovanu kolegicu, nakon čega je ona dala otkaz s posla, te da je prije više godina on već osuđivan zbog seksualnog napastvovanja izvjesne maloljetnice!?” Iako su u pitanju sve teške i prijesne laži izrečene na račun spomenutoga novinara, on je javno ocrnjen i razapet na križ sramote, a nigdje nije imao prigodu demantirati sve navedene gnjisne laži i objede najgore vrste. Nedugo zatim, stigle su i na mail cijele redakcije, kao i na njegov osobni urednički, otvorene prijetnje smrću. Policija navodno sumnja da su prijeteći mailovi poslati iz inozemstva, a ne od neke osobe u granicama države Srbije. Sve to ne mijenja suštinu stvari i činjenicu da i ovaj primjer očigledne i nekažnjene fizičke ugroze nečijeg života, samo zbog u Srbiji znanog komunjarsko – fašističkog “delikta političkog mišljenja”, ilustrira istinu kako je stanje temeljnih ljudskih, prava, sloboda i demokracije u Srbiji ravno onima u posljednjim zabitima najnazadnijih afričkih ili azijskih država.

Dragan Ilić

HOP