Roditelji upozoravaju: ZAUSTAVITE LINČ NAD DJECOM! Roditelji ogorčeni na pisanje 24 sata!

0
9950

ZAUSTAVITE LINČ NAD DJECOM!

Poštovana/ni,

pišem vam radi svoje zabrinutosti prvenstveno kao roditelj, te apeliram na Vas da stanete u obranu dječjeg dostojanstva i njihovih prava.
Naime, danas, 7. rujna 2020., na prvi dan škole kada bi dječji osmjesi trebali biti obasjani samo zadovoljstvom i srećom, mi gledamo osuđivanje. Gledamo osuđivanje najgore vrste i to kod onih najmanjih školaraca uzrasta od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Osuđivanje radi nenošenja maski, od vršnjaka, od prijatelja.
Draga pravobraniteljice, da, to se događa i u nižim razredima (1.-4.) gdje bi se djeca trebala družiti, igrati i povezivati. To se događa iako u dokumentima Ministarstva obrazovanja i preporukama HZJZ-a piše da su upravo ti razredi izuzeti od obaveze nošenja maski za vrijeme nastave.
No, moja zabrinutost nije usmjerena na iracionalne strahove roditelja. Moja zabrinutost nije usmjerena na projiciranje iracionalnih strahova roditelja na vlastitu djecu. Moja je zabrinutost usmjerena na sadistički tekst objavljen na portalu “24 sata”. U tom tekstu objavljenom 7. rujna 2020. u 11:34 koji potpisuje Kristina Trupeljak, između ostaloga piše, citiram:
“Žao mi je što ste strgali elastičnu traku na svojoj maski jer ste htjeli vidjeti koliko se može rastezati. Sada je morate držati na licu rukama… ili iskoristiti ovaj selotejp.”
I ne, nije sporna samo ova rečenica, monstruozna je njezina formulacija i “dobronamjeran” savjet učitelja ili “vidovitost” predviđanja budućih događaja. Ovo je zastrašujući i nedopustiv način, bez obzira na kontekst ovog uratka pozivanja na fizičko i psihičko iživljavanje nad djecom, tjerajući ih da cijeli dan pridržavaju rukama nešto na licu, pa čak i implikacija te sugestija da, ako je potrebno, dijete za tu namjenu upotrijebi i selotejp! Još ću samo napomenuti za kraj, draga pravobraniteljice, da je autorica teksta aludirala i na djecu uzrasta do četvrtog razreda osnovne škole, citiram:
“Možda će biti najteže s klincima do 4. razreda osnovne, a možda baš s onima malo starijima koji već pokazuju svoj inat.”
Stoga Vas molim da uvažite ovaj prigovor, ispitate činjenice u vezi s navedenim tekstom te oštro osudite postupke kojima se na ovakav način ugrožavaju prava djece i njihovo slobodno odrastanje.
Isprika za ovakav tekst ne može biti autorova “duhovitost”, jer on vrijeđa inteligenciju, poziva na linč djece te potcjenjuje važnost njihove higijene.
Zdravlje je stanje cjelokupnog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti, nemojmo to zaboraviti niti zanemariti!
U prilogu šaljem arhiviranu kopiju teksta.
Zabrinuti roditelj
Domagoj Malović-Halapa
 Prilog članak 24 sata