Uspon A. Markotić ide preko WHO-a i pukovnika američke vojske, profesora mikrobiologije Jamesa W. LeDuca

0
3648

Na zahtjev Europske komisije i Kineskog ministarstva za poljoprovredu, dr. Markotić je dizajnirala, organizirala i održala tečaj o biološkoj sigurnosti / biološkoj opasnosti u Pekingu, Kina, u svibnju, 2009.

Dr. Markotić također je predavač na poslijediplomskim studijima na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, Zagrebu, i Studiju forenzike u Splitu gdje je voditeljica predmeta Bioterorizam.

inbound6018089907674393494

Dr. Nada Jurinčić:

Dr. Alemka od Stožera  NIJE INFEKTOLOG nego mikrobiolog, a to znači laboratorijski doktor.

Zanimljivo da nijedan infektolog nije bio vrijedan biti ravnatelj “Fran Mihaljevića”.

Njen profesionalni put je gladak, ona klizi uspinjući se i to u bivšoj državi iako je navodno iz katoličke hrvatske obitelji multinacionalnih Zavidovića.

Za vrijeme specijalizacije iz mikrobiologije susrela se 1989. u Beogradu sa ZNANSTVENICIMA IZ VOJNOG CENTRA ZA INFEKTIVNE BOLESTI – US ARMY Medical Research Institute for Infectious Deseases, Maryland s kojima je išla na sanaciju hanta virusa mišje groznice u BiH.Te krizne godine dobiti poziciju ići sa američkom vojskom u drugu republiku, i to kao specijalizant, nije mogao svatko, bolje rečeno, mogao je samo onaj koji je imao pečat debele podobnosti kakav je ona imala s obzirom da su joj i otac i majka u bivšoj državi zauzimali vrlo visoke pozicije, posebno otac.

Njen uspon ide preko WHO-a, konkretnije preko pukovnika američke vojske, profesora mikrobiologije na Medicinskom fakultetu u Texasu, Jamesa W. LeDuca koji je tad bio na položaju direktora ZA SVJETSKO ZDRAVLJE U WHO.
Zanimljivo da je 1995. u Hrvatskoj vojsci izbila epidemija mišje groznice, iste one koja je izbila u BiH a koju je ona sanirala uz pomoć američkog vojnog mikrobiologa. Od 1995. do 1999. radi na Imunološkom zavodu kada dobiva stipendiju američke Nacionalne akademije znanosti za školovanje u USA, konkretno na Odjel za molekularnu virusologiju, dakle ulazi u vojni laboratorij za istraživanje biološkog ratovanja. Kontinuirano nastavlja suradnju sa svojim mentorom, vojnim mikrobiologom koji je od tada boravio više puta u Hrvatskoj. Od 2005 prelazi na Infektološku kliniku gdje postaje ravnateljica do danas. Zacementirano.
Dr. Alemka zna o bioratu iz prve ruke očito. No,za mene je jedan detalj najzanimljiviji, a to je pojam “molekularne virusologije” koji se uklapa u znanstvenu istinu da virusi nisu živi mikroorganizmi nego molekularna priča.-,piše dr. Nada Jurinčić

 

HOP