Sindikat medicinske sestre/tehničari : Izražava najdublju sućut obitelji preminulog pacijenta u OB Čakovec i oštro osuđuje postupanje u OB Dubrovnik u svezi otkaza hrvatskoj braniteljici-doktorici Mamić

0
1621
 Poštovani,
Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno oštro osuđuje postupanje u OB Dubrovnik.
Naime, u toj ustanovi je dr. sc Dražani Martinović Mamić, dr. med., dana 25.09.2020. godine uručen izvanredni otkaz bez ikakve prethodne opomene i mogućnosti očitovanja i bez prethodne konzultacije i suglasnosti Sindikata, te je tim činom prekršen članak188. Zakona o radu.
Izvanredni otkaz naša je sindikalna povjerenica dobila samo zato što sustavno upozorava na nepravilnosti i nezakonite radnje u OB Dubrovnik.
Ovakvo postupanje je presedan na hrvatskoj sindikalnoj sceni, te veliki udar na sindikalno djelovanje u Republici Hrvatskoj.
Moramo napomenuti kako OB Dubrovnik nije jedina ustanova gdje su naši članovi sustavno izloženi zastrašivanju i mobingu samo zato jer upozoravaju na nepravilnosti na koje godinama nitko iz ostalih sindikata nije upozoravao.
Poduzet ćemo sve pravne radnje u cilju zaštite naših članova, te i dalje, unatoč svim prijetnjama, upozoravati na nepravilnosti u svim ustanovama u kojima se one čine.
Ovakve situacije u pravilu prolaze “ispod radara”, te za njih javnost nikada ne dozna.
Naš Sindikat nastoji prekinuti tu praksu, te hrvatskoj javnosti ukazati na sve nezakonite radnje prisutne u našim zdravstvenim ustanovama
S poštovanjem
Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno
Zagreb, 1. 10. 2020.
SINDIKAT MEDICINSKE SESTRE/TEHNIČARI ZAJEDNO
izražava najdublju sućut obitelji preminulog pacijenta u OB Čakovec.
Sindikat daje i punu podršku našoj kolegici koja se, nažalost, našla u ovoj zaista teškoj situaciji.
Na prosvjedu prije točno godinu dana na Trgu sv. Marka smo upozorili i jasno artikulirali večinu problema u zdravstvu, a napose u sestrinstvu.
Upozorili smo Vladu i resorno Ministarstvo sa svim nepravilnostima koje se događaju u sustavu.
Jasno smo naglasili kako je jedan od najvećih problema manjak medicinskih sestara i tehničara, kako jedna sestra radi za dvije, kako na pojedinim odjelima radi samo jedna sestra u smjeni.
Upozoravali smo kako smo i fizički i psihički preopterećeni, kako se nezadovoljavaju osnovni uvjeti rada, kako smo prisiljeni raditi izvan svojih kompetencija, te dali do znanja kako su zbog svega navedenog ugroženi pacijenti.
Upozoravali smo kako će zbog svih ovih činjenica, ali isto tako i zbog neadekvatno plaćenog prekovremenog rada, ne priznavanja visokoškolskog obrazovanja i ne podizanja visine plaća, situacija u sestrinstvu biti još teža.
S dolaskom pandemije stanje u zdravstvu se dodatno pogoršalo i nažalost slijedom toga dovelo i do ovog tragičnog događaja.
Naša Vlada i naše Ministarstvo se tada, 3.10. 2019. oglušilo na naše iznošenje problema i rješavanje istih.
Trebali li čekati još jedan tragičan događaj ili napokon početi rješavati probleme u sustavu.
Kao i do sada idemo opet težim putem, odgovorni umjesto da preveniraju ovakve situacije, oni i dalje reagiraju tek kad stvari krenu neželjenim tijekom.
Tada je prekasno.
Nadamo se kako će se napokon početi rješavati svi gorući problemi u sestrinstvu, kako u cilju što boljeg rada medicinskih sestara, te slijedom toga i bolje skrbi za naše pacijente.
Kao što smo nekoliko puta istaknuli zdravlje nema cijenu.
#sestrezajedno💙