Doc. Dr.sc. Vlatka Vukelić: Svatko tko je iz jednadžbe širenja virusa izbacio element ljudske naravi/ćudi/prirode, činjenicu da je homo sapiens biće koje misli i kontaktna je osoba – je idiot

0
5200

Kako COVID opet vlada medijskim prostorom bilo bi dobro prisjetiti se osnovnih postavki zdrave logike. Primjerice, optuživati ljude jer se virus širi….to je otprilike kao optuživati ljude jer se razmnožavaju.

Svatko tko je iz jednadžbe širenja virusa izbacio element ljudske naravi/ćudi/prirode, činjenicu da je homo sapiens biće koje misli i kontaktna je osoba je idiot.

Ako su na tome temeljili sustav epidemioloških mjera, onda su fulali razdoblje ljudskog razvoja. Dakle, prije svega, nametanje krivnje je uvijek model koji stvara otpor.

Primijenili ga na malom djetetu ili odrasloj jedinki. Dalje, imamo stručnjake, stožere i još neka tijela koja već mjesecima pokazuju da barataju s 2 osnovne mjere koje se sada pokazuju kao, u najmanju ruku upitne, a to su:
1. Ostani doma
2. Nemojte se dirati

Zar je nakon pola godine od proglašenja pandemije to jedino? Postoji li i koji novi moment osim zabrane okupljanja do 50 osoba ili takva neka slična umotvorina. Mislim da smo u i kojim izuzetnim mjerama bili bolje organizirani u vrijeme Domovinskog rata.

Da zaključim, mjere su dobre ako polučuju rezultate. Ako pak situacija ovisi o godišnjem dobu, onda nas prestanite zlostavljati svakodnevnim objavama o broju umrlih ljudi. Ili u tu bilancu unesite i sve one koji su preminuli primjerice od karcinoma.

Sve se nekako svelo na dvije krajnosti: teški si zakonski prekršitelj ako ne nosiš masku i ako pucaš po službenim osobama…a što je sa svijetom između?

Foto: Miroslav Arbutina Arbe

Profil Fb V. Vukelić

HOP