Mediji su prešutili i cenzurirali snimku susreta Milanovića i pisca knjige o srpskim logorima na Banovini tijekom posjeta unesrećenima od potresa

0
2126

IVAN LIPAK Pisac knjige SVJEDOČANSTVA GLINSKIH LOGORAŠA

inbound7512405840607081911

inbound2831878477559921937

Tako su SDSS-ovci lažima ratovali protiv ove knjige, ali na kraju je postavljena ploća u svezi logora Vojnić.

inbound2902388256118722927

Knjiga “Svjedočanstva glinskih logoraša” Ivana Lipaka, bivšega logoraša kninskog logora i predsjednika Društva logoraša SMŽ, nastala je u suradnji splitske i sisačke županijske podružnice Društva logoraša. Autor je knjigu posvetio Tomislavu Romu, prvoj žrtvi nakon proglašenja samostalnosti i suverenosti RH, mladom poginulom pričuvnom policajcu i braniteljima PP Glina 26. lipnja 1991. te svim logorašima. Petrinja je četvrti grad u kojemu je knjiga promovirana, a Ivan Lipak pojasnio je kako je nastala: „To je knjiga za koju su me moji logoraš zamolili da je pišemo i sada je napokon objavljena. Prije dvije godine smo donijeli odluku da se ide u pisanje. Bili smo spremni da je napravimo i ranije, ali bilo je nekih problema oko tiskanja i financiranja.

U knjigu smo stavili malo povijesti, uz kvalitetne predgovore relevantnih ljudi. Ja sam se na nekih 40-ak stranica uvodnog dijela osvrnuo na povijest našeg naroda zajedno sa Srbima, koji su u ovom slučaju počinili agresiju na Hrvatsku.“ Jedna od tema u knjizi je i ratna odšteta, na kojoj članovi društva rade, međutim, za sada nailaze na zatvorena vrata. Jedan od recenzenata knjige je i profesor Mario Bursik, ratni pukovnik HV-a: „Osobno bih svakako izdvojio uvodni dio u kojem se naznačuju neki dijelovi povijesnih događaja 1991. godine. Nažalost, zločinci su tek manjim dijelom odgovarali, većim dijelom nisu ili nisu dostupni. Knjigu treba pročitati u svakom slučaju i prenositi one dijelove koji se dopadnu čitatelju.“ 

Knjiga koja je teška s autoriziranim iskazima 360 logoraša koji su prošli kroz Logor Glina i neke druge logore na okupiranim područjima Republike Hrvatske, a s našeg su područja. Knjiga koja vrvi podacima i dokazima -izvor R. Banovina.

U samom logoru srpski teroristi su  se monstruozno iživljavali nad logorašima,  naš svjedok tvrdi kako su im stavljali Srbi ricinus u hranu, te su logoraši imali stalne proljeve, a nuždu su svi obavljali u jednu kantu, te je užasno smrdila sobica od 5-6m2 u koju bi srpska zlotviri ugurali 15 osoba. Na kraju bi ih poljevali šmrkom da taj smrad operu.

U šumi  Kalovi, ubijeno je desetak logoraša odvedenih iz logora, a u samom logoru je ubijeno četvro ljudi. Logor je osnovao zločinac Đuro Škaljac i Tošo Pajić, danas se normalno viđaju sa   Pupovčevom političkom ekipom.

Na području Magaričevca ubijeno je 38 osoba, među kojima je majka s djecom ,  likvidaciju je napravila grupa Pauk,  jer nije bilo mjesta u logoru Vojnić. Ubijeni su tek punoljetni ili maloljetni muslimani.

Svjedok je odveo naše kriminaliste na samu poziciju, ali se do danas nikome od srpskih zločinaca nije ništa posebno dogodilo.

inbound1607385221169772812

Za vrijeme posjeta Banovini predsjednika Milanovića,  Ivan Lipak je poklonio knjigu Zoranu Milanoviću što se vidi na fotografiji , ali mediji su izrezali Ivana Lipaka iz te priče, a HRT ga je maknuo iz reportaže. Nitiko od vodečih progatesovskih medija nije  ovaj događaj spomenuo, ali su bili puni izjava Pupovca iz Gline nakon sukoba sa navijačima.

Sve najbolje u Novoj godini Ivane. Reci kako je stanje kod tebe, kako se snalaziš ? I da li te je posjetio Milanović, vidim da drži tvoju knjigu u ruci?

-Poštovani prijatelju hvala na svemu što činiš, muški sam stradao, u kući ima mnogo popravaka, ali je dobila zelenu uvjetu naljepnicu. Milanović je posjetio Petrinju i Prekopu, ja sam mu dao knjigu da bar dio naših stradanja razumije.-rekao je Lipak o prešućenom događaju.
Zašto su te izrezali sa snimke ?
To bi trebalo pitati Hrt.-rekao je Lipak koji je i ovom knjigom htio utjecati na savjest vlasti da se konačno  počne prema Banovini ponašati sa dužnim političkim štovanje i u ovoj katastrofalnoj situaciji.
Igor Drenjančević

HOP