Cijela Europa se s ushitom divi Dinamu, samo su srpski sportski mediji još uvijek u šoku i u čudu

0
1902

Za srbijanske sportske medije računanje nogometnog vremena i dalje traje u razdoblju od 1945 – 1991, a nikako da shvate da je Dinamo nogometni zakon bivše Jugoslavije otkako se u posljednjih trideset ljeta igra po pravilima nogometne igre, a ne po načelima političkih nagodbi u bivšoj Jugoslaviji.

inbound1718888286465983198

Hrvatski prvak Dinamo je velebnom igrom zagrebačkog Lea Messija u liku junaka trijumfa nad Tottenhamom Mislava Oršića, londonske “pijevce” triput žestoko očerupao u 120 minuta maksimirske nogometne bitke. Pobjeda Dinama nad Tottenham Hotspurom 3:0 nakon mitske i dramatske borbe u 90, onda i u dodatnih 30 minuta dvosatnog viteškog dvoboja ulazi u red najvećih nogometnih pothvata. Dinamo je srušio u izravnom srazu nemjerljivo tržišno skuplju, ali vidjelo se, ne i bolju londonsku momčad slavnoga portugalskog trenera Jose Mourinha. Kane, Bale, vratar Loris i ostale velike zvijezde preklanjskog doprvaka Staroga Kontinenta bili su nemoćni protiv razgoropađenog i preporođenog sastava Dinama. Mislav Oršić je ponovio fenomenalnu večer iz pretprošlog izdanja Lige prvaka, kad je sam zabio tri zgoditka Atalanti iz Bergama u zagrebačkom trijumfu “plavih” nad Talijanima od 4:0. Ali, zvjezdane trenutke velikoga nadahnuća imala je cijala prva postava trenera novaka na klupi Dinama Damira Krznara, osobito nesavladivi i čudesni vratar Dominik Livaković. On je u završnici tekme imao svoje lucidne trenutke sjajnih obrana. Čuvar mreže zagrebačkih “plavih” uhvatio je, onda kad je bilo najbitnije i najteže, nekoliko “živih” lopti, što su ih mnogi već vidjeli u mreži. Dinamo je u samoj završnici bio jednom prigodom pod skutima sreće kad je vratnica spasila mrežu Livakovića, ali sreću u športu treba i zaslužiti. Nezapamćeno slavlje nakon utakmice pronijelo se uz vatromet, bakljadu i navijačke topovske udare širom Zagreba, cijele Hrvatske, ali i izvan hrvatskih granica, gdje god ima vatrenih dinamovaca, osobito u susjednoj Herceg Bosni.

inbound6894362654593148351

Dinamo je otškrinuo vrata raja, budući je sljedeći suparnik, španjolski sastav Villareal svakako jaka i ozbiljna momčad, ali zasigurno za barem nijansu lakši protivnik nego što je to bio engleski Tottenham Hotspur, nekad dvostruki pobjednik Kupa UEFA i pobjednik Kupoa pobjednika kupova, a prema propalim prognozama jedan od glavnih favorita za osvajanje trofeja u Ligi Europe u ovoj sezoni. Dinamo im je blistavom igrom i briljantnom pobjedom pokvario računice. Prenapuhane engleske medije to je bacilo u duboki očaj. Ne slijevaju se samo Nijagarini slapovi suza niz obraze engleskih športskih novinara, što su potcijenjeivali snagu i moć Dinama uoči zagrebačkog uzvrata, nego Englezi imaju rame za plakanje i među srbijanskim sportskim novinarima. Suza im suzu stiže od ljubomore i nepojmljivog jala što su Zvezda i Partizan kozmički daleko od podviga Dinama. To oslikavaju i naslovnice srpskih medija nakon utakmice Diamo – Tottenham 3:0. Dnevni list “Blic” donosi naslov: ” Nogometni šok! Dinamo Zagreb izbacio Mourinhovu ekipu od 680 milijuna eura, Europa u nevjerici što se dogodilo u Maksimiru!” Internetski portal “Telegraf” trijumf hrvatskoga prvaka nad slavnim engleskim klubom opisao je naslovom: “Senzacija! Oršić skuhao juhu od pijevaca; Dinamo raznio Tottenham i prošao u četvrtzavršnicu Lige Europe!” Portal Nova.rs kao međumrežna postaja regionalne TV Nova iz Beograda u osvrtu na pobjedu Zagrepčana nad Londoncima objavljuje naslov: “Čudo u Zagrebu: Dinamo senzacionalno izbacio Tottenham”, a samo Srbima dojmljivom senzacijom i njima čudom neviđenim, prevladavaju i naslovi Večernjih Novosti, zatim portala Mondo.rs i sportskog sajta TV B92. Oni su tekmu Dinamo – Tottenham 3:0 opisali naslovima: “Senzacija u Zagrebu, Dinamo izbacio Tottenham, Mourinho će dobro zapamtiti Oršića”, “Senzacija u Zagrebu, Dinamo razbio Tottenham; prvak Hrvatske izbacio Engleze i uništio Mourinhovu sezonu!”; “Čudo u Zagrebu, Oršić hat – trickom srušio Tottenham,” Regionalna televizija N1 je pod elektrošokom, izgleda većim nego engleski puleni Portugalca Mourinha, jer naslovnica internetskog portala N1 glasi: “Dinamo šokirao Mourinha, Oršić izbacio Tottenham u Zagrebu! Slični naslovi iskrenog oduševljenja i divljenja prevladavaju i na najčitanijim portalima u Bosni i u Crnoj Gori, a i oni kao i srbijanski mediji dijele iznenađenje i čuđenje Dinamovom nogometnom izvedbom, za koju jednodušno priznaju da je pusti i nedosanjani san za klubove iz njihovih zemalja.

zoran mamić

Korijeni neznanja, nepoznavanja ili ranijih brojnih i prohujalih godina i desetljeća nepriznavanja Dinamovog nogometnog primata su u ranijim novinarskim naraštajima bivše Jugoslavije. Politički komunizom zadojeni, a protuhrvastvom i antidinamovski nabrijani novinarski učitelji sportskog žurnalizma u Srbiji, Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, stvorili su nogometno nepismene i sportski zalutale novinarske nasljednike od svojih učenika. Zato i nije čudo što u komentarima trijumfa Dinama nad Tottenhamom prevladavaju izrazi čuda, senzacije, šoka i opće nevjerice. Nisu samo današnji sportski novinari u Srbiji, Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori krivi što ne znaju, neće ili ne žele znati da je oduvijek Dinamo bio i ostao zakon za Zvezdu i Partizan, nego napose njihovi učitelji sportskog novinarstva, što su im desetljećima punili glave hvalospjevima o državnim nogometnim projektima bivše Jugoslavije Zvezdi i Partizanu, omalovažavajući i potcjenjujući Dinamove uspjehe. Otuda i njihovi osobni šokovi, začuđenost i zbunjenost što nogometna stvarnost surovo i okrutno opovrgava promidžbu organiziranog novinarskog kriminala višedesetljetnim uzdizanjem uzvišenog i veličanstvenog nogometnog neznanja Crvene zvezde i Partizana. Plejada današnjih sportskih novinara u Srbiji, Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori imala je dostatno i vremena i prostora od raspada umjetne tvorevine Jugoslavije spoznati istinu o Dinamu kao najvećem klubu svih vremena bivše Jugoslavije, ali nisu dovoljno radili na sebi i otklonu od zabluda i teških obmana o lažnim nogometnim veličinama Zvezdi i Partizanu. Zločine s posvetom veličanja umjetnih, programiranih i politički teledirigiranih prvaka Jugoslavije radila je čitava kamarila krivotvoritelja istine i pravde o Dinamu ili slavljenja i hvaljenja lažnih šampionskih pokala Crvene zvezde i Partizana u bivšoj Jugoslaviji.

inbound2803054988778216166

Po naputku političkih vlasti krvavog komunističkog režima bivše Jugoslavije te laži, krađe, prijevare i podvale o nepostojećoj slavi Zvezde i Partizana i skrivanju, umanjivanju i obezvrijeđivanju uspjeha Dinama u razdoblju od 1945 – 1991. radili su sljedeći falcifikatori nogometne povijesti među sportskim novinarima u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori: Vladan Stojaković (TV Beograd ), Marko Marković, Miodrag Stojiljković, Mijajlo Kostić ( Radio Beograd ), Ljubiša Vukadinović, Rade Stanojević, Kosta Stamenković, Dobrivoje Janković, Zoran Popović, Živomir Milojević, Vladimir Dedić (“Politika”), Stojan Protić, Radisav Gvozdenović, Miodrag Simeunović, Slobodan Momčilović, Zoran Šećerov, Slavko Trošelj (“Politika Ekspres”), Petar Đorđević, Mihailo Vasiljević, Mihailo Ivanović, Saša Tasić, Slobodan Simić, Jovan Sekulić, Zoran Milović, Momčilo Jokić, Radomir Rakočević, Dragoslav Vučić, Jovan Jovanović, Jovan Despić (“Sport”), Vojmir Jovšić, Slobodan D. Popović, Nikola Stipić, Draško Slomović, Zoran Stojadinović (“Večernje Novosti”), Ivan Mrđen, Bojan Milovanović, Sava Mrmak (“Borba”), Tomislav Marković, Vladeta Nedeljković, Ljubomir Ristić, Stevan Zec, Nikola Simić “Tempo”), Vlastimir Čekić, Lazo Bakmaz (TV Novi Sad), Nikola Žarković, Lazar Kurteš, Jovan Stefanović (Radio Novi Sad), Jovan Tanurdžić (“Dnevnik”), Ranko Jovović, Božidar Karadžić (TV Podgorica), Budimir Bućin, Željko Šoć, Radisav Tvrdišić, Dragoljub Pavićević (Radio Podgorica), Alekandar Eraković, Vuksan Simonović (“Pobjeda”), Mirko Kovačević, Dušan Škorić (TV Sarajevo), Jovo Jovanović, Jovo Dimitrijević, Velibor Golubović (Radio Sarajevo), Božidar Kočović (“Oslobođenje”), Boro Glušac (“Večernje novine”). Golema većina ovih novinarskih manipulatora i prevaranata, širitelja višedesetljetnih bešćutnih laži, podvala, prijevara na račun Dinama nije kažnjena za svoja novinarska zlodjela. Ali, su zato svi pobrojani novinarski zlotvori dočekali najprije bum, a onda i posvemašnji, konačni i povijesni trijumf hrvatskog nogometa nad srpskim nogometom. Ta spoznaja ih duboko iznutra razara, kida i ubija u pojam. Time se čine i besmislenim i besciljnim sve njihove podlosti i gadosti, što su ih desetljećima širili medijskim otrovom protiv Dinama, ali i protiv ostalih hrvatskih klubova i cjelokupnog hrvatskog nogometa. Sada vlastitu šalicu otrova zlobe, zavisti, pakosti i mržnje spram Dinama i cijelog hrvatskog nogometa svi oni ispijaju onako skupa, brzo i na iskap. U Indiji bi na sve to rekli kako je karma čudo, a mi bismo dodali kako ih je stiigla božija kazna za sve počinjene novinarske grijehe prema Dinamu i cijelom hrvatskom nogometu.

Dragan Ilić

HOP