Pariz gradi prvi memorijalni muzej posvećen žrtvama terorizma

0
1250
DŽANA MUJADŽIĆ- DOPISNIK IZ PARIZA
DŽANA MUJADŽIĆ- DOPISNIK IZ PARIZA

Sjećanje na žrtve

PARIZ- Memorijalni muzej počinje se uređivati i dograđivati u ožujku sljedeće godine, smješten u zapadnom predgrađu Grada svjetlosti, izniješe na vidjelo sve žrtve terorističkih napada od 1974 pa do danas- izjavili su zaposleni čuvene Elizejske palace.

Francuski predsjednik Macron odabrao je predgrađe Suresnes /Hauts-de-Seine/, za izgradnju prvog memorijalnog muzeja, posvećenog žrtvama terorizma.

-Šef države je odabrao lokaciju u blizini Memorijala francuskim borcima, u aktualnim prostorijama Nacionalnog Instituta visokog obrazovanja i istraživanja mladih invalida /INSHEA/, koji preseljava u bogato predgrađe Saint Germain -en- Laye, tvrde uposleni Elizejske palace.

10 muzeja u svijetu

Mjesto je simbolično jer je u Mont Valérienu, gdje je sjećanje na žrtve prethodnih svjetskih sukoba, veoma živo i amblematično.

Emmanuel Macron je objavio buduće postojanje nesvakidašnjeg muzeja, prije tri proljeća, imenovanjem historičara Henry Roussoa odgovornim za projekt, koji će se otvoriti 2027 godine.

Muzej će sakupiti sva imena žrtava terorizma ali i preživjelih, s fizičkim te psihičkim poremećajima i posljedicama, kao i osoba koje su im pomogle, odmah nakon napada.
Memorijalni dio će istaći cjelokupne popise svih žrtava iz Francuske ali i pojedinaca koji  su stradali u cijelom svijetu. Na planeti postoji oko desetak memorijalnih institucija istog tipa, poput muzeja u Oklahoma City gdje se dogodio užasan teroristički akt 1995, isto kao u Oslu 2011 godine, u Utoyi pa u New Yorku, 11 rujna 2001.

Džana Mujadžić

HOP