Pravoslavci doseljeni u Hrvatsku ponajviše su bugarskog, grčkog i albanskog podrijetla, Srbi saveznici Turaka nisu imali razlog bježati od Turaka

0
3067

Kasno navečer u nedjelju 21. studenog 2021. na našim stranicama objavili smo vijest da je registrirana Udruga hrvatskih branitelja pravoslavne vjere. Samo nekoliko sati kasnije na jednoj srbijanskoj televiziji nastupio je neki polupismeni srbijanski novinar, koji je nabacivao hrpe gluposti, koje su čak zasmetale drugom sudioniku Savi Štrbcu pa je ih on morao ispravljati. U nekom trenutku Štrbac je govoreći o HPC rekao da mi smatramo sebe nasljednicima pravoslavne crkve Austro-ugarskog carstva sa sjedištem u tad hrvatskim Srijemskim Karlovcima, što je istina, pa je tako Savo Štrbac ispao bolje obaviješten, objektivniji i pozitivniji i od HINA-e.

U nekom je trenutku Štrbac rekao o nama, Hrvatskom arhiepiskopu Aleksandru da imamo i još neko drugo ime, koje će uskoro objaviti. Naviknuti smo na to da svako malo saznajemo nešto novo o sebi što ni sami ne znamo, pa s nestrpljenjem to iščekujemo.

Dok to čekamo, razmišljamo o nekim prezimenima, koje se pojavljuju u Hrvatskoj a da nitko ne zna njihovo podrijetlo, kao što je recimo prezime Krleža. U hrvatskom jeziku ne postoji riječ, koja bi bila temelj za ovog prezimena. Sam Miroslav Krleža – svjetski poznati pisac, nikad se nije oglasio kakvo je podrijetlo njegovog prezimena i što zapravo znači, pa ćemo se zato usuditi iznijeti svoju hipotezu da je prezime Krleža zapravo bugarskog podrijetla jer u bugarskom jeziku postoji riječ  кърлеж (krlež) što znači krpelj.

Niti prezime Štrbac na hrvatskom ne znači ama baš ništa, kao niti na srpskom ali u bugarskom je щърбщърбав (štrb, štrbav) onaj, koji nema zube. Bugarsko prezime vremenom se pohrvatilo i tako je nastalo prezime Štrbac.

Vrlo je vjerojatno da se sve baš tako dogodilo jer pravoslavci doseljeni tokom stojeća u Hrvatsku ponajviše su bugarskog i nešto manje grčkog i albanskog podrjetla. Za vrijeme osmanske invazije jedino tadašnji  Srbi su postali vazali osmanlijama i sudjelovali u svim ratovima na njihovoj strani pa zato i jedini nisu imali razloga seliti se. Znači, pravoslavni doseljenici u povjestnu Hrvatsku mogu biti svakakvog podrijetla ali ne srbijanskog.

Većina tih heterogenih doseljenika s istoka Balkana u Hrvatsko kraljevstvo, inicijalno su prirodno preuzeli hrvatski jezik i narodnost, ali krajem 19. stoljeća na njih je počeo pritisak sa svrhom slabljenja jedinstva hrvatskog naroda u Hrvatskom kraljevstvu i Bosni i Hercegovini kako bi se usporio ili potpuno spriječio preustroj monarhije iz dvojne u trijalističnu. Kasnije su posrbljivanje političkim, zakonskim i ostalim neurolingvističkim metodama (iako se tad još nisu tako nazivale), nastavile Kraljevina SHS/Jugoslavija i komunistička Jugoslavija. Na žalost, tu sramotnu politiku razbijanja jedinstva hrvatskog naroda službeno je preuzela i Republika Hrvatska Račanovim ugovorom sa tzv. SPC u Hrvatskoj od 2002.

ZAKLJUČAK

Savo Štrbac, koji je rođen i odrastao u Hrvatskoj, kojemu je hrvatski majčinski jezik, ime hrvatsko (Savo, ne Sava) i predci su mu bili pripadnici HPC, a prezime mu bugarsko, nije niti Hrvat, niti Bugarin, nego Srbin. Jako logično.

Izvor HPC

 

HOP