Skandalozno oduzeli zakonska prava PACIJENTIMA i distribuciju cjepiva povjerili tvrtki koja je uvezla opasno cjepivo protiv bjesnoće!

0
6313

Prema Zakonu o zaštiti prava pacijenata, pacijenti su samo oni građani koji zatraže liječničku uslugu

 

1 crop

Možda ste primijetili kako više ne odlučujete o nečem jako važnom za vas. O vašem tijelu. Kao da više niste svoga tijela gospodar!

Kampanja cijepljenja polako klizi prema marketingu „od vrata do vrata“. Primjenjuje se i moljakanje i zastrašivanje kako bi se ostvario projektni cilj od 90 posto cijepljenih. Kažu da bi taj postotak mogao dovesti do konačnog rješenja epidemije!

2

Iz Ministarstva zdravstva najavljuju nazivanja pacijenata, a neuhvatljivima se prijeti i dolaskom na kućni prag! Nalogodavci covid posjeta kao da nisu čuli za nepovredivost doma i štovanje obiteljskog života.

3

Hrvatska, koja je potpisnica Konvencije o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine, uređuje prava pacijenata kroz Zakon o zaštiti prava pacijenata. Prema tom zakonu „…Pacijentom se smatra svaka osoba, bolesna ili zdrava, koja zatraži ili kojoj se pruža određena mjera ili usluga…“  Nažalost od početka korona krize suspendirana su skoro sva osnovna prava regulirana ovim zakonom:

*pravo na suodlučivanje i pravo na obaviještenost (građani nisu obaviješteni o sastavu cjepiva kao i o mogućim rizicima)

*pravo na prihvaćanje odnosno odbijanje medicinskog postupka ili zahvata

*pravo na povjerljivost (zdravstveno stanje je povjerljiv podatak i ovo pravo krši se javnim mjerenjem temperature na ulazima u prostore institucija)

*pravo na privatnost (krši se kolektivnim testiranjima i cijepljenjima)

*pravo na održavanje osobnih kontakata (krši se ograničavanjem posjeta starijim osobama u domovima kao i bolesnicima u zdravstvenoj ustanovi)

*pravo na zaštitu pri sudjelovanju u kliničkim ispitivanjima

*pravo na naknadu štete (u slučaju nanesene štete, građani ne mogu podnijeti tužbu; farmaceutske kompanije su oslobođene odgovornosti)

 

Cijepljenje ipak dobro ide! Mnogi građani koji ne mogu živjeti bez teretane, bazena ili koncerata neće dugo razmišljati o prednostima ili  rizicima cijepljenja. Kod zaposlenih moguće je da će doći do masovnih prekvalifikacija, najčešće u rad od kuće, jer dobro kaže Dorothy…“There´s no place like home“ (Nigdje nije kao kod kuće!)

Sastav cjepiva nije stabilan niti na temperaturi hladnjaka. Ono koje se mora držati na -70 stupnjeva bilo je najteže smjestiti! Riječ je o kloniranoj ribonukleinskoj kiselini pa se cjepivo čuva u suhom ledu kako se ne bi uništio genetski materijal.

Nitko u sustavu zdravstva nije imao prostor u kojem bi se mogla čuvati  cjepiva na tako niskoj temperaturi pa se spekuliralo sa hladnjačama u Konzumu, Lidlu  i Luri. No, kako se navodi u pravilima distribucije i skladištenja HZJZ-a, u hladnjaku s cjepivima ne smije se držati hrana i piće. Slijedom toga ni u hladnjači s hranom i pićem ne bi se smjelo držati cjepivo pa su nadležni pronašli neka druga primjerenija hladna mjesta.

https://hrvatska-danas.com/2020/11/12/ogroman-problem-s-pfizerovim-cjepivom-koje-bi-uskoro-moglo-krenuti-u-distribuciju-morat-ce-pomoci-i-konzum-lidl-i-lura/

Distribuciju covid cjepiva Hrvatski zavod za javno zdravstvo povjerio je tvrtki koja je 2004.godine uvezla opasno cjepivo protiv bjesnoće.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/cjepivo-ce-se-prevoziti-u-ledenim-sarkofazima-i-cuvati-u-hladnjacama-lure-konzuma-i-lidla-15030819

 

Šezdeset naših građana primilo je sporno cjepivo sa živim virusom bjesnoće! https://vecernji.hr/u-hrvatskoj-opasno-cjepivo-primilo-60-ljudi-752388

Jesmo li mogli nešto naučiti iz pandemijske svinjske gripe koja se, usprkos predskazanjima, pokazala manje opasnom od sezonske gripe?

„Svinjsku gripu preležati, a ne paničariti“  bila je preporuka prim.dr. Slavka Lovasića, ravnatelja Doma zdravlja Zagrebačke županije u vrijeme epidemije. „…Kako će epidemija rasti, tako će se i broj onih koji su je preboljeli povećavati, a s njime i opći imunitet!“  pojasnio je dr. Lovasić, uz napomenu kako cjepivo protiv svinjske gripe nije obavezno. https://www.samoborskiglasnik.net/zariste.asp?datum=20091125&tempg=2009

„Svjetski podaci govore da je od svinjske gripe umrlo 11.000 osoba, dok svake godine od sezonske gripe, koja gotovo i ne izaziva pažnju, umire od pola milijuna do milijun ljudi.“ https://www.jutarnji.hr/vijesti/histerija-na-kojoj-su-zaradili-20-milijardi-dolara-2211954

Dr. John E. Eichenlaub, liječnik iz Minnesote, koji je napisao poučnu knjigu o „lijekovima bez liječnika“, poručuje svojim sugrađanima i pacijentima: „Imajte povjerenja u snagu vašeg organizma!“

„Nije se lako zaraziti od druge osobe. Većina osoba koje kišu i kašlju na javnom mjestu, već su prebrodili prvu fazu, u kojoj je bolest prenosiva (prvih nekoliko dana) i koliko god kihali i kašljali, ne mogu vam više prenijeti svoje klice.“  (Dr. John E. Eichenlaub: „Što činiti bez liječnika kada ste bolesni“, 1974.)

S obzirom na činjenicu da je kod nas iskorišteno manje od 1% skupog cjepiva za svinjsku gripu, i da se neiskorišteno propalo cjepivo spalilo u Austriji, izgorjeli su silni uloženi milijuni.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/milijuni-ce-izgorjeti-propalo-cjepivo-spalit-ce-se-u-austriji-2874707

Ovakav scenarij ne smije se dopustiti za „posao godine“ i za 5.600,000 doza covid cjepiva, koje će se nabaviti do kraja 2021.

Hrvatska bi ukupno prema nekim procjenama za cjepiva trebala izdvojiti 400 milijuna eura. Pa koja bi spalionica mogla eventualne viškove progutati?! Opcija je da se sve, osim Pfizera, donira u zemlje  siromašnije od naše, recimo u Ruandu, Vijetnam i Albaniju.

4

Pogledajmo kakva je uloga Svjetske zdravstvene organizacije u rješavanju pandemija i što WHO može ponuditi čovječanstvu.

WHO je osnovana 1948. godine sa misijom „omogućavanja i postignuća najvećeg mogućeg nivoa zdravlja za sve ljude na svijetu“. Ima 194 članice i dva glavna izvora financiranja: propisane članarine i dobrovoljne doprinose. Pogledajmo proračun WHO za nadolazeće godine ( i pandemije! )

https://www.who.int/publications/i/item/assessed-contributions-payable-summery-2022-2023

Na primjeru iskorjenjivanja malarije, bolesti sa poznatim uzročnikom, može se procijeniti uspješnost u ostvarivanju programa i akcijskih planova:

*1955. WHO je pokrenula akcije za suzbijanje malarije, najrasprostranjenije bolesti. Šezdesetih godina, od malarije boluje gotovo 1/5 čovječanstva, a svake godine umire oko tri milijuna ljudi.

*1994.  Kao najvažniji svjetski cilj opće strategije unapređenja zdravlja do 2000. godine, WHO navodi „…Provesti programe protiv malarije“.

*2019. WHO objavljuje podatke o 229 milijuna slučajeva malarije širom svijeta.

*2016 – 2030. Global malaria programme; Najnovija strategija za malariju u aranžmanu WHO-a.

Izvor: „Program za promjenu“, M. Keating, 1994.

Zanimljivo je  predviđanje WHO-a i za druge bolesti koje prelaze granice. „Očekuje se da će do 2000. godine HIV zaraziti 30 do 40 milijuna ljudi, stvarajući tako pandemiju koja će pogoditi sve zemlje.“ (UNEP 1992.)

  1. godine jedna od čelnica Svjetske zdravstvene organizacije, Margaret Chan najavila je drugi val svinjske gripe „…Bit će to najgora epidemija s kojom će se svijet suočiti u 21.stoljeću!“

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svaka pandemija trebala je biti najgora dosad! Ne čini li vam se , da osim plazmodija malarije, još nešto parazitira na čovječanstvu?!

U studenom prošle godine jedan dnevni list objavio je razgovor sa nadležnima za nabavku cjepiva. U razgovoru, sugovornici navode brojke i postotke koji su potrebni za svladavanje zaraze:

5

„…Epidemiolozi tvrde, za uspješnu bitku protiv zaraze potrebno je da 2/3 građana primi cjepivo. Za Hrvatsku to znači nešto manje od 2 milijuna ljudi“.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/nece-se-skladistiti-u-konzumu-visak-cemo-prodati-a-strucnjake-muce-dva-kljucna-problema-15010086

Isto tako, sugovornici su ustanovili kako je za procijepljenost nacije potrebno cijepiti 70 posto Hrvata iznad 18 godina! Ostali će se valjda cijepiti negdje drugdje, u skladu s nacionalnom pripadnošću! Prema javno dostupnim podacima na mrežnoj stranici Državnog zavoda za statistiku u to vrijeme RH je ukupno imala 4.065,253 stanovnika.

https://www.dzs.hr/Hrv_Eng/CroinFig/croinfig_2020.pdf

Od nedavno iz svijeta nam stižu direktive za procijepljenost od 85 do 90 posto! S obzirom na činjenicu da još nismo dogurali do faze iskorjenjivanja, treba osmisliti izlaznu strategiju za priželjkivanih 90 posto. U mnogim zemljama već se eksperimentira sa cijepljenjem djece mlađe od dvanaest godina. Dobna granica za donošenje odluka proizvoljno se spušta ispod navedene dobi, tako da bi se roditelje moglo sasvim isključiti iz odlučivanja o cijepljenju.

6

Najnoviji popis stanovništva, koji izlazi u siječnju, osim što će pokazati koliko nas ukupno ima, konačno će razjasniti enigmu magičnih postotaka.

Ipak najznačajniji podatak za provoditelje cijepljenja biti će koliko nas ima starijih od osamnaest godina – i Hrvata!

 

V.W.

VEZANI ČLANAK

Kad sateliti koji više nisu u funkciji izgore u atmosferi oslobađaju kemikalije koje mogu oštetiti Zemljin zaštitni ozonski sloj i utjecati koliko svijetla može Zemlja apsorbirati!