NIH priznaje da je ‘potisnuo’ genetske podatke laboratorija Wuhan, ali osporava da ih je izbrisao

0
3852
mr.sc Arna Šebalj -znanstvene teme
mr.sc Arna Šebalj -znanstvene teme

NIH priznaje da je ‘potisnuo’ genetske podatke laboratorija Wuhan, ali osporava da ih je izbrisao

Nastavljamo s našim najnovijim kratkim znanstvenim vijestima.
Zahvaljujemo na pomoći našim znanstvenicima.

Mark Tapscott (NIH Admits it ‘Suppressed’ Wuhan Lab Genetic Data, but Disputes Watchdog’s ‘Deleted’ Label) piše kako Nacionalni institut za zdravlje (NIH) SAD priznaje da je ‘potisnuo’ genetske podatke laboratorija Wuhan, ali osporava da ih je izbrisao. Glasnogovornik Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) osporava tvrdnju neprofitne skupine nadzornika da je agencija “izbrisala” podatke o genetskom sekvenciranju virusa CCP iz kineskog laboratorija, ali je isti dužnosnik priznao da su podaci “prikriveni”. “Dana 5. lipnja 2020. istraživač sa Sveučilišta Wuhan zatražio je da NIH povuče istraživačko podnošenje ID-a BioProjekta PRJNA637497 zbog pogreške. Istraživač iz Wuhana objasnio je ‘Ispričavam se zbog mojeg pogrešnog podnošenja’, rekao je Empower Oversight u izjavi 29. ožujka 2021.“ ID Bioprojekta PRJNA637497 također se naziva Submission-ID SUB7554642.

8. lipnja 2021., NIH je odbio zahtjev istraživača, savjetujući da radije uredi ili zamijeni, umjesto da briše, dostavljene sekvence.

Upitan za odgovor na Fineovu tvrdnju da informacija nije izbrisana, osnivač i predsjednik EO Jason Foster rekao je za Epoch Times da NIH-ove radnje osiguravaju da su informacije o genetskom sekvenciranju virusa CCP dostupne samo nekolicini pojedinaca koji posjeduju njegov “pristupni broj”, koji učinkovito briše podaci iz otvorenog pristupa i istraživanja. “Dokumenti NIH-a objavljeni s izvješćem Empower Oversighta pokazuju da je NIH izbrisao podatke o sekvenciranju iz javnosti na zahtjev istraživača iz Wuhana”, rekao je Foster. “ Naše izvješće također opisuje e-poruke između profesora Jesseja Blooma i Stevea Sherrya iz NIH-a iz listopada 2021. koji jasno ukazuju na to da je NIH zadržao kopije ‘u arhivske svrhe’.“

Ipak, e-poruke pokazuju da je NIH odbio podijeliti te podatke u otvorenom, transparentnom znanstvenom procesu koji je tražio profesor Bloom. “NIH bi trebao učiniti dostupnim više informacija o svakom pojedinom trenutku kada promijeni status podataka o sekvenci, a sve informacije potencijalno relevantne za podrijetlo COVID-19 trebale bi biti dostupne za znanstveno istraživanje.”