Voljena zemljo, pokaži svima, sretan je onaj tko Dinamo ima!

0
11247
 Voljena zemljo, pokaži svima, sretan je onaj tko Dinamo ima!
Znate li ti koja je sličnost između nogometa i jazza? Nogomet mnogi vole gledati, a jazz mnogi vole slušati. Ali, malobrojni znaju nogomet igrati, a jazz glazbu svirati.
Svaki srbijanski medijski tekstopisac nakon Dinamova trjumfa šuti kao opskurni pisac lisac od kojega bježi i zadnji  srpski kokošinjac. Što ne počnu svi skupa snimati TV ili radijske reklame GMO hrane? Ili recimo jingle gdje posuđuju glas Pere Ždere:”Piopaje, imaš li mi posuditi dva dinara za pljeskavicu? Vratiću ti u utorak!” Reče nešto smiješno i Donald Duck prije nego izusti kvak, kvak, pak, pak… “Čemu ovo služi, a uz to i ne radi?” Uvijek su bili smiješni kao crtani film, ma što petominutini crtić… Komični su kao cijeli dugometražni crtani film “Smijehotresna Olimpijada.” Kad je Barney išao kod Šljunka tražiti šljaku reče poslodaavcu:”Ja sam šefe iz Kamengrada, a odakle ste vi?”Where are you come from? Na to će Šljunko:”Ja sam iz Peskograda, ali imam rodbinu i u Mermergradu, kao i moj najbolji radnik Fred!” Barney:”O, pa onda smo svi naši! Znači, dogovorili smo se? Fred Kremenko je moj najbolji drug. Zovite me Barney Kamenko!”
Eto, vidite što je bila protekcija i nepotizam još u starijem ili mlađem kamenom dobu. A, sad razmislimo je li srpski fudbal u usporedbi sa hrvatskim nogometom još uvijek u starijem ili mlađem kamenom dobu? Mislimo da je tu negdje na prijelazu iz paleolita ka neolitu. Što bi nekad zapjevao onaj po zanimanju i službenoj dužnosti Srbin Bajaga, rođen u hrvatskom gradu Bjelovaru:”Kenozoik nije za tebe… kenozoik nije za te stvari…” Kenozoik nije za te stvari, neprijatelji naši nogometni stari! Tko leti, taj i vrijedi! Netko igra ligu šampiona i samo strogo vikne: “Chelsea, pušku k nozi i u krevet lezi!” A netko čeka u srijedu ili u četvrtak Ligu Radosti Europe Minje Subote, ili u četvrtak Konfekcijsku ligu trikotaže “Đukić”! Dinamo i u Ligi prvaka prvi, papa Ivan Pavao drugi, a Zvezda i Partizan trpaju se kod beogradske hajdučke česme u vreći tko će biti treći, a tko četvrti i u klupi magareći!
Dragan Ilić
HOP