Bruno Petrušić -doktor teoloških znanosti o odnosu znanosti i religije

0
2563

U emisiji splitskoga PodKaSTa, emitiranoj 26.09., gostovao je Bruno Petrušić, doktor teoloških znanosti i, među ostalim, svojedobni kandidat za mjesto predsjednika Mosta. Njegov je domaćin bio Boris Britvić.

02

Tijekom dvosatnoga razgovora gledatelji su mogli čuti zanimljiva promišljanja našeg mladog katoličkog intelektualca u kojima su do izražaja posebno došle njegova iznimna teološka naobraženost i čvrsta zauzetost za vrijednosti javnoga dobra.

JE LI BOLJE BITI LOŠ KATOLIK ILI DOBAR ATEIST?
Bruno Petrušić, doktor teoloških znanosti

Bruno Petrušić, doktor teoloških znanosti, postdoktorand, konzervativac i svojedobno kandidat za predsjednika MOSTA, gostovao je u posljednjoj emisiji splitskog PodKaSTa. S njim je razgovarao Boris Britvić.

U dvosatnome razgovoru gost je, među ostalim, ispričao kako nastaje doktorat iz teologije, kako je to studirati teologiju, govorio je o svojem nedavnom boravku u Italiji, o odnosu znanosti i religije, o socijalnom nauku Crkve, o Adamu, Evi i evoluciji, o homoseksualnosti, pobačaju, o načinu na koji valja razumijevati biblijsku riječ, o ukazanjima u Međugorju, Bogu i zlu, o ugovorima RH sa Svetom stolicom, o protestantizmu, kontracepciji, o svojem aktivnom sudjelovanju u izgradnji Mosta koji je, po njemu, jednom “davno” bio bitan politički čimbenik na hrvatskoj političkoj sceni i još o mnogo čemu drugom.

01

Od odgovora na veliki broj postavljenih mu pitanja izdvojit ćemo samo tri, a preostale pogledajte na PodKaSTovom kanalu.

O odnosu Biblije prema homoseksualnosti Bruno je rekao – parafraziramo ga zbog iscrpnosti njegovog odgovora – da to pitanje svakako nije jednostavno i da kod toga, kao i kod svakog drugog dijela Staroga Zavjeta koji u sebi sadrži nasilne Božje čini svakako valja voditi računa o političkom i kulturnom kontekstu vremena u kojem je pisan i da ga uvijek moramo nastojati tumačiti na način da mu damo smisao koji svojom suštinom ne stoji u suprotnosti s temeljnim porukama Novog Zavjeta.

Voditelj je, među ostalim, zamolio gosta i da mu kaže što misli o zabrani pobačaja. O tome je Bruno vrlo jasno rekao da stoji uz one koji se na svaki zakonom dopušteni način zauzimaju za njegovu zabranu. Predložio je i da ne bi bilo loše da probamo sa zakonskom zabranom koja bi, primjerice, trajala 10 godina, pa da onda valjano i mudro sagledamo posljedice takve intervencije.

U vezi s ukazanjima u Međugorju, rekao je da Crkva sigurno neće o njima donijeti svoj konačan sud dok ne prestanu izvješća o novim ukazanjima te da je stoga ta priča i nadalje otvorena, ali da svejedno uživa u posjetima Međugorju jer svaki put bude obuzet mirom kojim to mjesto zrači.

Pozivamo sve koje zanima razgovor o vječnim temama neba i zemlje i koji žele saznati je li bolje biti loš katolik ili dobar ateist i što to znači bit katolički papučar da ne propuste ovu PodKaSTovu emisiju u kojoj je gostovao jedan od naših ponajboljih mladih teologa.

HOP

HOP NA TELEGRAMU
https://t.me/hopportal