Treba graditi minijaturne fuzijske generatore koji se mogu koristiti za kuće, stanove, vozila ili brodove

0
1338

U Panorami (VL, 19. prosinca, 2022.) novinar Zoran Vulas nam predstavlja znanstvenika Nikolu Jakšića, vjerujem fizičara, koji odgovara na pitanja o energiji, posebice fuziji, koja ne bi bila štetna po život i okoliš.

Slažem se da suncoelektrane i vjetroelektrane ne daju dostatnu energiju jer one ovise o klimi. Tome bih još dodao da svojom pojavom narušavaju čovjekov okoliš. Međutim, hladna fuzija je prema mišljenju nekih znanstvenika toliko daleko, ali, unatoč ovoj spoznaji, pojedini znanstvenici nam stalno obećavaju hladnu fuziju koju nikako da dočekamo jer se radi o dobro smišljenoj zabludi u samom začeću. Ako razumijemo kvantnu fiziku i dvojnost, hladna fuzija je tako jednostavna.

Velika zabluda je visoka temperatura. Hladna fuzija doista mora biti hladna. To je lako razumjeti ako razumijemo kvantnu mehaniku.

Prvo, ako je fuzija hladna, zašto nam trebaju toliko visoke temperature? Drugo, plazma da bi proizvodila energiju mora se vrtjeti oko svoje osi koja prolazi kroz njezin centar jer je inače beskorisna. Jako bitan je i njezin oblik. No, plazma na kojoj neki znanstvenici rade nije cjelovita. Da bi plazma bila cjelovita i efektivna, mora biti smještena u vakuum, a mi ne znamo kako to postići jer ne razumijemo cjelinu pa sve temeljimo na detaljima. Takvu plazmu možemo lako proizvesti pomoću magneta.

Zbog toga postavljam pitanje: Kakva je razlika između cjeline i detalja? .

Velika. Cjelina je kuglasta, a planeti su kuglasti, ali mi još ne znamo što ih pokreće. U planetima energija je konstantna. Znamo da planete energijom snabdijeva Sunce. Mi još ne znamo što nam na našem planetu predstavlja sjeverni pol koji stalno mijenja poziciju svoje osi – uzme mu cca 25,6 tisuća godina da dođe na početnu točku u putanji oko Sunca.

Jedna polovica Zemlje nije cjelina. To znači da se sjeverni pol na planetu Zemlji vrti oko vertikalne osi koja prolazi kroz centar planeta. Isto postižemo kad struja prolazi kroz žicu ili dok krv teče krvnim sudovima. Veće magnetsko polje, manja električna struja ili manje magnetsko polje, veća električna struja .

Detalji su samo dijelovi cjeline i sa takvom energijom moramo biti oprezni. Primjerice, električna struja bez uzemljenja može biti jako opasna.

Zbog troškova proizvodnje i prenosa energije na daljinu, danas bi trebali graditi minijaturne fuzijske generatore koji se mogu koristiti za kuće, stanove, auta ili brodove. Tako bi se oslobodili visoko naponskih mreža koja je ujedno nagrđuje prostor i šteti okolišu. Takav generator mora koristiti perpetum mobile, jer bez vrtnje oko osi nema energije, a to se događa u planetima.

Da bi sve to isprobali treba nam specijalni magnet koji se može napraviti jedino u Kini za 20 tisuća eura. Ako bi se taj magnet proizvodio serijski, cijena bi mu bila sasvim mala. Takav generator ne nosi nikakvu opasnost jer je cjelovit. Električna struja u svakom trenu je prisutna.

Oslobodimo se napokon dogmatskih o podobnih znanstvenika jer oni uopće nisu kreativni. Sve što znaju su naučili, a izumitelji moraju biti kreativni.

Srećko Radović
HOP

HOP Na Telegramu

https://t.me/hopportal