Srbija počela s novačenjem dragovoljaca i plaćenika za rusku invaziju na Ukrajinu

0
6952

Lukašenkova Bjelorusija je u Europi slovila od izbijanja rata za glavnog saveznika Rusije u njezinoj invaziji na Ukrajinu.

No, Srbija kao otvoreni ruski protektorat najnovijim bešćutnim potezom dokazuje o kakvoj se imitaciji od države ovdje radi.

Pojedinosti je objelodanio u intervjuu agenciji Beta iz Beograda odvjetnik Aleksandar Olenik.

Screenshot_20230114-011127_Google To je čovjek koji pred beogradskim sudom pravno zastupa pilota Hrvatskog ratnog zrakplovstva Vladimira Mikeca, sudionika Domovinskog rata, kojega je Srbija na banditski način protupravno i lažno optužila za nepostojeće zločine u hrvatskoj oslobodilačkoj i vojnoredarstvenoj operaciji Oluja iz 1995. godine, poglavito u srpskom izmišljenom slučaju “Petrovačka cesta.”

Odvjetnik Olenik istodobno je i zastupnik političke koalicije Zajedno za Vojvodinu u Skupštini Srbije. On tvrdi kako Srbija i dalje sustavno širi ratnu promidžbu Rusije, te aktivno sudjeluje u novačenju novih plaćenika za rat u Ukrajini.

U svezi s time, Srbija se ponajviše služi promidžbom preko ispostave ruske međumrežne postaje Russia Today. Unatoč tome što je Russia Today strogo zabranjena diljem Europe, u zemlji Putinove lajave pudlice Vučića, to je vrlo utjecajan i upadljivo istaknut medij.

Tako je beogardska podružnica Russia Today javno obznanila oglas, kojim poziva u borbene redove dragovoljce, što bi se priključili zloglasnim i okrutnim trupama ruskih Wagnerovaca. Pri tome, nude im se vlro primamljivi uvjeti za priključenje postrojbama ruskih vojaka iz redova dragovoljaca.

Aleksandar Olenik takav postupak Srbije ocjenjuje do sad najsramnijim potezom vlasti u Srbiji, te cijeni kako će time Srbija u dogledno vrijeme pred cijelim svijetom ponovno biti osuđena za pomaganje u vršenju ratnih zločina. Rekli bismo na sve to, na Istoku stare priče već viđene ratnih devedesetih, kad je Srbija neuspješno pokušavala izigravati vojnu velesilu. Dolazili su tako 1991. u Hrvatsku s tenkovima, a 1995. vraćali se doma na traktorima. Šteta što Vučić nema posuditi barem neki od ukradenih i rashodovanih IMT traktora iz Hrvatske od ljeta 1995. svome gazdi Putinu, kad mu je ovaj već prije nekoliko godina darivao izraubovane zrakoplove, proizvedene u bivšem SSSR-u 1977. godine početkom vladavine sovjetskog lidera Leonida Brežnjeva. Ne mogu sad Srbi rabiti te korozirane letjelice, pravi krš od željeza niti za potrebe poljoprivrednog zrakoplovstva, a htio bi  Vučić s njegovom legijom  zavoditi red u zemljama u okružju Srbije.

Najteže je Vučiću zavesti red u vlastitoj glavi prepunoj sustanara demona. I sad bi Vučićev opanak želio zasmrditi malo i na ukrajinskoj fronti. Vidio žabac Vučić konja Putina kako se potkiva, pa poželio i srbijanski žabac punoglavac da ih njega malo potkuju. Neće se, očito, smiriti dok njegova prčija od države ne dobije opet preko nosa kako i ratnih devedesetih.

Wagnerovci koji, kao i tajanstvene postrojbe ruskih Noćnih vukova vršljaju uvelike Srbijom i njenim neposrednim okružjem od istoka Republike Šumske, zatim rubnih dijelova Crne Gore i sve do nekoliko većinski srpskih općina na sjeveru Kosova, predstavljaju privatnu vojnu kompaniju pod nadzorom ruskog tajkuna Evgenija Prigožina.

Zanimljivo, Wagnerovci u svome proglasu za priključenje novih boraca njihovim postrojbama naglašuju posebno selektivne uvjete glede starosne dobi, državljanstva vojaka, kao i političkog statusa zemlje otkuda mogući novi ruski dragovoljac dolazi. Zato primaju u svoje redove samo zdrave i prave borce u dobi od 22. do 50. godine života. Nikako im se ne mogu i ne smiju priključiti borci s ukrajinskom domovnicom i putovnicom, neovisno od spremnosti, volje i želje da ginu za političke interese Rusije.Isto tako, Wagnerovci ne žele vidjeti kao svoje suborce ni dragovoljce iz zemalja Europske unije i NATO vojne alijanse.

vučić putin

Glavno im je da oni što se jave na novačenje budu zbilja zainteresirani učiti, imati rusku domoljubnu svijest i ratnički duh. O svemu ostalom što novake slijedi, prokušani Wagnerovci netom preuzimaju skrb. Nakon kratke i učinkovite obuke, svaki unovačeni vojak ide, jednako kao i ročnik ruske regularne vojske iz Rusije izravno u ukrajinsku ratnu zonu, kako Rusi vele, “specijalne vojne operacije”. Premda je tvrtka Wagner aktivna i drugdje u svijetu, oni mlade i neiskusne novake šalju odmah na vatreno krštenej najžećih vojnih bitaka. Bitniji su im glineni golubovi nego životi tih fanatika što se kockaju vlastitim životima kao na organiziranom ruskom ruletu. No, one što kane staviti glavu u torbu, odmah šalju u prve borbene redove ukrajinskih ratnih bojišnica. Ironično, u oglasu još navode kako je sigurnost zemlje Rusie sad najbitnija, a takvu poruku šalju dok uskoro ravno godinu dana Ukrajina krvari pred bezumnim vojnim nasrtajem Rusije. Treba li kazati kako poput papiga ponavljaju na više mjesta pojam specijalne vojne operacije, što ostatak civiliazcije zove ruskom vojnom agresijom na susjednu i međunarodno priznatu državu Ukrajinu.

vucic

Wagnerovci su doista nadasve izdašni u primamljivoj mjesečnoj plaći za momke legionare izvan granica Rusije, što bi ih uvojačili na ukrajinsku frontu, da tamo prolijevaju krv za političke interese botoksiranog ruskog patuljka Putina. Tako svakom novom vojaku obećavaju plaću od 240 000 rubalja, ili što konvertirano u eure iznosi 3 200 eura. No, oni što se posebno vojno istaknu i iskažu se u borbama, dobivaju i daleko veće mjesečne novčane nadoknade. Najviša moguća zarada ruskog vojnog plaćenika može iznositi i milijun rubalja ili 13 000 eura. Povrh svega, budući ruski vojni najmljenici imaju i zajamčeno zdravstveno i životno osiguranje. Tu je i jamstvo kako će se svakom borcu doslovno svaki vid novčane kompenzacije zasigurno novčano isplatiti.

Vucic session-4

U slučaju pogibelji na fronti, obitelj ubijenog ruskog ratnog dragovoljca, neovisno je li Rus ili stranac, dobiva od države Rusije pet milijuna rubalja, što je blizu 66 000 eura. Država Rusija se tada obvezuje preko kompanije snositi troškove pogreba, prijevoza lijesa ubijenog vojaka. Djeca poginulog ruskog plaćenika dobivaju materijalnu pomoć prigodom upisa na fakultete i druge obrazovne ustanove. Zato je i bilo za očekivati da Srbi kao zaludna i prostorno i vremenski u svemiru izgubljena ruska pretorijanska garda, prvi pohrle u ruske borbene redove. Oni kao i uvijek prvi stižu vojno podupriejti Ruse, a kad rat jednom završi Rusi će Srbe prve otkantati s liste onih što se koa ozebli suncu nadaju materijalnim nagradama od strane ruske države.

Srbima će kao i obično od njihovih gospodara Rusa biti bačene oglodane koske i mrvice za švedski stol nakon bogate gozbe velikih igrača. I biti će po već viđenom scenariju, kad nakon slatkorječivog ruskog obećanja završi (s)uludim srpskim veseljem bez pokrića. Kad divljak Aleksandar Vučić rano poludi, cijeli život mu prođe u veselju i glava ga nikad ne zaboli.

Dragan Ilić iz Beograda za HOP

HOP

HOP -na Telegramu

https://t.me/hopportal